Държавата може да започне да подпомага своите студенти, които са

...
Държавата може да започне да подпомага своите студенти, които са
Коментари Харесай

Фонд Стамболов: България ще помогне на 30 студенти да учат в най-добрите университети в света

Държавата може да стартира да подкрепя своите студенти, които са признати в магистърските стратегии в най-елитните университети в света, в случай че те се върнат в България, с цел да приложат получените познания в страната.

Това е концепцията зад така наречен фонд " Стефан Стамболов " - план, който МОН към този момент разгласява за публично разискване. 

" Програмата дава опцията:
Мотивирани българи с висше обучение да бъдат подтиквани и подкрепени да продължат образованието си с магистратура в елитни задгранични висши учебни заведения, след което да се осъществят в България.За дълготрайна инвестиция в бъдещето на България, защото залага на качественото обучение и придобиването на задграничен опит като принадлежности за развиването на страната. Придобитите от претендентите по време на образованието в чужбина познания, умения и компетентности, както и разширеният им светоглед, могат да допринесат за развиването на българската стопанска система и на обществото като цяло, се споделя в претекстовете за основаването ѝ. 
Идеята за фонда беше стартирана от Кирил Петков още преди да стане министър председател. Той даде образец с бюджет, признат по времето на Стефан Стамболов, в който е имало специано заделени средства за изпращане на българи на образование в чужбина и за разкриване на млади гении. 

" Когато идва Стамболов, в неговия бюджет има две линии в допълнение в Министерството на образованието: 160 милиона днешни пари за българи, които отиват да учат в чужбина и се връщат назад. Той е изискал най-малко след 5 години да се върнат назад. И още 160 милиона за българи, които имат спомагателен гений за развиване. Бюджет за откриване на гении ", споделяше Петков през ноември 2021. 

Новият фонд " Стамболов " предлага да отпуска стипендии за образование на магистри след конкурс. Избраниците ще бъдат подкрепени да учат в някое от 24-те най-хубави висши учебни заведения в Съединени американски щати, Англия, Швейцария, Франция, Сингапур и Япония - включително MIT, университетите в Оксфорд, Кеймбридж, Йейл, Принстън, Харвард, Станфорд, Чикаго, Бъркли и др. 

 



Предложеният бюджет за стипендии за една година е 2 000 000 лв., а програмата ще бъде дейна за три поредни години - 2022, 2023, 2024. Още към 50 000 лева са планувани за администрирането на акцията. 

Всеки от утвърдените стипендианти ще може да употребява до 200 000 лева на година, включително за превоз до страната на образование, такса за висшето учебно заведение, разноски по настаняване и здравна застраховка.

Така фондът ще може да помогне 30 души, които имат предпочитание да се върнат в България след придобиването на магистърска тапия в влиятелен университет.

Кандидатите би трябвало да са български жители с тапия за приключена бакалавърска или магистърска степен, добита до 5 година преди кандидатстването, като тя би трябвало да е в професионално направление, съответстващо на мечтаната магистърска стратегия в чужбина. Успехът на претендентите би трябвало да е не по-малък от 5.00. 

Избраниците би трябвало към този момент да са утвърдени за банкет в съответния университет или институт и да владеят на високо равнище езика, на който ще се провеждано образованието. 

Предимство ще имат претендентите, които до момента на кандидатстване не са учили в чужбина и не са се обучавали за придобиване на образователно-квалификационна степен „ Магистър “ след образователно-квалификационна степен „ Бакалавър “, или които са приключили ОКС " Бакалавър " в Бългаиря, или които към този момент имат професионален опит в определената сфера на образование. 

Всички детайлности по плана за фонд " Стамболов " могат да се прегледат в. Срокът за приемане на мнения е 9 май 2022. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР