Държавата няма да има реален глас в управлението на Първа

...
Държавата няма да има реален глас в управлението на Първа
Коментари Харесай

Държавата няма да има реален глас в управлението на ПИБ

Държавата няма да има действителен глас в ръководството на Първа капиталова банка, макар че заплати близо 140 млн. лева от парите за данъкоплатците, с цел да придобие дял от банката, и макар уверенията на държавното управление в тази посока.

Това излиза от решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което тя утвърждава договорката за покупката на 18.3% през Българската банка за развиване.

От документа проличава, че страната не си е подсигурила никакви специфични права гласът ѝ да се чува при основните решения за ръководството, каквато е практиката в развитите страни.

" Първа Инвестиционна Банка АД е под взаимния надзор на двамата съществени акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, всеки от които до момента притежаваше по 42.5% от капитала. Независимо, че плануваното нарастване на капитала на ПИБ ще докара до смяна в акционерната конструкция и надлежно в притежавания от тях акционерен дял ще намалее до по 31.35% от акционерния капитал, това няма да се отрази на типа надзор, реализиран все още ", показва антимонополният орган.

Според решението не се плануват промени в устава на ПИБ, отнасящи се до метода на взимане на решения от управителните органи на сдружението и метода на ръководство. Двамата съществени акционери дружно ще имат опция да постановат несъгласие върху решения, които са основни за конкурентното държание на предприятието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР