СподелиВ условията на предизборна кампания, а и преди това, публиката

...
СподелиВ условията на предизборна кампания, а и преди това, публиката
Коментари Харесай

Проверка на факти: Пълна или празна е хазната?

Сподели
В изискванията на предизборна акция, а и преди този момент, публиката е очевидец на спекулации по тематиката за държавните финанси.

Часове след промяната на министрите от постоянната към служебната власт, Министерството на финансите излезе с информация, че в запаса не е заварена сумата, заявена от предходното управление на МФ.

Служебната министърка на финансите и вицепремиер Людмила Петкова съобщи, че по данни на Българска народна банка фискалният.

Обявената от нея сума съществено се размина с обявената от Василев при предаване на министерството в ръцете на Петкова.

Тогава той съобщи, че в хазната има близо 9.9 млн. лева



 

Тези разминавания станаха мотив за поредност от политически изявления и спекулации. Лидерът на „ ИТН “ Слави Трифонов разгласи, че от държавните пари липсват 3.2 милиарда лева

Фискалният запас съставлява паричните наличия на страната в левове и задгранична валута, които са във всички банкови бюджетни сметки и депозити в страната и чужбина на централния бюджет и на обособените ведомства без общините, изяснява в собствен материал Българска национална телевизия.

В запаса влизат също и вземанията от фондове на Европейския съюз за към този момент утвърдени разноски, задатъци и други.

Част от фискалния запас е и така наречен Сребърен фонд, който подсигурява стабилността на пенсионната система и средствата от него не могат да бъдат харчени. Тази сума е все още е 4,5 милиарда лв..

Парите от фискалния запас се намират в Българска народна банка или в търговски банки.



 

Точна информация за наличностите във фискалния запас дава Министерството на финансите в края на всеки месец, като информацията е за предходния.

Така да вземем за пример към 2 май във фискалния запас по сметките на Българска народна банка е имало 9,5 милиарда лв.. Очаква се с останалите пари в комерсиалните банки сумата да доближи 10 милиарда лв..

На процедура запасът съставлява спестени средства, които се харчат при нужда за посрещане на непредвидени разноски.

Извън финансовото министерство размяната на реплики за размера на фискалния запас при започване на април ескалираха.

„ Парите ги няма, единствено преди два-три дни ви споделих, че Народно събрание би трябвало да прояви темперамент, както и държавното управление тогава и да се вслушаме в отчета на МВФ да спрем с тези безумни харчения на пари, да си свалим недостига до 1% – това, което са рекомендациите.

Всъщност се оказа, че нито има пари за общините, нито има за енергетиката, източена е цялата, в действителност проблемите са извънредно огромни. Това не е нищо предизборно. Аз го споделям с паника, тъй като ние като дясна консервативна партия постоянно сме държали да има мазнинка в страната, да има запас в страната, да има пари в страната и да не се изхарчва всичко, което тя изкарва, с цел да има ресурс “, съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов след предаването на властта.

Месец по-късно се оказва обаче, че информацията не е точна. Само седмица след предаването на властта беше направена актуализация на държавния бюджет, с цел да бъдат утвърдени парите на общините.

Тогава новият финансов министър Людмила Петкова не алармира за проблем, в противен случай, сподели, че парите са обезпечени.
Оказа се, че е пресилена информацията и за изцяло източване на енергетиката.
Действително Фондът за гарантиране на електроенергийната система страда от дефицит на средства, само че освен поради отклонени пари от Министерството на финансите, а също по този начин и поради ниските цени на електрическата енергия на свободния пазар. Много по-сериозен проблем е образувалият се дисбаланс в енергетиката поради доста слънчеви централи и постигнатата поради това нулева цена на тока на борсата.

Пари бяха открити и за великденски добавки по 100 лв. за пенсионерите с най-ниски пенсии.

Още едно политическо изказване се оказа популистко. Депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров също разяснява положението на фискалния запас.

„ Когато Бойко Борисов напусна властта, фискалният запас беше по-нисък, в сравнение с в този момент, и твърдеше, че всичко е наред. Сега е с 50 % по-висок. Това са подправени вести “, сподели Мартин Димитров на 10 април, напомня Българска национална телевизия.

Третото държавно управление на Бойко Борисов беше сменено от служебно на 12 май 2021 година.

Справка на уеб страницата на Министерството на финансите демонстрира, че към 30 април фискалният запас възлиза на 7,7 милиарда лв. плюс 1,1 милиарда лв. вземания от еврофондовете или общо 8,8 милиарда лв.

При инспекция на положението на запаса месец по-късно се оказва, че той възлиза на 8,4 милиарда лв. плюс вземанията от еврофондовете надвишава 9,3 милиарда лв..

Темата за средствата във фискалния запас се повдига постоянно и се употребява най-много с политическа цел.

През април 2022 година тематиката по същия метод беше повдигната от Има Такъв Народ, откакто техният претендент за шеф на Българска народна банка Любомир Каримански не беше определен. В операцията тогава се включиха и от ГЕРБ, когато правистът Радомир Чолаков съобщи, че фискалният запас е „ под санитарния най-малко “.



„ Санитарният най-малко “ е точно сумата в Сребърния фонд, под която страната в никакъв случай не е падала. изрично опровергаха изказванията за неналичието на близо 5 милиарда лева

Справка демонстрира, че тематиката е на дневен ред и през 2023 година, когато последното държавно управление на Румен Радев изготви отчет, съгласно който черните облаци са се стоварили над страната и тя е пред банкрут.

В отчета на финансовото ни министерство се загатва за допустима смяна на курса на българския лев към еврото, поради настоящото положение на държавните финанси, което беше изрично опровергано от Българска народна банка.

„ Няма причина за смяна на съществуващия курс на лв. към еврото, а сходни изказвания са „ некомпетентни и безотговорни. Международните запаси на Българска народна банка са на най-високото си равнище за последните 30 година “, обявиха тогава от Българската национална банка.

Както е ясно през днешния ден, страната нито е банкрутирала, нито има проблеми с парите в запаса. Темата към този момент не е на дневен ред, само че се чака още веднъж да бъде подхваната, защото всяването на боязън в електората е едно от главните оръжия в предизборната акция.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР