Делегираните бюджети са една от арените на най-остър сблъсък на

...
Делегираните бюджети са една от арените на най-остър сблъсък на
Коментари Харесай

След изборите: Повече пари за образование и нови изпитни фор...

Делегираните бюджети са една от арените на най-остър конфликт на позициите сред актуалното ръководство на ГЕРБ и Българска социалистическа партия, която е с най-близки резултати съгласно социолозите.

„ Образованието не може да е на пазарен принцип, неприемливо е учебните заведения да се конкурират. И въпреки в последните години да се вършат корекции във връзка с делегираните бюджети, тази система на финансиране води до деформиране. Когато парите следват ученика, се стига до сегрегация и неравенства “, споделя Ирена Анастасова - народен представител от Българска социалистическа партия в предходния парламент и дълготраен учебен шеф.

Именно шефовете настояха за делегирани бюджети, като изписаха два топа хартия до МОН преди въвеждането им, отвърна актуалният министър на образованието Красимир Вълчев. Политиката на ГЕРБ ще разчита и отсега нататък на този метод на финансиране, при който има закрепени стандарти за прехрана на възпитаник, само че се регистрира също пълняемост на паралелките и работа с уязвими групи, а при отпаднало дете заради наложено наказване с пренасяне в друго учебно заведение предходното школо не губи финансирането си за него. Вълчев вижда благоприятни условия за възстановяване на системата, като тези спомагателни фактори получат по-голяма тежест при установяване на бюджетите на учебните заведения. Към тях за момента не сме добавили единствено финансиране съгласно резултатите, само че за задачата би трябвало да се усъвършенстват националните външни оценения, прибавя той.

Създадените регламенти за подготовка на учителите

също сблъскват гледните точки на ръководещата партия и Българска социалистическа партия.

„ В момента липсва надзор на качеството на образование на учителите в продължаващата подготовка. Обучителните организации дават документи на кг, а висшите учебни заведения са неглижирани. Това води до цялостно обезсмисляне на концепцията да се покачва непрекъснато квалификацията, в това число и на 5-степенната канара от професионално-квалификационни степени “, насочва рецензии Ирена Анастасова.



Допълнителното учене е належащо поради регламента за атестиране, по който се изисква преподавателите да натрупат заеми посредством спомагателна подготовка.

Българска социалистическа партия вижда решението на казуса в от време на време атестиране, само че когато то става освен на база на приключени курсове, а когато има подготвеност за инспекция на знанията на децата на входа и на изхода. „ Така ще получат заслуженото учителите, които поемат учениците на равнище " междинен 3 ", и ги извеждат с 3,75. Те не са в обстановката на сътрудниците им от езиковите гимназии, при които децата отиват с 5,20, и приключват с 5,25, а фамилиите са стимулирани “, акцентира Анастасова. Затова Българска социалистическа партия упорства за механизъм за премерване на напредъка.

Друга опорна точка в програмата за ръководство е

нов механизъм за избор на шефове, който отстрани политически лобита

и прави оценка квалификацията. Време е да сложим завършек на фалшификациите на директорските състезания, безапелационна е Анастасова. Тъй като учебните заведения са общински, има огромна взаимозависимост от локалната власт, макар тристепенното съревнование за заемане на управителната служба в образователните заведения. В последна сметка постоянно тези позиции получават политически комфортни фигури, което демотивира естествените водачи в една общественост, а за отплата на тях им се оферират длъжности на други места, разказва настоящите практики дългогодишната директорка.

Според ГЕРБ подготовката на учителите не може да е единствено въпрос на автономността на висшите учебни заведения. „ Да, има проблем с либерализирания пазар на квалификациите. Алтернативата е концентрация, само че тогава няма да сме в положение да образоваме дълготрайно 90 000 индивида от гилдията - споделя министърът на образованието Красимир Вълчев. - Затова направихме осведомителна система, в която учителите правят оценка успеваемостта на преминатия курс. Разчитаме по този метод да стане отсяване при първичния избор. Да, има блян за самоцелно извличане на заеми и официално образование. Аз имам вяра повече в

мрежовия метод - учителите взаимно да се учат, предизвикат, обменят практики.

Добър образец за това са учебните заведения от мрежата на „ Амалипе “. Затова и заложихме на програмата „ Иновации в деяние “. Близо 2400 учебни заведения към този момент употребяват електронни дневници, по време на онлайн образованието се сътвориха групи, имаме и механизма за подписване на съглашения сред учебното заведение и родителите. Всичко това би трябвало да надгради политиките за учебни общности “.



По мотив предрешените управителен състезания, повлияни от политически лобита, Вълчев предизвести, че даже да подходят професионално, съществува риск комисиите да сбъркат. „ Аз също съм пострадал от това, тъй като има шефове, които не работят добре - призна той. - Но в общия случай не можем да ги освободим, тъй като съдът ги връща. Според сегашната нормативна база освобождението им може да става след две неприятни атестации, само че това не стига “.

По въпроса

дали да има мандатност на шефовете,

и двете политически партии имат известни подозрения до каква степен това би решило съществуващите проблеми. „ Много е изкушаващо и 90% от учителите желаят, само че на доста места това е по този начин, тъй като шефовете не постъпват професионално, споделят от Българска социалистическа партия. Ако един шеф унищожава учебното заведение и ние сме му дали 5 година, той може да го срине и за 2 година, безапелационна е Ирена Анастасова. Според нея решението е надзор, липса на политическа взаимозависимост и ограничения, в случай че се вижда, че учебното заведение върви надолу.

Ако подлагаме от време на време всички шефове на състезания, по 2-3 месеца цялата система ще стопира да работи, предизвестява Красимир Вълчев. Затова е кардинално за мандатност, само че като се избере сред няколко вероятни разновидността, в това число ротация или промяна на учебното заведение.

В клас и на тестванията: Умения вместо зубрене



27 година съм в системата, сривът се случи пред очите ми. Фрапиращо е, че 47% от децата ни са функционално необразовани съгласно проучването на PISA, споделя Ирина Анастасова от Българска социалистическа партия. Според нея и политическата партия, която съставлява, факторите за това са доста, само че главният е неприятното качество на образователното наличие и образователните стратегии. „ Нашите деца не схващат материала не тъй като не са стимулирани, а тъй като

учебниците са с нереални и наукоподобни тези,

безапелационна е тя. Промяната би трябвало да е в посока вземане предвид с възрастовите особености и нов метод за подготовка на учителите. „ В момента се прави опит да се премине към оценяване на компетентности, вместо възпроизвеждане на обстоятелства, в националните изпитни формати, само че това не може да стане настрана от смяна в методиките за преподаване “, споделя Анастасова.

Политиката е заложена в закона, където са посочени и мечтаните за придобиване в междинното обучение основни компетентности. Сред тях са познания и умения по майчин език, по непознат език, по естествени науки, умеене за учене, учене през целия живот, гражданска и просвета подготвеност.

Нашата система към момента е прекомерно амбициозна в даването на познания, само че не и на умения, е заключението на сегашния министър на образованието на ГЕРБ Красимир Вълчев. Той прецизира, че всички просветителни системи в Европа са били насочени по този метод през 20. век и в този момент се трансформират, само че нашата малко закъснява, като слага началото чак през 2015-2016 година Вкарваме новите пълномощия и нови предмети, като в същото време чистим непотребен материал от учебниците, обрисува той политиките в тази посока. Визията на ГЕРБ обаче е, че същинската смяна ще стане, откакто се смени методът на оценяване. Той дава сигнал какво да се учи, споделя Вълчев. В момента МОН изготвя

банка с въпроси, които да са насочени към мерене на умения,

а не да изискват възпроизвеждане на заучена информация, в това число и с тенденция към сериозно мислене. „ Тази година ще създадем първата крачка в тази посока на НВО в 4. и 7. клас - към интегралност и функционалност “, твърди Вълчев.

Според него пътят към смяната минава през свободата на учителя да ползва разнообразни способи в класната стая и поддръжката на новаторските педагози от страна на районните ръководства на образованието. Друг детайл е персонализацията на уроците, в това число и през електронните платформи, които дават опция всеки възпитаник да си има „ електронна раница “ с запаси, подбрани и предоставени навръх него, дружно с следене по какъв начин се оправя. Според Вълчев новите STEM центрове, в които страната влага, ще оказват помощ за по-практическо проучване на естествени науки и технологии.

В последна сметка Българска социалистическа партия е за смяна на изпитните формати, само че като преди този момент се промени методът на подготовка на учителите. ГЕРБ също желае нов вид НВО, който мери функционалност на знанията и умения, като това е обвързвано с използване на компетентностния метод в часовете.

Без подготвителни групи в учебно заведение



Посещаването на детска градина и ясли да бъде освободено от такса за фамилиите на децата, желае Българска социалистическа партия. Вижда фрапираща потребност да се строи стремително база за хлапетата в предучилищна възраст. И упорства да се постави завършек на практиката за подготвителни групи в учебните заведения - те да се върнат в детските градини, което ще помогне класовете да преминат към едносменно образование.

Ако е на власт, политиката на Българска социалистическа партия ще е еднократната помощ от 250 лева за първолаците при започване на образователната година да разшири обсега си и да се поставя на децата до 4. клас. Обезщетението през втората година на майчинството да стане колкото минималната работна заплата, а на фамилиите да се поставя еднократна помощ от 2600 лева за второ и трето дете.

Според ГЕРБ страната може да си разреши понижаване на таксите за всяко дете в предучилищна възраст. Но слага на дневен ред потребността от обща политика за ранно детско развиване. Трябва да обхванем всички деца в предучилищна възраст, споделя Красимир Вълчев. В момента обсегът на 4-годишните е 78%, на 5-годишните - 91-92%. „ Това демонстрира какъв брой е значим правилото на задължителност, а разликата в цифрите идва от фамилиите, които нямат мотивация “, показва той.

В последната година държавното управление е отделило 180 млн. лв. за създаване и ремонт на детски градини, като през идната година ще бъдат издигнати 60 нови здания, а 100 ще бъдат актуализирани. Проблем е обаче неналичието на терени, изключително в столицата, заради което на такива места е дадена опция да се употребяват обособени етажи от здания. ГЕРБ също ще води политика да няма подготвителни групи в учебните заведения.

От Българска социалистическа партия слагат въпроса и за подготовката на бъдещите детски учители. В момента парите, които отделят университетите за така наречен базови градини, които одобряват студенти на процедура, са смешни, само че учителите там одобряват това като собствен професионален дълг, споделя Ирена Анастасова. Нейната партия е за повече часове за процедура на студентите по педагогика, а в режим на образование от разстояние те да не секват, а да се придвижват във виртуалните класни стаи.

„ Прекъсването на присъственото образование понижи успеваемостта, пострада механизмът за обсег, понижи се мотивацията, стигна се до обездвижване и провали върху душeвността. Успяхме в огромна степен да съхраним присъствената форма в начален курс и в детските градини, само че не и за по-големите възпитаници “, обрисува последствията от пандемията Красимир Вълчев. Съгласен е, че висшите учебни заведения би трябвало да дават повече пари на базовите детски градини. Увеличихме средствата с 60% за педагогическо обучение с тази спогодба - повече пари за процедура, споделя той. Вярва обаче, че всеки преподавател ще се научи най-вече от своята работа, когато постъпи в образователното заведение.

Най-радикалната смяна

Като най-драстичните промени, в случай че Българска социалистическа партия получи властта, оттова сочат учителската специалност да стане контролирана и за обучение да се харчат 5% от Брутният вътрешен продукт. Ще има един учебник по предмет и безвъзмездни учебници до 12. клас.

Ако ГЕРБ остане да ръководи, най-осезаемата смяна ще е също повишение на разноските за обучение до 5% от Брутният вътрешен продукт. Това ще е съпроводено с налагане на компетентностния метод в преподаването плюс смяна в оценяването в посока премерване на умения и практическо използване на познания, нововъведения, персонализация на ученето и секване на практиката неграмотността да се предава от потомство на потомство.

Ако Българска социалистическа партия загуби, се зарича да не е „ митингаджийска и креслива съпротива “ по въпросите на образованието. Ако пък ГЕРБ падне от власт, ще поддържа политиките в полза на системата, тъй като „ образованието е тематика, по която може да се реализира консенсус и няма огромни концептуални разлики и разграничителни линии ".

И двете политически сили се заричат да работят с гражданските организации, в които е насъбрана експертност.

Сред най-авангардните хрумвания на съперниците - от " Демократична България " - е образователните проекти да са единствено индикативни и да има цялостна независимост на учителя, като той се регистрира пред шефа, а школският началник на собствен ред - пред настоятелството и Обществения съвет, като се прибавят представители на учениците и локалната власт. Предлага се основаване на учебни инспекторати, макар настояването на гилдията за облекчение на административната тежест.

Друго ексцентрично желание е учебните настоятелства да избират шефа. Това мъчно може да сработи, тъй като те не съставляват родителската общественост, такива функционалности има Общественият съвет, за който също е противоречиво до каква степен членовете му показват позицията на всички. Възниква въпросът и по какъв начин би се осъществявал следователно контролът, който в този момент прави Регионалното ръководство на образованието.

" Изправи се. Мутри вън! " пък желае цифрови матури, като се включат казусни въпроси. Във връзка с това преподаването да става в комбинирани уроци сред разнообразни дисциплини, като се ползва и достоверно оценяване вместо стандартизирани проби. Предлага национална стратегия " Лаптоп за всяко дете " плюс интернет за всички.

" ИТН ", откъдето не участваха в дебата, желаят промяна на модела на финансиране, повторение на 4. клас при неусвоен роден език и отпадане на НВО в начален стадий, рамка за държанието и дисциплината.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР