На 20 май всички държавни български университети и някои от

...
На 20 май всички държавни български университети и някои от
Коментари Харесай

Протест заради заплати: Държавните университети затварят врати днес

На 20 май всички държавни български университети и някои от частните университети няма да отворят порти, като изключение ще се направи само за действия със незабавен и наложителен темперамент. Това се споделя в отворено писмо на Съвета на ректорите, който предизвестява, че академичната общественост се готви за ефикасни митинги.

В писмото, адресирано до президента, служебния министър председател, министри и водачи на политически партии ректорите показват, че през последните три години средствата от брутния вътрешен артикул, планувани за финансиране на българските университети, фрапантно понижават.

" Трудовите хонорари на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни по отношение на тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкоз висок учебен и интелектуален ценз (и несъпоставими с възнагражденията на сътрудниците от Европейските просветителни институции) ", пишат от Съвета на ректорите.

Те приканват междинната брутна заплата за университетския състав в държавните висши учебни заведения да бъде не по-малка от 180 на 100 от междинната заплата за страната. Настояват също по този начин минималната заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения да е не по-малка от 125 на 100 от междинната за страната.

Ректорите на университети се оповестиха срещу отпадането на таксите за студенти

20 май е разгласен като начална дата за " стъпаловидни по дълготрайност протестни дейности на всички висши учебни заведения до края на семестъра ", т.е., ще нарастват дните, в които университетите няма да работят. От Съвета на ректорите предизвестяват, че протестните дейности могат да прераснат и в блокиране на основни артерии в страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР