Правителството задвижва дългоочакваните промени в Български пощи“. На свое заседание

...
Правителството задвижва дългоочакваните промени в Български пощи“. На свое заседание
Коментари Харесай

„Български пощи“ вече ще предоставят телемедицински и е-услуги

Правителството задвижва дълго чаканите промени в „ Български пощи “. На свое съвещание през днешния ден Министерският съвет взе решение да повери на локалните станции нови отговорности – да дават на жителите в отдалечените места телемедицински и административни услуги, включително електронни такива.

Стъпката е част от проектите за рационализация на държавното сдружение, което от години е в тежка финансова рецесия и непрекъснато губи пазарен дял.

Чрез своите клонове,,,Български пощи “ ЕАД ще обезпечава сложно обслужване в обитаеми места, в които централната, регионалната и локалната администрация не разполагат с задоволителен брой офиси или въобще нямат посланичество “, се споделя в известието на Министерски съвет от през днешния ден.

Първоначалните вложения и усъвършенствания в ИКТ инфраструктурата на „ Български пощи “ плануват съоръжение на 2000 работни места със съответното хардуерно съоръжение, както и със програмен продукт с високо равнище на киберзащита.

Що се отнася до даването на базови телемедицински услуги от разстояние, става дума за такива, които са включени в пакета действия на общопрактикуващите лекари – главно с акцент върху профилактика на болесттите, следене на положението на лица с към този момент диагностицирани болести и конкретизирано дълготрайно поддържащо лекуване.

Услугите включват консултиране от разстояние по нововъзникнал или действителен здравен проблем, както и посредством инсталация за теледиагностика и телемониторинг, регистрираща разнообразни витални индикатори, за консултиране на пациенти с хронични заболявания;

Служителите на „ Български пощи “ ЕАД ще спомагат и подкрепят механически пациентите при потреблението на апаратурата за здравна теледиагностика и телемониторинг “, прецизират от държавната пресслужба.

Идеята е да се подкрепи достъпът до базова здравна грижа за хората в дребните и отдалечени обитаеми места в страната.

Нововъведенията в пощите са част от създадения по-рано план за тяхната рационализация, за който бе контрактувано финансиране от над 100 млн. лева по Плана за възобновяване и резистентност. Средствата обаче е планувано да се похарчат до 2026 година, а в това време – до момента в който промените бяха на изчакване на фона на забавянето на траншовете от Европа – предходната пролет системите на държавното сдружение бяха хакнати. А поради неверни решения на ръководещите го тогава те не бяха отвън естествения си строй няколко месеца.

Година по-късно, през април 2023 година, отчет на Сметната палата извади на показ тежки пробойни в ръководството на огромната конструкция. Така се стигна до създаването на възстановителен проект, предусещащ наливането на спомагателни 50 млн. лева в „ Български пощи “.
„ Български пощи “ страхливо пристъпва към обещаната рационализация за 100 млн. лева Пощите – неуспехът коства все по-скъпо
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР