Държавният департамент на САЩ дава 10 милиона долара награда за

...
Държавният департамент на САЩ дава 10 милиона долара награда за
Коментари Харесай

САЩ обявиха награда от 10 млн. долара за 6-ма от руското ГРУ

Държавният департамент на Съединени американски щати дава 10 милиона $ премия за информация за 6 души от съветското военно разузнаване, известно още като ГРУ. Дипломатическата работа за сигурност ги търси за ролята им в незаконен скрит план, включващ злонамерени кибер действия, засягащи сериозна инфраструктура на Съединени американски щати, съобщи Сега.

Офицерите от ГРУ Юрий Сергеевич Андриенко, Сергей Владимирович Детистов, Павел Валериевич Фролов, Анатолий Сергеевич Ковалев, Артем Валериевич Очимченко, Артем Петр Николаевич Плискин са били членове на група, която е разгърнала унищожителен злотворен програмен продукт и е подхванала други противозаконни дейности в стратегическата изгода на Русия посредством неоторизиран достъп до компютри, се споделя в формалното известие.

Всичките шестима работят в Отдел 74455 на ГРУ, прочут също от откривателите по киберсигурност като Sandworm Team, Telebot, Voodoo Bear и Iron Viking, оповестява Нова тв.

Заподозрените са били членове на незаконната група, виновна за заразяването на компютри със злоумишлен програмен продукт на 27 юни 2017 година в Съединените щати и по света, употребявайки злотворен програмен продукт, прочут като NotPetya.

 Тези кибер прониквания повредиха компютрите на лечебни заведения и други медицински заведения в здравната система на Западна Пенсилвания, огромен фармацевтичен производител в Съединени американски щати, и други юридически лица от частния бранш на Съединени американски щати. Загубите от злонамерените кибер-дейности за американските организации се пресмятат на съвсем 1 милиард $ загуби.

На 15 октомври 2020 година федерално жури упрекна шестимата съветски офицери в скрит план за осъществяване на компютърна машинация и корист, щета на предпазени компютри и обири на идентичност.

 

Още през 2018 година английските специфични служби оповестиха, че съветската шпионска организация ГРУ. Руската военна разследваща организация, упрекната в опит за ликвидиране на някогашния разузнавач Сергей Скрипал, е направила офанзиви в Обединеното кралство и в чужбина против политическите институции, финансовите системи, транспортните мрежи и медиите, съобщи тогава публично английското държавно управление.

 

Тази загадка интернационална кибервойна включва намесата в президентските избори в Съединени американски щати, които доведоха на властта Доналд Тръмп, съгласно тогавашен отчет на Националния център за киберсигурност (NCSC).
ГРУ, съгласно NCSC, се свързва с редица хакерски групи, чиито имена се употребяват като " знамена на улеснение ", в това число Fancy Bear: Sofacy; Pawnstorm; Sednit; CyberCaliphate: Cyber Berkut; Voodoo bear; BlackEnergy Actors; Strontium; Tsar Team и Sandworm.

 

NCSC, ФБР и Министерството на вътрешната сигурност на Съединени американски щати предупреждаваха месеци наред за съветската кибернетична активност, ориентирана към доставчиците на обществения бранш, инфраструктурата и интернет услугите.

 

В отчетът бе записано и, че една от най-големите хакерски атаки, засягаща Англия, се е състояла през октомври 2017 година, когато е получен достъп до персоналните данни за близо 700 000 английски жители след хакерска офанзива на американска компания за кредитен мониторин. В същото време се направиха офанзиви в Украйна, страна, с която Москва е в остра борба - метрото в Киев и летището в Одеса, дружно със синхронизираното потребление на злоумишлен програмен продукт в България, Турция, Япония и самата Русия.

 

Тогавашният външен министър на Англия Джеръми Хънт съобщи по това време: " Действията на ГРУ са безразсъдни и безразборни: те се пробват да подкопаят и да се намесват в изборите в други страни; те са подготвени да вредят даже на съветските компании и съветските жители ".

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР