Деинституционализацията не е просто краен резултат – това е много

...
Деинституционализацията не е просто краен резултат – това е много
Коментари Харесай

Представителят на УНИЦЕФ: България има успехи в социалния сектор, за която не се говори много

„ Деинституционализацията не е просто краен резултат – това е доста повече от закриване на институции. Вярвам, че България има сполучлива история, за която не се приказва доста. През миналите години тя реализира сполучлива промяна в обществения бранш “. Това съобщи представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн по време на среща на обществения бранш и локалната власт в Пловдив. Тя акцентира, че от положителния образец на смяна в страната ни се учат както близки страни на Балканите, по този начин и в Централна Азия. 
Прочетете още
По време на събитието бе даден доклад за свършената работа през миналите години по стратегия за обществена интеграция и продължаваща поддръжка на деца и младежи, лишени от родителска грижа. Проектът, стартирал през 2018г., бе финансиран по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ и за него бяха отделени 3,7 млн. лева.

През този интервал е оказана поддръжка на 436 деца, които са били настанени в Домове за медико-социални грижи за деца /ДМСГД/. Били са закрити 8 такива институции и са останали да действат 4. Затворени са вратите на всички Домове за деца, лишени от родителска грижа. Провеждани са образования на стотици обществени служащи и медици.

Стотици деца и младежи са съумели да получат обучение, а след което да се осъществят сполучливо в обществения бранш и трудовия пазар. За това поддръжка са оказали и локални бизнеси и работодатели в Пловдив, който принос бе регистрира. Една малко част от тях почетоха срещата на обществени служащи и локална и национална власт, която се организира през днешния ден под тепетата.  

„ Всичко, което вършим, го вършим в името на децата. За следващ път показахме, че Пловдив има добре построена и работеща мрежа от обществени услуги. Ние ще продължаваме да оказваме поддръжката си към тези младежи, с цел да станат пълноценни жители на обществото. Нека бързаме да вършим положително “, съобщи кметът Здравко Димитров, който също присъстваше на срещата. Участие взеха още бизнес сътрудниците на плана и Агенция за обществено подкрепяне. 



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР