Дълго време повечето пътници не се интересуваха с какви самолети

...
Дълго време повечето пътници не се интересуваха с какви самолети
Коментари Харесай

Двете катастрофи с Боинг 737 Макс повдигнаха въпроса може ли да сменяме самолета преди полет

Дълго време множеството пасажери не се интересуваха с какви самолети летят - до момента в който втори " Боинг 737 Макс " не катастрофира за пет месеца. До момента по-важни постоянно са били времето на политане, мястото в самолета и сумата. На някои билети е изписан и моделът на самолета, демонстрират го и уеб сайтове като SeatGuru при търсене съгласно самолетната компания, датата и полета.

За " Вашингтон пост " шефът на профилирано списание за авиоиндустрията изясни, че " 99% от хората не обръщат внимание на тези неща ". Ден след злополуката обаче " Гардиън " писа, че в самолетните компании, употребяващи " Макс 8 ", са постъпили голям брой въпроси на пасажери с кой аероплан ще бъде полетът им и дали имат право да го анулират на това съображение. Тези модели евентуално са направили 250 хиляди полета съгласно авиационния специалист Сет Каплан, само че два от тях прекатурнаха визията какво би трябвало да се знае за полетите.

Според Джон Кокс, създател и изпълнителен шеф на консултантската компания Safety Operating Systems, " не е 100% несъмнено, само че в случай че сте на летището и има други полети, които не са с " Макс ", е евентуално да бъде изпълнено настояването на клиент да смени полета си, въпреки това да не е ясно посочено в оповестените правила ".

Правото на фирмите да откажат (или да приемат)

Няма интернационално предписание за това, фирмите нормално не разказват такава обстановка в управленията си за приложимост. Някои специалисти поучават инспекция в уеб сайтове като посочения горе или с приложенията, които оферират огромните самолетни компании.

Възможна е обаче и смяна на самолета в последния миг поради проблем, обвързван с техническите характерности на самолета или поради метеорологичните условия. В подобен случай пасажерите могат да ревизират по телефона, преди идване на летището или на място преди полета. Адвокатът по авиационно право Мери Скиаво, работила и за транспортното министерство на Съединени американски щати, изясни през вчерашния ден за Си Ен Ен, че самолетните компании " имат правото да заменят " оборудването, което употребяват, и не са длъжни да се преценяват, заменят " 737 500 " със " 737 Макс 800 " или различен модел.

За пасажерите, които не желаят да летят с даден аероплан (какъвто до през вчерашния ден можеше да е казусът с моделите " Боинг 737 Макс " ), имаше опция да изискат промяна против избрана такса или като платят разликата в цената, в случай че има такава (а от време на време - и двете). " Саутуест еърлайнс ", най-голямата нискобюджетна компания, разгласи, че в тази ситуация няма да има поради разлики в цената, а по принцип не постанова такси за смяна. При " Америкън еърлайнс " пасажерите би трябвало да платят и двете и това се отнасяше и за случаите с " Боинг 737 Макс ", като не се загатваха благоприятни условия за възобновяване на сумата при отвод от полет.

Кой ползваше " Боинг 737 Макс "

До момента на приземяването им единствено 54 компании в света използваха самолети " Боинг 737 Макс ". Сред европейските е " Норуиджън еърлайнс ", която ги приземи ден след случая. От огромните оператори " Райънер " чака доставка на близо 200 поръчани самолета - част от тях тази пролет, а другите следващата година. Американският транспортьор " Саутуест еърлайнс ", най-големият нискобюджетен в света, също е измежду тях, както и " Америкън еърлайнс ". " Саутуест ", която имаше най-вече самолети " Боинг 737 Макс 8 " (34), сподели, че прекъсването им няма да е проблем, защото те обслужват едвам 5% от полетите.

Освен " Норуиджън еър " няколко компании в Европа имат сходни самолети - измежду тях полската " ЛОТ Еърлайнс ", " Еър Итали ", чешката " Смартуингс ", основаната в Германия TUI Group. " Търкиш еърлайнс " има 11. /Дневник
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР