Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС се събират

...
Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС се събират
Коментари Харесай

Започва извънреден съвет в Брюксел след евроизборите

Държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз се събират през днешния ден изключително в Брюксел, с цел да обсъдят резултатите от изборите за евродепутати. Началото на съвещанието е планувано за 19 ч. българско време, написа Пик.

``
реклама

На съвета ще участва и българският министър-председател Бойко Борисов.

Според оповестените от Европейския парламент данни, Европейската национална партия (ЕНП) и социалистите губят от досегашните си позиции и след дълги години на взаимно ръководство повече не могат да сформират независимо болшинство. Европейските гласоподаватели дадоха предходната седмица спомагателна поддръжка за Зелените и за либералите, като по този метод се откри нуждата от необятна коалиция в идващия Екологичен потенциал.

Тази вечер се чака Европейският съвет да разиска главно опциите за установяване на идващия ръководител на Европейската комисия.

Според упования на политически наблюдаващи не е изключено да не бъде последван правилото за лъчение на ръководител на Европейска комисия всред предварителните водещи претенденти. В процеса участваха Манфред Вебер (ЕНП), Франс Тимерманс (социалисти), Маргрете Вестагер (АЛДЕ), Ска Келер (Зелени), Нико Куе (Европейска обединена левица), Ян Захрадил (Европейски консерватори и реформатори).

В изборната нощ Зелените и ЕНП обявиха, че в Екологичен потенциал ще поддържат единствено претендент, взел участие в предварителното съревнование, а АЛДЕ изрази мнение, че ръководителят би трябвало да разчита на необятна политическа поддръжка. ЕКР настоя за претендент с богат управнически опит, без безусловно да е бил водещ кандидат.

Когото и да поддържа Европейският съвет за идващ ръководител на Европейска комисия, претендентът би трябвало да получи 376 гласа в Екологичен потенциал. Без гласовете на Зелените и либералите реализиране на проевропейско болшинство наподобява невероятно.

Сегашната Европейска комисия е в пълномощията си до 31 октомври и до тогава се чака да бъдат избрани идващият ръководител на комисията и бъдещите еврокомисари. Ако изборът срещне трудности, комисията на ръководителя Жан-Клод Юнкер може да остане на работа и след октомври по силата на настоящото законодателство.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР