Делфини и риби гълтат пластмаси, алармира Никола Бобчев, който е

...
Делфини и риби гълтат пластмаси, алармира Никола Бобчев, който е
Коментари Харесай

Весели доброволци ще чистят плаж Аркутино

Делфини и риби гълтат пластмаси, сигнализира Никола Бобчев, който е измежду уредниците на „ Чистата Коледа “

Весели доброволци, пременени като Снежанка и като Дядо Коледа, се събират на  плаж Аркутино. Точно в 10:00 часа те ще стартират да пълнят чували с пластмасови боклуци, а пред бТВ Никола Бобчев, който е измежду уредниците на „ Чистата Коледа “, прикани всеки, който е наоколо, да се достави с коледна шапка и да потегля към морето, с цел да поддържа идеята. 

Нека пременени създадем общ коледен подарък и на нашето море, написа във Facebook страницата на уредниците на екокампанията -. 

„ Чистата Коледа “ е една от обичаните коледни акции и още веднъж ще сплоти напъните на десетки дребни и огромни доброволци от цялата страна, сподели пък водещият на „ Тази заран “ Златимир Йочев. 

Кампанията се организира тук за пета поредна година, разясни кореспондентът Десислава Генева.

„ Организаторите са се подготвили с осведомителни табла, които са свързани с данни за замърсяването на морето, на плажа. Става дума за пластмасите, които влизат в природата, сякаш се разграждат, само че действително оставят доста дребни микрочастици и след това стигат до човешкия организъм “, добави тя. 

„ Почистването стартира в 10:00 часа. Каня всички, които се намират наоколо. Времето е доста хубаво. Имаме музика, коледни шапки, чували. Настроението е коледно. Има боклуци за всички. Ще се веселя да видя доста хора! “, съобщи Никола Бобчев.

„ Работя в Института по биоразнообразие, екосистеми и проучвания към Българска академия на науките, като там се занимавам в мониторинг, замърсяване с пластмаси. Съчетавам заниманието с работата си доста се веселя за това “, прибавя той.

„ Каузата ни е да опазваме природата е доста добра. През зимата са присъщи мощните безредици и ветрове. Ако не почистим отпадъците от брега, те още веднъж ще попаднат в морето и ще се разградят на дребни частици, които да отидат в организмите “, съобщи Бобчев. 

„ Наши сътрудници от Института по океанология неотдавна направиха проучване, което потвърди съществуване на микропластмаса в стомасите на делфини. Те могат да доближат и до нас “, сподели още той.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР