Община Русе спечели проект за изграждането на нова зелена зона

...
Община Русе спечели проект за изграждането на нова зелена зона
Коментари Харесай

В Русе ще има нова зелена зона

Община Русе завоюва план за построяването на нова зелена зона пo Програмата за трансгранично съдействие „ ИНТЕРРЕГ VI-A Румъния — България 2021-2027 година “ Проектът планува да бъде изработен парк в кв. „ Здравец-Изток “ върху общински парцел на бул. „ Липник “ №121.

Той ще бъде изпълнен в границите на 36 месеца в партньорство сред Община Русе и Община Гюргево, като следва сключване на контракт в идващите седмици. Стойността на плана е 1,746 418.94 евро , от които 80% от Европейския фонд за районно развиване, 18% национално съфинансиране и 2% лично присъединяване нa Община Русе в размер на 34 992.38 евро.

Предвиденият имот , на който ще бъде ситуиран паркът, е с повърхност от 25 дка . Той ще бъде построен с естествени материали , вместо с така наречен „ сива инфраструктура “. Обособена е зона за пикник , за събития и срещи , както и детска площадка . Алеите ще са с водопропусклива настилка, а осветлението – със слънчево зареждане . Планира се подобаваща паркова мебел и чешма с питейна вода . Растителността ще бъде от локални растителни типове, присъщи за Дунавската низина и крайбрежието на р. Дунав.

Предвижда се създаване на система за видеонаблюдение и автоматизирана поливна система . Акцент в парка са фонтанът и ъгъл „ Биоразнообразие “ .

С осъществяването на плана се цели основаване на удобна и природосъобразна среда , която да оформи нови пространствени решения и физическо възобновяване на територията.

22% от българите не отопляват домовете си

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР