Държавният департамент на САЩ одобри евентуалното сключване на сделка със

...
Държавният департамент на САЩ одобри евентуалното сключване на сделка със
Коментари Харесай

САЩ одобриха нова продажба на оръжия за Саудитска Арабия въпреки предупрежденията на Байдън

Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди възможното подписване на договорка със Саудитска Арабия за продажбата на 280 ракети " въздух-въздух " AIM-120C, съобщи Пентагонът, представен от " Ройтерс ".

Това би била първата огромна оръжейна продажба за Рияд от администрацията на президента Джо Байдън, която след идването си на власт бе решила да продава на арабския си съдружник единствено отбранителни оръжия.

Говорител на Държавния департамент сподели, че сключването на договорката е било утвърдено на 26 октомври с аргумента, че предходната година са се нараснали презграничните офанзиви против Саудитска Арабия.

По-късно Пентагонът съобщи, че договорката за 650 млн. $ би " подобрила сигурността на другарска страна ".

Това става година откакто Байдън обещаваше, че като президент би спрял продажбите на оръжия за Саудитска Арабия поради положението на човешките права и отговорността на управляващите за убийството на Джамал Хашокжи. Оттогава не бе имало сходни оферти за продажба. Коментарите на Байдън обаче бяха в качеството му на кандидат-президент.

По-късно, когато той стана президент, бе оповестено, че на Рияд ще се продават единствено отбранителни оръжия, а в последните месеци - че ще спре и всякаква допустима поддръжка за войната в Йемен. От Пентагона означават, че в случай че последните ракети бъдат продадени на Саудитска Арабия, няма по какъв начин да се употребяват за наземни цели.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР