Делът на американския долар в световните валутни резерви е намалял

...
Делът на американския долар в световните валутни резерви е намалял
Коментари Харесай

МВФ отчете спад на доларовото тегло във валутните резерви

Делът на американския $ в международните валутни запаси е намалял до към 59% през четвъртото тримесечие на 2020-а. Това е най-ниското тегло за последните 25 години, по данни на Международния валутен фонд.

Спадът се случва през тримесечието когато бе регистриран най-дълбокия срив на доларовия показател от 2010-а и на фона на въпросите какъв брой дълго зелените пари ще могат да запазят статуса си на преобладаваща международна аварийна валута.  Китайският юан, от своя страна, се трансформира в действие, с която валутните пазари ще би трябвало да се преценяват. В лондонското Сити, което е водещ международен център за търговия на китайските пари, е регистриран най-активния в историята оборот на юани. 

Анализатори разясняват, че въпреки тази тематика към момента да тлее постепенно, светът върви към рамка на набор от аварийни валути.

През последните три месеца на предходната година делът на еврото в задграничните валутни запаси се е повишил от 20.5 на 21.2 %. Теглото на китайския юан е повишено до съвсем 2.3% против 1.94% през последното тримесечие на 2019-а.

За Марк Чандлър - основен пазарен пълководец на компанията за валутна търговия Bannockburn Global - спадът на доларовия дял в глбалните валутни запаси е краткотраен и е провокиран от поевтиняването му към множеството съществени валутни съперници, почнало през второто полугодие на 2020-а. Чандлър подчертава върху обстоятелството, че доларовите инвестиции на централните банки са нарастнали до 7 трлн. щ. $ и процентните отклонения в тежестта са " изкривени " от краткосрочните промени на пазарните оценки.  

" Тези 59% са статистически звук, генериран от комбинацията от материални и пазарни ценови промени " в търсенето на евро през четвъртото тримесечие, твърди пазарният специалист. Той счита, че възобновяване на $ през първите три месеца на 2021-а ще обърне посоката на корекциите на оценките и делът на американската парична единица във валутните запаси още веднъж ще нарасне. 

Щатският $ завърши най-силното си тримесечие за последната година с растеж от 2.8 %. Той към момента е безспорният валутен пазарен водач. По данни на Банката за интернационалните разплащания доларът е бил една от страните в 88% от всички търговски интервенции. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР