Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще посети Охрид и

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще посети Охрид и
Коментари Харесай

Майк Помпео идва на Балканите заради НАТО

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео ще посети Охрид и Подгорица в петък, с цел да удостовери уговорките на Съединени американски щати към Македония и Черна гора като към страни, включили се към НАТО. Информацията, представена от БГНЕС, е с източник Държавния департамент на Съединени американски щати.
В Охрид Помпео ще беседва с президента на Македония Стево Пендаровски, с премиера Зоран Заев, с вицепремиера Буяр Османи, както с министрите на външните работи и на защитата Никола Димитров и Радмила Шекеринска.
Членството в НАТО значи повишение на сигурността, което е последвано от стопански благоприятни условия за привличане на задгранични вложения. Това е приоритет на държавните управления на Черна гора и Северна Македония.
След подписването на Договора от Преспа и участието в НАТО, притокът на директни задгранични вложения в Северна Македония през 2018 година доближи 738 милиона $, което е връх за страната ”, оповестиха от Държавния департамент.
Според информацията, една от тематиките на диалозите в Подгорица ще бъде за дестабилизиращата роля на Русия в района. Преди две години Москва се опита да провежда прелом в Черна гора и да минира подписването на Преспанския контракт.
Съединени американски щати насочиха хвалба и до България за подписването на Договор за другарство с Македония и подчертаха, че това е „ крачка напред в реализацията на процеса от Преспа ”. Помпео ще удостовери позицията, че Договорът от Преспа е извънредно смела стъпка от страна на водачите на Северна Македония и Гърция в интерес на стабилността и просперитета на района и за участието на Македония в НАТО и Европейски Съюз, оповестяват от Държавния департамент.
Веднага по-късно Помпео ще отпътува за Атина. По време на срещите с политическите водачи в Черна гора, Македония и Гърция той ще разиска и опциите за решение на отворените въпроси сред Косово и Сърбия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР