Дефилетата на Международния маскараден фестивал Кукерландия“ няма да се проведат

...
Дефилетата на Международния маскараден фестивал Кукерландия“ няма да се проведат
Коментари Харесай

„Кукерландия“ в Ямбол предлага изложби, пресъздаване на обичаите на Сирни Заговезни и онлайн излъчване на Детския фолклорен празник „Аз съм кукерче!“

Дефилетата на Международния маскараден фестивал „ Кукерландия “ няма да се проведат тази година заради епидемиологичната конюнктура и наложената възбрана от Регионална здравна ревизия – Ямбол.

В програмата са включени изложения и Детският фолклорен празник „ Аз съм кукерче! “.

В 13:30 часа на 5 март, събота, пред постройката на Народно читалище „ Съгласие-1862 “ ще бъде намерено XVIII издание на обичайния Международен фотоконкурс и фотоизложба „ Кукерландия “. Проявата е проведена от Община Ямбол, Община Тунджа и Ямболска фотографска общественост.

Зрителите ще имат опцията да прегледат 35 подбрани от журито фотоси, а отличените фотографи ще бъдат наградени.

В 17:30 часа на същия ден ще бъдат пресъздадени обичаите, свързани с националния празник Сирни Заговезни. Това ще се случи в зелените площи до Етнографския комплекс в квартал „ Каргон “.

Малчуганите от детските градини в Ямбол и Тунджа показаха обредното маскиране и кукерския бит в детския празник „ Аз съм кукерче “. Видеоклиповете към този момент са снимани и следва да бъдат обработени и оповестени на формалната страница на Община Ямбол във Facebook.

На 2 март във Facebook ще бъдат оповестени спечелилите в Конкурса за рисунка „ Моята Кукерландия – нарисувай ми кукер “ на Народно читалище „ Съгласие-1862 “. Наградите ще се връчват самостоятелно на призьорите, изложбата ще бъде експонирана във фоайето на читалището.

На 2 март фотоизложбата „ Най-доброто от „ Кукерландия “ на Художествена изложба „ Жорж Папазов “ – Ямбол ще гостува в Музея на фотографията в Казанлък.

Общински детски комплекс – Ямбол набира направени от деца кукерски маски за Конкурса-изложба „ Кукерландия “ до 8 март. След това следва показване на експозицията.

Атрактивните великански кукерски маски, които през последните години обиколиха огромните градове на България, ще бъдат ситуирани на улица „ Г. С. Раковски “ – сред постройките на Община Ямбол и Народно читалище „ Съгласие-1862 “.

Община Ямбол се надява, че през идната година Международният маскараден фестивал „ Кукерландия “ още веднъж ще се организира в мащаба, в който заслужава да бъде!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР