Феноменът The Great Resignation показва, че хората вече имат значително

...
Феноменът The Great Resignation показва, че хората вече имат значително
Коментари Харесай

Голямото напускане: парите или животът

Феноменът The Great Resignation демонстрира, че хората към този момент имат доста повече условия от това да получават заплата. Все повече чиновници ценят гъвкавото работно време, сходните полезности с работодателя, опциите за личностно развиване. " Женската криза " настъпи, когато милиони дами осъзнаха, че не е по силите им да се оправят с всичко, което се чака от тях.
Голямото овакантяване. Внезапно милиони хора напущат работата си в търсене на нови благоприятни условия, които да не ги изтощават и докарват до меланхолия. Но за какво?

Добре пристигнали в Бруклин, Съединени американски щати, моят роден град, в който времето е пари. Хората постоянно бързат нанякъде - да заведат децата на учебно заведение, да изтеглят пари от банкомата, да си вземат кафе и сандвич за едночасовото пътешестване с метрото. Оттам бързането продължава от станцията на метрото до работното място в офиса, където се пробват да наподобяват чисти и спретнати преди първата среща в 9.00 ч.
Реклама
След работа си представете целия сюжет в противоположен ред, плюс спомагателната сила, изразходвана за поръчване или подготвяне на вечеря, ревизиране на домашните, подготовка, диалог със брачен партньор или другар и опит да изстискате един час от обичан сериал, преди да извършите всичко още веднъж на идващия ден.

Денят е толкоз претрупан, че рядко имаме време да се отпуснем, какво остава да разсъждаваме върху екзистенциални въпроси и да преценим дали там, където сме, е мястото, където в действителност желаеме да бъдем в този миг от живота си. Всъщност дотолкоз сме привикнали с това непрестанно бягане, че към този момент не знаем какво да вършим със себе си, в случай че не сме непрекъснато в придвижване. Рецензирано изследване в сп. Science разкрива, че когато на хората се даде избор сред това да имат време за спокоен размисъл или да си пуснат сами електрошок, неуместен % от тях - 67% при мъжете и 25% от дамите - избират да си причинят болежка пред опцията да размишляват върху живота си.

Но нещата се трансформират и за положително или зло по време на пандемията от Коронавирус хората пътуваха по-малко, прекарваха повече време вкъщи, имаха по-малко обществени контакти и за първи път от доста време в действителност имаха опция да премислят по какъв начин прекарват дните си. Дали работата, която правят, дава отговор на техните гении и качества? Отнасят ли се с тях с почитание, заслужено ли е заплащането им, чува ли се гласът им? Уважава ли се салдото сред професионалния и персоналния им живот? Има ли смисъл работата, която правят?
В моя случай преди малко бях напуснала работата си като преподавателка, с цел да поема нова работа, тъй че на процедура не използвах бюрото си в офиса близо година, нито се постановяваше да пътувам до работното място. Реклама
Осъзнах, че мога да употребявам тези спомагателни два часа дневно чудесно. Харесваше ми, че не би трябвало да се безпокоя за чорапогащници, високи токчета или сметки за химическо почистване. Можех да напазарувам умерено, да отида на коафьор в обедната отмора или даже да си отмъкна къса сънливост, в случай че се усещах изтощена след няколко следващи срещи в Zoom. Почти не боледувах и равнищата ми на стрес бяха доста по-управляеми спрямо цялото предно десетилетие.

И тогава... бяхме осведомени, че " се чака " да се върнем в офиса за 3 или 4 дни в седмицата. Това не беше обсъждано по време на срещите, а ни беше обявено " от горната страна " от мениджърите, и, почтено казано, много ме тормози.
Като преподавател умеенето, което най-вече оценявам, е сериозното мислене, умеене, което съм се старала да предам на учениците си. В тази нова работа внезапно от мен се очакваше да не слагам под въпрос решенията, които се взимат и които биха повлияли директно на моята обстановка. Попитах за обосновката зад решението, като показах, че цялата работа се прави без проблем, и се чудех на глас дали да ни извикат назад в офиса не е просто въпрос на " презентизъм " (При презентизъм е налице обстановка, при която хората участват на работното място, без значение дали извършват служебните си отговорности - бел. прев.) или потребление на нашето скъпо офис пространство в Манхатън. Не получих приемлив отговор и - каква изненада! - започнах да се заигравам с концепцията да напусна. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Свободно време 1 Свободно време 2 Политика 3 Строителство и парцели Реклама Много хора избират специалност, женят се или даже вземат решение да имат деца поради упованията на родителите или обществото единствено с цел да осъзнаят, че различен избор може да е също толкоз годен. По същия метод длъжността и заплатата са от значително значение за укрепването на обществения статус на човек - дълго време се предполагаше, че печеленето на прилични пари е задоволително удовлетворяваща причина да останеш на поста си, само че тази парадигма се трансформира. Редица компании (включително Walmart) неотдавна усилиха почасовото възнаграждение, а в Wall Street Journal написа, че в промишлености като технологии, банкиране и съвещания новата стартова заплата за някои преди малко приключили претенденти надвишава 100 000 $ годишно.
От друга страна, съгласно изследване измежду 3000 чиновници на компании като Гугъл, Amazon и Microsoft, представено на уеб страницата HR Executive, 64% от интервюираните настояват, че биха избрали алтернатива за непрекъсната работа от у дома вместо годишно нарастване на приходите от $30 000. Следователно парите към този момент не са главният фактор, мотивиращ чиновниците.

Една скорошна публикация, която обикаля обществените медии, озаглавена " Умереност: по-малкото работа ли е ключът към благополучен живот ", твърди, че печеленето на по-малко пари е допустим компромис за по-малко работни часове и повече еластичност при планирането, по-малко отговорност и по-малко неспокойствие като цяло.

Хората през днешния ден интензивно избират да изоставен работата си - не безусловно поради по-високо възнаграждение, само че заради аргументи като по-гъвкаво работно време, по-добри благоприятни условия за развъждане на децата, изгоди за здравето, личностното им развиване и прочие
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама
Критично настроените предвиждат, че Илън Мъск ще получи поток от молби за овакантяване след въвеждането на " минималната " 40-часова работна седмица, която се чака чиновниците на Tesla да прекарват в офиса. Такова наложително изискване евентуално ще докара до 65% чиновници, които търсят нова работа, защото най-хубавите от тях са склонни да избират работата от разстояние, а 46% от чиновниците през днешния ден са привлечени от работни места, в които това да се усещат добре е приоритет.

" Да се усещат добре? " Виждам по какъв начин моята доста практична майка се мръщи пренебрежително. " Просто прави това, за което ти заплащат, и си тръгни в края на деня, а задоволство търси отвън работата ", съветваше тя. Идеята, че чиновниците през днешния ден желаят избрана степен на еластичност, автономност или съвпадане на полезности с работодателя, би била изцяло непозната за нея, както и за доста други от нейното потомство.

И въпреки всичко през днешния ден хората са подготвени да изоставен даже заради дълбоки идеологически разлики, както да вземем за пример обществената оставка на консултанта по сигурността на Shell Каролайн Денет, за която оповестява списание Fortune. Въпреки че е работила на тази позиция в продължение на единадесет години, откакто разбра, че петролният колос " се проваля в планетарен мащаб ", Денет се почувства принудена да се отдръпна, заявявайки, че повече не може да работи за компания, която пренебрегва рисковете от екологичен колапс. Денет беше жестоко подигравана онлайн поради неочакваната смяна на възгледите си и по този начин общественото " развяване на добродетели ", само че аз съм склонна да имам вяра, че композиция от фактори, в това число пандемията, я е предиздвикала да премисли житейските си избори, да ги откри за неудовлетворителни и да предприеме дейности за смяна.

Дори американската политика не е ваксинирана, както гласи скорошно заглавие в The Hill - " Голямото овакантяване удари държавните законодателни камари ". Американските законодатели напущат всеобщо, някои просто тъй като са постигнали задачите си или са навършили пенсионна възраст, само че мнозина други напущат, тъй като са все по-разочаровани от междупартийните боричкания, възпрепятстващи напредъка по основни въпроси, или са отвратени от всеобхватната роля на лобисти и корпорации, които изготвят политиката на Съединени американски щати през днешния ден.

Един ослепителен образец за това е опиоидната рецесия в Съединени американски щати. Тази рецесия направи стотици хиляди американци пристрастени към предписаното болкоуспокояващо лекарство OxyContin, животите и фамилиите им бяха разрушени, до момента в който лобистите си пълнеха джобовете. Интересно е да се поразсъждава за какво жителите на моята страна са толкоз нещастни, в такава болежка, че избират да вземат опиати или да се подложат на електрошок, вместо да се изправят пред всекидневните действителности на живота си.

Пандемията провокира огромен стрес на работното място, изключително за дамите, които са склонни да поемат повече от нормалните домашен задания, както и грижите за деца и/или възрастни близки. Освен че се оправят с домакинската работа и професионалните отговорности, от дамите се чака да следят уроците на децата си в Zoom, до момента в който се приспособяват към работа от у дома, като остават разполагаем на своите работодатели непрекъснато. В изследване, представено във Forbes, синдромът на професионалното прегаряне (бърнаут) е съществено повишен още преди пандемията, и публикация от уеб страницата на McKinsey през април 2021 година затвърди тези констатации със заглавието си - " Прегарянето на чиновниците е навсякъде, обезпокоително и подценявано ". Проучванията демонстрират, че повече от 50% от дамите на управителни позиции непрекъснато се усещат изтощени , а национално изследване от 2022 година сочи, че към половината от всички чиновници се усещат по този начин (51%). Освен това макар големия брой напуснали 34% от всички останали интервюирани чиновници също обмислят да изоставен.

Навлизайки в дълбочина, дано разгледаме още по-конкретни цифри. Много дами имат специалности, свързани с грижа за другите, като медицински сестри или учителки да вземем за пример. И в двете групи, за които е известно, че са изложени на висок риск от свързани със напрежението болести даже в най-спокойни времена, съгласно Американската психическа асоциация се следят големи талази от тревога, безсилие и бърнаут. Осъзнавайки, че не е по силите им да се оправят с всичко, което се чака от тях, милиони дами, без значение дали са заети в специалности с грижа за другите или не, избраха да работят по-малко часове или да изоставен напълно работа по време на това, което стана известно като " женската криза ".

Статия от 2022 година, озаглавена " Женската криза в цифри ", във Forbes дава отрезвяваща статистика, отбелязвайки, че дамите са изгубили обилни благоприятни условия, когато пандемията се развихри - учебните заведения работеха отдалечено и детските градини бяха затворени. Авторката твърди, че три пъти повече мъже, в сравнение с дами са си възвърнали изгубените работни места, което е извънредно непропорционално: " работната мощ не е била в подобен дисбаланс от съвсем век ".

Пропастта, породена от " женската криза ", е толкоз тежка, заключава Лиз Елтинг, че заплашва да обърне напредъка на цели генерации дами. Разбира се, и мъжете, и дамите бяха сложени под голям стрес вследствие на пандемията, само че както постоянно дамите (и изключително голяма част от цветнокожите жени) поеха тежестта на това.

По време на екзистенциална рецесия напускането на работа за мнозина, наподобява, е единствената опция на изтощението, депресията и прегарянето.

Тъй като тяхното психическо и физическо здраве е застрашено, хората рискуват с позиции на свободна процедура или консултантски контракти, предприемачество или изследване на нетрадиционни благоприятни условия за претовареност (новата " гиг стопанска система " ) като разходка на кучета или шофьорски услуги, до момента в който се пробват да намерят позиции, по-добре съобразени с тяхната задача и живот... Защото, откакто един път към този момент е решил, че нещо би трябвало да се промени, старанието на човек да реализира тези огромни очаквания (очаквания) е доста по-окриляващо, вместо да продължава да тича на място, преследвайки трен, който от дълго време е отпътувал.
Свързани публикации Оттеглянето на Мъск от договорката с Twitter слага началото на дълга правосъдна борба 9 юли 2022, 15:37 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Тема
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР