Демократична България публикува позиция, написана от бившия депутат и експерт

...
Демократична България публикува позиция, написана от бившия депутат и експерт
Коментари Харесай

`Демократична България`: АЕЦ `Козлодуй` е ядрено бунище, а `Белене` е още по-рискова

" Демократична България " разгласява позиция, написана от някогашния народен представител и специалист по стопанска система и енергийна самостоятелност Мартин Димитров, по отношение на възможния градеж на АЕЦ " Белене ", която е мощно сериозна към плана. Публикуваме текста без редакторска позиция:

Управляващите и парламентарната „ съпротива “ образуваха нов Отечествен Фронт, който се пробва да наложи довършването на АЕЦ „ Белене “ непременно. Вече стартира пропагандна акция за предаване на националните ползи посредством даване на държавни гаранции на възможните вложители, евентуално и други облаги за сметка на данъкоплатците. Българска социалистическа партия „ подвигна топката “ и в този момент се чака ГЕРБ с възторг да одобри данъкоплатците да поемат главните опасности.

Сериалът „ Чернобил ”, излъчен по НВО, за следващ път сподели, че нуклеарните опасности не могат да бъдат планувани и предотвратени. Че некомпетентността и високомерието, подценяването на рисковете, неотчитането мнението и опита на другите, неналичието на неприкритост, наглостта и нелепостта са главните аргументи за нуклеарните произшествия.

Управляващите към този момент пета година не извършват отговорностите си за изпращане на отработеното нуклеарно гориво за преправка, а го натрупат на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “. Това я трансформира в нуклеарно сметище, създаващо опасност за националната сигурност. Същевременно плануваните средства за тази цел изчезват, средства за създаване на извънредно вместилище за високоактивните боклуци не се събират.

АЕЦ „ Белене “ е голям риск за България, тъй като:

1/ Нейната електрическа енергия обаче ще е доста по-скъпа от тази на АЕЦ „ Козлодуй “, което ясно се потвърждава от анализите на авторитетни интернационалните институции, както и от договорите за създаване на нови АЕЦ в Турция и Англия. В последна сметка резултатът би бил двукратно повишаване на тока.

2/ Площадката е в сеизмичен регион, а баластровата възглавница, направена за понижаване на сеизмичното влияние, евентуално е повредена след наводняването й преди 9 години (големият гъол). Това може да докара до пагубна повреда.

3/ Налагането на плана АЕЦ „ Белене “ неизбежно води до затваряне на настоящи централи. Бездействието на държавното управление към този момент изправя пред банкрут Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 – гръбнакът на нашата електроенергетика и на енергийната самостоятелност на страната.

Ние от Демократична България настояваме за следното:

1/ Настояваме за самостоятелна инспекция, с присъединяване на професионалната общественост в България, на баластровата възглавница.

2/ Да не бъдат предоставяни държавни гаранции под никаква форма.

3/ Проектът да бъде преустановен и да се стартират открити съвещания за реализация на активите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР