Данните от последните социологически проучвания, проведени в Украйна, показват парадоксална

...
Данните от последните социологически проучвания, проведени в Украйна, показват парадоксална
Коментари Харесай

Провалът на контранастъплението промени настроенията на украинците

Данните от последните социологически изследвания, извършени в Украйна, демонстрират парадоксална картина. От една страна, украинците считат, че Съединени американски щати би трябвало изцяло да поддържат страната им. От друга страна, има от ден на ден признаци, че режимът в Киев ще би трябвало да се съгласи с изискванията на Москва, с цел да приключи спора. За какво приказваме и по какъв начин това е обвързвано с неуспеха на украинското контранастъпление?

Общественото мнение в Украйна е нещо неповторимо. Сега се появи известие, че по време на проучването на Центъра “Разумков ” откри, че 71% от украинците считат, че Съединени американски щати би трябвало финансово да оказват помощ на Украйна без никакви условия. И единствено 16% считат, че Съединени американски щати имат право да изискват от Украйна да извърши някои промени в отговор. Ще кажете, че това са брътвежи. Не толкоз. В света на украинската агитация всичко е разумно и рационално.

В този свят, да вземем за пример, целият свят (без израелците и палестинците) мечтае за „ отбиване на съветската експанзия “, само че единствено украинците се оказаха толкоз глупави, че се занимаваха с това в детайли. Ясно е, че по този метод украинците дават на целия свят скъпа услуга, за която целият свят би трябвало да заплати и да се кае.

Е, фактът, че промените са нужни не с цел да се усъвършенства обстановката в страната, а с цел да се получи още едно благодеяние, украинците го научиха от Международния валутен фонд. Освен това в никакъв случай не е имало случай промени от МВФ в която и да е страна да са довели до възстановяване на обстановката.

Но в случай че погледнете по-систематично данните на актуалната украинска социология... Между другото, може ли да им се има вяра по принцип? Въпросът в действителност е комплициран. Военновременната социология като цяло е оксиморон.

Първо, хората са под въздействието на истерична агитация и са лимитирани във опциите си да избират различни източници на информация (например по украинската телевизия има единствено една новинарска емисия - обща за всички, строго следена от кабинета на президента). Второ, даже и да не са съгласни с болшинството от близките, ще помислят три пъти, преди да отговорят на човек, който се показва за социолог - кой знае кой в действителност е от другата страна на телефона?

Трето, самите социолози прелестно схващат какво ще се случи, в случай че данните от изследването не дават отговор на желанията на управляващите, които водят осведомителна и психическа война против популацията на Украйна. Можете да учат по-късно публичното мнение освен в Киев, само че и в Авдеевка.

Поради тези аргументи от данните на всяко изследване ще научите, че почти 146% от интервюираните имат вяра в неизбежната победа на Украйна над Русия. Е, би трябвало да вярвате, тъй като 146% не могат да бъркат. И като цяло единствено съветските шпиони не имат вяра в успеха.

И по този начин, данните от украинската социология единствено за смях ли са? По принцип да, само че с изключение на данните като такива, има динамичност - отговори на същия въпрос, показващи някои трендове, които не се вписват безусловно в картината, диктувана от пропагандата.

И по този начин, дано да забележим какво имаме с динамичността. Като източник на данни вземаме към този момент упоменатото проучване на Центъра “Разумков ” (проучване, извършено 21-27 септември, по поръчка на ЮЕСЕЙД) и проучване на Киевския интернационален институт по социология (проучване, извършено 31 септември – 9 октомври, клиентът не е посочен). Какви забавни неща ни демонстрират тези данни?

Центърът “Разумков ” регистрира, че броят на гласоподавателите, които считат, че страната върви в вярната посока, понижава. През декември 2021 година единствено 20% са били оптимисти, през септември-октомври 2022 година - 51%, през февруари-март 2023 година - 61%, а по последни данни - 49%.

Цифрите са неуместни сами по себе си - става известно, че украинските жители считат войната за вярно положение на нещата. Сигурно не е по този начин, логиката на хората е друга - ние сме във война, няма време да мислим за какво и защо. Сега, в случай че имаше дипломатически маневри, щеше да може да се проучва какво и по какъв начин в действителност се случва.

По един или различен метод, броят на украинците, които имат вяра, че страната им се движи в вярната посока, постепенно понижава. И тук логиката е ясна - изминаха повече от година и половина от началото на „ пълномащабната експанзия ” и повече от девет години и половина от началото на „ огромната експанзия ”, само че има към момента няма " победа ".

Разбира се, неуспехът на украинското нахлуване също изигра роля. Според друга украинска работа, Социологическата група „ Рейтинг “, най-ниските индикатори за поддръжка за курса на страната от началото на СВО (61%) са регистрирани през август-септември (данните от октомврийското проучване, в случай че има такива, са към момента не е публикувано) – когато ВСУ се нахвърлиха на „ линията Суровикин “.

КМИС записва загубата на религия на гласоподавателите в единството на властта. 32% от интервюираните споделят, че има съществени спорове сред политическото управление и военното командване (през декември предходната година такива бяха едвам 10% - три пъти по-малко).

В Русия разискването на несъгласията сред политическото управление, представлявано от Зеленски и неговата тайфа, от една страна, и военното управление, представлявано от Залужни и до известна степен Буданов, от друга, е всекидневно. Но в Украйна сходни присъди се считат за „ разказ на съветската агитация “.

12% от интервюираните (7% през декември) считат, че украинското държавно управление може да реализира мир посредством териториални отстъпки. Между другото, измежду гласоподавателите 14% като цяло считат тази опция за допустима, само че най-вероятно тези, които имат вяра, че това е допустимо, и тези, които имат вяра, че Зеленски желае да върви по този път, са разнообразни хора. Последните най-вероятно считат, че Зеленски е изменник.

30% от интервюираните (15% през декември) считат, че Западът желае да принуди Украйна да направи отстъпки на Русия. Това още веднъж е „ разказ на съветската агитация “, само че социолозите няма да получат нищо за това - явно зад тях стои посолството на Съединени американски щати, а СБУ старателно се преструва, че нищо изключително не се случва.

Между другото, такова доста нарастване на тези, които се съмняват в поддръжката на Запада, може да се дължи частично на обстоятелството, че три от десетте дни на проучването съответстваха с началото на ескалацията на арабско-израелския спор. А в Киев се разтревожиха за ориста на военната помощ от първите минути на офанзивата на ХАМАС...

Откъде започнахме? Съединени американски щати - както считат украинците -длъжни ли са да доставят оръжия на Украйна гратис? На доктрина да, само че на процедура не всичко е толкоз просто...

И се постанова една тайна доктрина - може би поръчалите проучването просто са желали да покажат на Зеленски, че гласоподавателите към този момент виждат действителната вероятност за договаряния с Русия за сметка на териториалната целокупност?

Обобщавайки, стигаме до извода, че даже в изкривеното огледало на украинската социология се виждат обществени процеси, които могат да доведат, в случай че не и до възобновяване на адекватността на украинското население, пометено от шовинизма при започване на СВО, тогава най-малкото до приемане на действителността.

За страдание Киев към момента има време и украинският режим въпреки всичко ще се опита да покаже най-малко някакви победи. Въпреки ужасните картини на украинските гробища, загубите на ВСУ към момента не са толкоз огромни, че да доведат до действителни промени в публичното мнение. Засега се въздейства повече от неналичието на резултати, в сравнение с от растящите разноски.

Превод: В. Сергеев

Поход за мир и митинг-шествие " ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ! " - София, 22.10.2023 година, неделя - 14.00 часа, НДК



Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР