Данните сочат, че учениците са ангажирани с промените в климата

...
Данните сочат, че учениците са ангажирани с промените в климата
Коментари Харесай

Климатичните промени влизат в час

Данните сочат, че учениците са ангажирани с измененията в климата и желаят да научат повече. Адаптират се материали, които ще бъдат употребявани в 12 пилотни учебни заведения в България. Децата ще бъдат насърчавани да мислят сериозно и да търсят решения.
Мащабно интернационално изследване на, оповестено преди няколко месеца, открива, че близо 80% от учениците и студентите са чували за изменението на климата, само че единствено 56% от тях биха могли да предложат ограничения за справяне с казуса. Тези резултати обаче имат големи вариации сред по-бедните и по-развитите страни, като младежите в Европа и Съединени американски щати се оказват доста по-запознати с тематиката. Безспорно ангажираността на младото потомство се увеличи доста и с помощта на Грета Тунберг и нейното придвижване " Училищна стачка за климата ". По време на една от речите си тя сподели: " Ако някои деца привлекат вниманието на интернационалните медии единствено тъй като не вървят на учебно заведение в символ на митинг, представете си какво бихме могли да реализираме всички дружно, в случай че просто желаяме. " И в действителност Грета изиска и съумя - тя стана световноизвестна с апелите си към учениците, които приканва да се борят против - както се показва тя - " кражбата на бъдеще ".

Може ли обаче учениците да бъдат включени в сходна значима за бъдещето си идея, без да стачкуват и отсъстват от часовете? Според българската организация " Заедно в час ", която си е сложила за цел даването на еднакъв достъп до качествено обучение, това може да се случи, в случай че учителите бъдат подкрепени да стартират да разискват измененията в климата в учебно заведение. Идеята им звучи напълно разумно и се оказва, че на множеството места по света не липсва предпочитание от страна на възпитаници, учители и родители климатичната тематика да навлезе в образованието.
Реклама
Тази подготвеност се удостовери неотдавна и в, извършено по поръчка на Националното публично радио на Съединени американски щати - NPR. То демонстрира, че за 80% от родителите и 86% от учителите е значимо климатът да стане част от наложителното образователно наличие. В същото време обаче са необичайност учебните заведения, в които това се случва. Според проучването на NPR това разминаване се дължи на две съществени аргументи - множеството учители не се усещат способени да преподават по тематиката и не разполагат с подобаващи материали. Точно тук е и една от най-силните страни в концепцията на " Заедно в час ". Те са решили не просто да се разисква или преподава тематиката за климата, а да предложат забавни материали за българските учебни заведения, които могат да се употребяват от учители с друг профил и са планувани за необятен набор от възпитаници - от 5-и до 12-и клас.

Инициативата им се осъществя сега с помощта на план, финансиран от Европейската климатична фондация, посредством който на учители и възпитаници ще бъдат препоръчани основани от специалисти образователни материали. Интересното е, че не се цели единствено да се преподават климатични промени на учениците, а по-скоро те да бъдат насърчавани да мислят сериозно, да поемат самодейност и да търсят решения. На учениците се дава опция да влязат в по-лидерска роля и да намерят решение, което да е уместно за техния подтекст, за общността, в която живеят.

" Учителите нямат задължението да преведат учениците през безусловно всички сфери на огромната всеобхватна тематика за климата. Идеята е те дружно да вземат няколко въвеждащи урока и по този начин да се срещнат с концепцията за климатичните промени и да обсъдят задачите, които стоят пред човечеството ", споделя за самодейността Юлия Мишкова от екипа на " Заедно в час ". След това учениците дружно със своя преподавател могат да изберат една област, в която да се задълбочат, която е забавна за тях и близка до подтекста, в който живеят, и да предложат съответни решения. Имайки нужните материали, без значение какъв е главният им предмет по принцип, преподавателите се оказват в доста по-удобна позиция да им оказват помощ да навлязат във значимата тематика.

За да приспособяват по-добре образователните запаси, от " Заедно в час " са създали няколко фокус групи с учители, които имат опит в разискването на измененията в климата, след което избират 12 учебни заведения на разнообразни места в страната и стартират пилотно тестване на материалите. Едно от въпросните учебни заведения е " Сава Доброплодни " в Шумен, където преподава заелата се с идеята Моника Стефанова.
Реклама
Според нея е извънредно значимо точно децата и младежите да бъдат интензивно въвлечени в тематиката. " Младежите, изключително в по-ранна детска възраст, демонстрират интерес към тази тематика, само че не всеки път свързват образователния материал по физика или биология с това, което се случва на процедура ", споделя Моника, която постоянно разисква тематиката за климата в часовете си по британски език. Тя добавя, че спомагателната работа с младежи на разнообразни възрасти е основна за това те да стартират да свързват протичащото се всеки ден с това, което се учи в учебно заведение. Преподавателката е прелестно сюрпризирана какъв брой заинтригувани могат да бъдат те от сходна огромна тематика и че са склонни да търсят решения.

" Имахме опция да обсъдим световни въпроси като природата и земеделието и да разгледаме разнообразни проблеми в тази сфера. Хубаво е, че преминавайки тестово през началния формат на наръчника на " Заедно в час ", съумяваме да навържем тези неща и да надградим това, което знаем досега. Виждам в учениците си едно високо равнище на схващане ", споделя преподавателката от Шумен. Тепърва чака да види задълбочаване и търсене на причинно-следствени връзки. " Тайната на триумфа " съгласно Юлия Мишкова от " Заедно в час " е в инициативността на учениците: " Опитът ни досега демонстрира, че когато дадем водеща роля на учениците и ги сложим в обстановка, в която те би трябвало да измислят нещо, да преценяват по какъв начин да се случи и да ангажират останалите, действително образователният развой става доста по-ефективен и желанието им за присъединяване е доста по-силно. "
За да приспособяват по-добре образователните запаси, от " Заедно в час " са създали фокус групи с учители, които имат опит в разискването на измененията в климата, след което избират 12 учебни заведения на разнообразни места в страната и стартират пилотно тестване на материалите
Данните от излезли през последните години проучвания сочат, че множеството възпитаници и младежи се усещат въвлечени в тематиката освен поради евентуалната опция да вземат участие във вземането на решения, само че и просто тъй като схващат, че става въпрос за тяхното бъдеще, както прикани и Грета Тунберг. Едно скорошно огромно интернационално, финансирано от Avaaz, изследва до каква степен младежите са разтревожени за своето бъдеще в подтекста на измененията в климата. То илюстрира дълбочината на безпокойството, което доста от тях изпитват. Оказва се, че близо 60% от младежите, към които са се обърнали, споделят, че се усещат обезпокоени, а при повече от 45% възприятията им се отразяват на ежедневния живот. Три четвърти от младежите намират бъдещето за плашещо, а малко над половината считат, че човечеството е обречено. Две трети споделят, че се усещат тъжни, уплашени и тревожни, като огромна част от младежите изпитват боязън, яд, обезсърчение, тъга и позор, само че имат и вяра.

Според 14-годишната Камелия Кънева от " Сава Доброплодни " в Шумен тематиката не е непозната и за българските възпитаници. Тя споделя, че не са необичайност моментите, в които разисква със свои другари обстоятелства, свързани с измененията в климата. " Въпреки това има доста възпитаници, които изобщо не се интересуват от казуса, за тях не е значимо какво се случва по света и не свързват дейностите си с него. Много хора не се замислят изобщо по какъв начин нещата, които вършат, биха се отразили на света като цяло. Сякаш климатът се измества и навлизаме от ден на ден в тропическия пояс ", споделя осмокласничката. От много време се интересува от световното стопляне и въглеродните излъчвания и за нея всичко, което се случва в тази връзка, е доста забавно.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Имена 3 Войната в Украйна 1 Политика 2 Свят 3 Транспорт 1 Имена 2 Войната в Украйна 3 Енергетика Реклама
Макар и огромна част от младежите да са обезпокоени от настъпващите промени в климата, " Заедно в час " и редица изследвания по света демонстрират, че те в същото време са подготвени да търсят решения. Според резултатите от новото проучване на УНИЦЕФ близо 86% от младежите имат вяра, че към момента има какво да създадем, с цел да понижим множеството от опустошителните последствия. На фона на климатична опасност, пандемия, икономическа рецесия и интернационално напрежение се оказва и че немалка част от младите са положително настроени към бъдещето - съгласно УНИЦЕФ приблизително три от пет от допитаните считат, че светът става по-добро място с всяко последващо потомство.

Учебните материали на тематика промени в климата, създадени от " Заедно в час ", се чака да бъдат препоръчани на българските учители при започване на образователната година през септември. Те ще бъдат оповестени и публикувани обществено като запаси на най-големия български уебсайт за обучителни запаси за учители.
Къде се преподават промени в климата?
Ирландия е един от положителните образци във връзка с екологичното обучение и по-специално за обвързваното с измененията в климата. Ирландските учебни заведения обгръщат изменението на климата като част от необятна тематика, известна като обучение за стабилно развиване. Учениците се занимават със обществени и екологични проблеми, вариращи от беднотия до намаляващо биоразнообразие.

През есента на 2020 година влезе в действие решение държавните учебни заведения в цяла Италия да изискват децата във всеки клас да учат изменението на климата и стабилно развиване. По този метод Италия се трансформира в една от страните, претендиращи, че оферират най-хубавото екологично обучение в света.
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама
Островни страни на фронтовата линия в битката с измененията в климата разумно се оказват измежду най-активните в проучването на казуса. Куба, Индонезия, Мавриций и Тринидад и Тобаго да вземем за пример са присъединили забавни на практика форми на образование. Като част от напъните на ЮНЕСКО, наречени Sandwatch (пясъчен часовник), възпитаници в тези страни посещават плажове, с цел да мерят тяхната широчина, да проучват посоката на вълните, да събират водни проби, да правят оценка дивата природа и да събират други данни, свързани с повишаващото се океанско ниво, провокирано от световното стопляне.

Индия, въпреки и да изпитва усложнения да обезпечи даването на съществени умения за доста от децата, както и подобаващи условия в учебните заведения си, е въвела наложително екологично обучение. Като част от него се преподава и науката за климата, която би трябвало да е включена в програмата на всяко държавно учебно заведение.

Отново с помощта на ЮНЕСКО 67 000 учители във Виетнам към този момент са подготвени да преподават тематики, свързани с измененията в климата. Като част от същата стратегия се развива климатичната просветеност и в доста учебни заведения в Бразилия, Монголия, Намибия, Филипините и Южна Африка.
Къде не се преподават промени в климата?
Иронията е, че някои от най-големите стопански системи и надлежно съществени източници на парникови газове към момента не са създали измененията в климата част от просветителната си система. Такива образци са Съединени американски щати, Китай и Англия, където тематиката се смята за противоречива.

В Китай към момента няма наложителна част от образователната стратегия, обвързвана с измененията в климата, само че наскоро държавното управление взе решение да включи в проектите си за учебна промяна образованието по стабилно развиване. Съединените щати пък бяха на път да одобряват законодателство, което да направи климатичното обучение наложително, само че концепцията срещна изострен отпор и беше спряна от Уайоминг, прочут като щата - производител на въглища и нефт. Доводът беше, че въвличането на младежите в тематиката може да навреди на локалната стопанска система.

В сходна обстановка е и просветителната система на Англия, защото страната добива огромни количества петрол и газ.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Венелина Величкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР