Общинските администрации имат голям проблем с намирането на кадри в

...
Общинските администрации имат голям проблем с намирането на кадри в
Коментари Харесай

Държавата обмисля нов фонд, за да утоли острия глад на общините за IT кадри

Общинските администрации имат огромен проблем с намирането на фрагменти в региона на осведомителните технологии. За да им помогне в решаването на този проблем, страната обмисля основаването на фонд, който да подсигурява по-високо възнаграждение за експертите по места. Това стана ясно от думите на министъра на електронното ръководство Александър Йоловски, който дава отговор на въпроси на депутатите в отрасловата комисия през днешния ден.

Проблемът с дефицита на фрагменти в общинските администрации звучи още по-притеснително на фона на всеобщия дефицит в IT сектора като цяло. В отчета си за 2022 година Българската софтуерна асоциация (БАСКОМ) да вземем за пример пресметна, че единствено техният бранш – частен и високо заплатен – ще има потребност да наема по 5-6 хиляди нови чиновници годишно. През 2026 година тази численост към този момент ще е към 9 хиляди души. С други думи, конкуренцията за експерти слага общинските администрации в още по-неизгодна позиция.

В момента търсим механизъм, с който можем да създадем нещо като фонд за гарантиране на по-високо възнаграждение, само че към сегашния миг не сме подготвени да представим тези резултати. Още сме в начална фаза “, разяснява през днешния ден пред депутатите Йоловски, наблягайки компликациите към дълготрайното наемане на квалифицирани експерти и още повече по задържането им вследствие на ниските заплати.

По думите на министъра забележителна част от общините дават електронни услуги през единния портал e-gov. Но призна, че има и доста административни услуги, които не престават да се правят на хартия.

„ През годините са правени няколко опита за централизирано създаване на услугите на общинските администрации. Нито един от тези опити за основаване на централизирана система не е довел до стремежи резултат, защото тези опити са правени от централизирана конструкция “, изясни Йоловски.

В предишното това бе Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията. „ Общините са независими административни органи, които по закон сами вземат решение за методите, по които дават административно обслужване, в това число и по електронен път “, уточни министърът.
Държавните органи и общините към този момент ще са задължени да дават услуги онлайн
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР