Държавата направи първата стъпка от процедурата по създаване на мобилно

...
Държавата направи първата стъпка от процедурата по създаване на мобилно
Коментари Харесай

Държавата се задейства със създаването на приложение за е-идентификация

Държавата направи първата стъпка от процедурата по основаване на мобилно приложение за Android и iOS за електронна идентификация и електронно сключване – BGID. Ресорното ведомство създаде и пусна за публично разискване техническата спецификация за построяването на приложението. Консултацията цели да събере рекомендации и експертни отзиви, преди да се разгласи публичната поръчка.

Създаването на мобилно приложение за е-идентификация е основна крачка към разгръщането на пълноценно електронно ръководство. Неслучайно още с встъпването си в служба отрасловият министър Божидар Божанов изведе точно този детайл като собствен водещ приоритет.

Електронната идентификация е извънредно значима система и считам, че е редно да я сложим на необятно публично разискване и да дадем образец за бистрота – нещо, което дадох обещание в самото начало “, разяснява в този момент Божанов.

Целта на страната е да се сътвори „ комфортно и налично средство за електронна идентификация на потребителите на електронни административни услуги, както и за електронно сключване на заявки за електронни административни услуги посредством мобилни устройства “.

Освен приложението за е-идентификация и е-подписване, публичната поръчка планува и даване на софтуерни съставни елементи за надграждане на съществуващи осведомителни системи с съставния елемент за мобилно сключване, излиза наяве от спецификациите.

След като бъде определен, бъдещият реализатор на IT плана ще има девет месеца да завърши плановете. Това значи, че първичната поръчка за налична платформа за е-идентификация посредством мобилно приложение до лятото няма по какъв начин да се осъществя на процедура. Простата сметка демонстрира, че по този начин заложените графици дават обещание подготвен артикул в края на 2022 година

Това е единствено първата стъпка към построяването на електронната идентификация. Успоредно с това, ще се приготвят и нужните нормативни промени, с цел да може системата да действа в сходство със закона. Планира се да бъдат пилотно надградени и системите на Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, Министерство на вътрешните работи, както и Портала за електронни услуги на Министерството на електронното ръководство, тъй че да има избор от услуги, които да бъдат употребявани с новото средство за идентификация и сключване.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР