Държавите, които не изпълнят задължението си към Европейския съюз и

...
Държавите, които не изпълнят задължението си към Европейския съюз и
Коментари Харесай

Държавите, които не приемат бежанци, няма да бъдат наказвани

Държавите, които не изпълнят задължението си към Европейския съюз и откажат да одобряват бежанци няма да бъдат наказвани с орязване на евросредства. Това се разбра от думите на еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос на взаимен брифинг с българския вътрешен министър Валентин Радев.

Двамата участваха в неофициалния съвет по правораздаване и вътрешен ред, който се организира през днешния ден и на следващия ден в София.
На срещата през днешния ден е била обсъждана промяната на европейската система за леговище и бежанския въпрос. Изказването на Аврамопулос пристигна след въпрос дали Европейската комисия обмисля да обвърже осъществяването на всяка страна на дъблинския правилник с еврофондовете, каквато концепция има за бранш правораздаване.

" Не бъдете песимисти. Надявам се, че ще успеем да убедим всички страни, че би трябвало да одобряват бежанци ", съобщи Аврамопулос. По думите му към този миг комисията няма желание да глоби неизпълнението на регламента, а избира да има разговор. Той дефинира извършените през днешния ден диалози като първи оптимистични ограничения. " По време на полемиката имаше добър климат и атмосфера и се виждаше желанието на всички да се излезе от тази павова обстановка " (бел. ред. неизпълнението на Дъблинския правилник и неспазването на плануваните в него квоти за всяка държава).

 Европейският комисар по миграция Димитрис Аврамопулос
© Министерство на европредседателството

Европейският комисар по миграция Димитрис Аврамопулос

Има прогрес в доближаване на позициите на страните членки на Европейския съюз по смяната на Дъблинския правилник, съобщи вътрешният министър Валентин Радев. От думите му се разбра, че българското предложение за смяна на регламента събира от ден на ден поддръжка. Преди време стана известно, че България е упорства отговорността за бежанците да се носи от страната, в която първо са подали молба за статут, без значение дали тя е първата, в която са влезнали.

Дебатите по регламента би трябвало да приключат в границите на българското председателство - до края на юни - като от брифинга се разбра, че се върви към договаряне на обвързване за всяка страна да приема мигранти, само че в началото не на квотен принцип. Не стана известно каква тъкмо система е планувана, само че сигурно в даден миг още веднъж ще се стигне до систематизиране по квоти.
На 26 януари съветът ще продължи с работни сесии по правосъдиe, отдадени на Службата на европейския прокурор и Регламента " Брюксел " IIa (темата му е компетентността, признаването и осъществяването на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и по отношение на интернационалното похищение на деца ).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР