“Демократична България е надделяла в преговорите си с ИТН за

...
“Демократична България е надделяла в преговорите си с ИТН за
Коментари Харесай

До сряда: Още рокади в състава на правителството

“Демократична България ” е победила в договарянията си с Има Такъв Народ за поддръжка на техния кабинет в сряда. Може би по тази причина председателката на Народното събрание Ива Митева разгласи в неделя по БНР, че ще има промяна на министри от проектокабинета “Пламен Николов ”.

Това ще стане по гледище на депутатите от “Демократична България ”, безапелационни са нейни представители, твръди “Труд ”. От четвъртата парламентарна група са дали обещание нейните 37 депутати да поддържат кабинета на Има Такъв Народ в случай, че бъде заменен упрекнатият в, номиниран за вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев.

Демократична България са били и срещу оставането в кабината на препоръчаната за министър на околната среда и водите, която била световнонеизвестна и за която от Демократична България не могли да получат информация даже от партията мандатоносител. За това министерство Зеленото придвижване, което е част от Демократична България, имало собствен претендент. Може би поради Бакърджиева зелените взеха решение, че няма да поддържат държавното управление, считат в обединението.
 Възможно ли е работещо държавно управление с 65 депутати? Възможно ли е работещо държавно управление с 65 депутати?
Възожно ли е " ИТН " да направи работещо държавно управление единствено със своите 65 депутати? Напълно е допустимо. От " ИТН " о...

Но това нямало значение, защото решението за поддръжка или не ще бъде взето на парламентарна група във вторник в 17 ч. То ще бъде взето с консенсус, а не посредством гласоподаване партия по партия и може да бъде оповестено не в същия ден, а напряко в пленарната зала на другия ден.

В петък номинираният за министър председател Пламен Николов рапортува на президента Радев, че е извършил мандата. Той показа проектоправителство, което на първо четене бе посрещнато негативно от партиите, които съгласно Има Такъв Народ би трябвало да го поддържат - “Демократична България ” и “Изправи се, бг! Ние идваме ”. Българска социалистическа партия остави отворена вратата като разгласи, че ще вземе решение откакто на автограф ще бъдат питани всички членове на Националния съвет.

Съпредседателят на “Демократична България ” съобщи незабавно, че няма да гласоподават за зайци, извадени от ръкава. “Ако имената на хората в проектоправителството, които се появиха в медиите, дават отговор на действителността, ние не можем да кажем, че това е държавно управление на смяната ”, съобщи Иванов. И изясни, че всяка от трите обединения в обединяването ще взема решение на собствен конгрес дали ще поддържа проектокабинета “Николов ”.

Още в събота оповестиха, че няма да поддържат кабинета на Има Такъв Народ. Решението е взето единомислещо на съвещание на Националния съвет на партията. “Зелените ” имат четирима депутати и е решено те дa нe пoдкpeпят пpeдлoжeния cъcтaв и cтpyктypa нa Миниcтepcки cъвeт oт “Имa тaкъв нapoд ”, разгласи по БHP Бopиcлaв Caндoв, cъпpeдceдaтeл нa “Дeмoкpaтичнa Бългapия ” и “Зeлeнo движeниe ”.
 Ива Митева: Очаквам кабинетът на Има Такъв Народ да бъде гласуван в сряда Ива Митева: Очаквам кабинетът на Има Такъв Народ да бъде гласуван в сряда
" Очаквам кабинетът на Има Такъв Народ да бъде гласуван в пленарна зала на постоянно съвещание в сряда - 11 август. От поръчките на парламентарни...

“Влязохме, демонстрираха ни ги, излязохме ” - по този начин разяснява срещата с Има Такъв Народ от “Изправи се БГ! Ние идваме! ”. Хаджигенов удостовери, че парламентарната група на ИБНИ продължава да упорства за сключване на съглашение, преди да се ангажира с поддръжка за кабинета на Има Такъв Народ. “Работата продължава, дано да забележим, дано им дадем късмет най-малко ”, сподели още заместник-председателят на ПГ на ИБНИ. “Три неща имат значение - какво ще се прави, по какъв начин ще се прави и кой ще го прави. И като опрем до “кой ще го прави ” и погледнем кандидат-министъра на вътрешните работи, това е моментът, в който бягаме с писъци от там.

Предложението за министър на правораздаването е тъкмо толкоз потресаващо ”, сподели и през днешния ден по БНР юристът.

“Не слагам под подозрение, че “Има подобен народ ” са първа политическа мощ и би трябвало да показват кабинет. Но не искайте от мен да нося отговорност за безумни решения, да поверя съдбините на България в ръцете на хора, които нямат никаква концепция защо става дума ”, разяснява в “Панорама ” на Българска национална телевизия зам.-председателят на Народното събрание от “Изправи се, Бг! Ние идваме ” (ИБГНИ) Татяна Дончева.

Така най-вероятно проектоправителството на Има Такъв Народ няма да получи доверие в сряда. Втората парламентарна група - на ГЕРБ-СДС - от дълго време съобщи, че ще върне мандата. А президентът Радев ще би трябвало да реши на кого ще връчи третия мандат за сформиране на държавно управление. По конституция той не е задължен това да бъде третата партия - Българска социалистическа партия, а някоя от останалите три - “Демократична България ”, Движение за права и свободи или ИБГНИ. Междувременно стана ясно, че в петък съпредседателите на Демократична България Христо Иванов и Атанасов се явили при социалистите в Народното събрание с предложение, което обсъждали и в президентството. Идеята им била Българска социалистическа партия да не поддържа Има Такъв Народ за първия мандат и да не се сформира кабинет от името на партията на Слави Трифонов. Планът на двамата водачи предвиждал Българска социалистическа партия и Демократична България да отидат при президента Румен Радев и да афишират обществено, че се отхвърлят от мандат, а президентът да го връчи на Мая Манолова, която да предложи държавно управление.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР