През последните години се наблюдава тенденция към увеличаване броя на

...
През последните години се наблюдава тенденция към увеличаване броя на
Коментари Харесай

Експерт: Увеличават се мъжете, жертви на трафик, с цел сексуална експлоатация

През последните години се следи наклонност към увеличение броя на мъжете жертви на трафик за полова употреба . Те са принуждавани да работят в страни в Западна Европа, където търсенето на този тип услуги е огромно, а заплащането примамливо. Това сподели Росица Янева, секретар на комисията за Борба с трафика на хора в Бургас, съобщи кореспондентът на Българска телеграфна агенция Галя Тенева.

По думите ѝ трафикът на хора е проблем с голям мащаб, а България е страна на генезис на жертвите на трафик - у нас те се набират, транспортират и експлоатират главно в западноевропейски страни. Целта е трудова и полова употреба, за продажба на новородени, за продажба на органи или за милостиня.

" Бургаски район през лятото е и място за последна дестинация, където се експлоатират жертви на трафик за полова употреба - най-вече дами и млади девойки. Сред тях има случаи на потърпевши от украински и молдовски генезис ", сподели Янева. Тя разяснява, че трафикът на хора носи големи облаги на уредниците и е измежду трите най-доходоносни незаконни действия в света след трафика на оръжие и опиати.

Според данни на Районната прокуратура в Бургас към 40-50 са потърпевшите от трафик на хора в Бургаско през предходната година. Две са присъдите за този тип незаконна активност за 2023 година В народен мащаб потърпевшите годишно са към 500.

" Доказването на това закононарушение е доста мъчно. Това е брой, който не дава отговор на действителния мащаб, защото жертвите нормално не оповестяват в полицията или пък, в случай че са дали първични показания, по-късно постоянно се отхвърлят от тях, просто тъй като сред причинителя и жертвата на закононарушението има доста постоянно съгласуваност. Те или живеят дружно, или тя е влюбена в него, има една близка прочувствена връзка сред тях, в случай че става въпрос за случаите за полова употреба. Освен това постоянно има усеща на боязън заради закани, на виновност, на позор. Така, че потърпевшите от това закононарушение доста постоянно не оповестяват и надлежно делата за трафик на хора не са толкоз доста, нито пък наказаните ", изясни Янева. Много постоянно хората даже не осъзнават, че са станали жертви на трафик. Основно се фокусираме върху младите - в гимназиите, учебните заведения, в ромските общности, добави тя. Имаме случаи на трафик за полова употреба от близки, от фамилията, от татко, от брат. Регистрирани са случаи на 12-13 годишни девойки, продадени от фамилии им за осъществяване на полови услуги, сподели още Росица Янева. 

Два са центровете в Бургас за настаняване на хора, станали жертви на трафик. Капацитетът е шест места. Няма ограничаване в престоя. Там разполагаем са обществени служащи, психолози, дава се здравна грижа, обезпечена е храна.

" Историите на хора, станали жертви на трафик са потресаващи , те не могат да бъдат измислени. Има случаи на хора с лека умствена назадничавост, експлоатирани с години за полови услуги, има такива, които след години употреба към този момент са с психологични отклонения, постоянно жертвите са подвластни към опиати, тъй като това е метод да бъдат държани под надзор. Мисля, че мъчно може да се пресечи бизнесът с трафик на хора, тъй като основата е икономическа. Когато хората са в беднотия, нямат работа, търсят прехранване, търсят метод да изхранят фамилиите си, тогава са съгласни да бъдат експлоатирани. Това мъчно би могло да се изкорени, и тъй като е в международен мащаб потвърждава, че мъчно се оправяме с него ", съобщи Янева. Тя уточни, че България е измежду първите три-четири страни с най доста жертви и потърпевши от този бизнес. Със страната ни в челните редици се подреждат Румъния, Украйна, Молдова.

" Трафикът на хора за трудова употреба също се случва елементарно. Обявите в уеб страниците гласят по този начин: " Набираме селскостопански служащи за Италия. Всичко е проведено - потегляне всеки петък, взимане с микробус от вкъщи ". В Италия обаче какво се случва - работиш по 16 часа дневно, спиш във фургони или изоставени здания, където няма ток и вода. Работа няма задоволително, пари също. На място уредниците стартират да изнудват жертвите да си заплатят превоза и да постановат други измислени от тях такси - било то за документи, или друго. Жертвите се вкарват в задължения, които мъчно се изплащат, тъй като трафикантите все измислят нещо ново ", сподели още Янева.

По думите ѝ обещанията за по-добър живот, по-доходоносна работа, рефлектират върху жертвите да вземат рискови пътувания в чужбина . Тя даде следните препоръки за сигурност: " Проверете компанията, която обезпечава работа дали е лицензирана. В Агенцията по заетостта има лист на лицензираните компании. Преди да се отпътува от България, би трябвало да се подписа трудов контракт с всички клаузи - за работно време, за възнаграждение и т.н Договорът би трябвало да е наложително и на български език. Личните документи се дават единствено на полицията и на граничните управляващи, на никой различен ".

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР