Бюджет 2022 Бюджет и финансиДрастичната разлика в бюджетите на Нинова

...
Бюджет 2022 Бюджет и финансиДрастичната разлика в бюджетите на Нинова
Коментари Харесай

„Скучният“ бюджет за е-управление мина напред

Бюджет 2022 Бюджет и финансиДрастичната разлика в бюджетите на Нинова и Лорер се дължи на европариБюджет и финансиКНСБ желае цяла България да заплати градския превоз на София
„ Скучният “ по думите на министъра на електронното ръководство бюджет на неговото ведомство за 2022 година бе утвърден от отрасловата комисия през днешния ден. Божидар Божанов го дефинира по този начин поради неналичието на внезапни придвижвания по отношение на парите за предшестващата го и намираща се в развой на закриване Държавна организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ). Общо плануваните разноски за тази година възлизат на малко над 38.2 млн. лева, като за съпоставяне тези за 2021 година бяха малко над 33 млн. лева

Един от главните цели е построяването на софтуерна система за е-идентификация. По-рано Божанов е коментирал, че се чака тя да проработи доникъде на 2022 година, с което ще се даде опция хората да се разпознават посредством телефона си в връзката си с страната.

Апетитът идва с яденето “, сподели Божанов, визирайки нуждата от повече услуги и благоприятни условия за цифрова интеракция с обществената администрация.

В тази връзка една от водещите цели на министерството от една страна ще е да таргетира от ден на ден хора, които да употребяват е-услуги, а от друга – да сътвори условия, тъй че да се усещат удобно в този развой. Божанов посочи, че трансформацията на администрацията ще става с фокус върху потребителското преживяване, а напъните са свързани с превръщането ѝ в безхартиена такава.
Въпросът за размера ѝ
Той бе издигнат още с решението за основаването на новото министерство и на пръв взор парадоксалното увеличение на държавния уред на фона на напъните за електронизация на администрацията. Критиците обаче бяха контрирани с проекта бъдещето ведомство да се роди от трансформацията на ДАЕУ, към каквото и се подходи.

Като известно продължение на тематиката по време на днешната комисия бе издигнат въпросът за щатните бройки в новото министерство. От Българската стартъп асоциация (BESCO) показаха мнение, че 611-те позиции наподобяват доста и дадоха образец с частния бранш, където с доста по-малко хора се вършат сполучливи артикули и услуги с висока добавена стойност.

Божидар Божанов изясни, че не всички щатни бройки са запълнени все още. На това Любомир Каримански от „ ИТН “ зададе разумния въпрос дали има потребност да се търсят хора за тях и в случай че не, не би трябвало ли да се закрият. Министърът удостовери, че се планува такова орязване.

Иначе по думите му парите за заплати са леко увеличени съгласно трендовете за растеж. От проектобюджета излиза наяве, че са планувани съвсем 18.19 млн. лева по това перо.
Големи упоритости, само че консервативни DESI резултати
Страната ни обичайно е на дъното в класацията в Европейския съюз съгласно Индекса за нахлуване на цифровите технологии в стопанската система и обществото (DESI). Тя остана на последно място и в настоящия отчет от 2021 година – макар насилствената цифровизация, на която бяха подложени всички поради пандемията.

Амбициозните поръчки на държавното управление за ударна цифровизация дават обещание смяна като цяло. Това обаче не проличава в заложените упования на министерството на Божанов за възстановяване на индикаторите на България в показателя DESI. Ведомството подхожда консервативно и планува нарастване с по един процентен пункт годишно в идващите три години.

С мненията си министърът даде да се разбере, че не е изключено растежът в действителност да е по-голям. Нещо повече, даже и в този момент съгласно него България би могла да има по-добро показване. Проблемът обаче е обвързван ненапълно с недотам правилното докладване на данни към съставителите на показателя. Министърът увери, че ще се вземат ограничения това да се поправя.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР