Дакелите са любима порода на много хора, а децата са

...
Дакелите са любима порода на много хора, а децата са
Коментари Харесай

От какво боледуват дакелите?

Дакелите са обичана порода на доста хора, а децата са мощно впечатлени от тях поради тялото им, което постоянно оприличават на хот-дог. Както всяко друго породисто куче, дакелите също имат своите склонности към избрани болести, а в публикацията ще разгледаме точно тях.

Първото и най-широко публикувано заболяване при дакелите е болест на междупрешленните мускули. Те са генетично предразположени към развиване на заболяване на тези мускули, поради издълженото им и продълговато тяло. Именно поради него доста кучета от породата страдат от дискова херния или от болест на задбъбречните дискове. Те предизвикват нетърпима болежка в гърба и в долната половина на тялото на животинките.

Обикновените за кучетата дейности като изкачването на стълби, тичането и скачането стават непостижими за тях и с течение на времето огромна част, страдащи от тези заболявания се нуждаят от интервенция, която да поправя образувалата се аномалията. Много специалисти са на мнение, че тези болести пораждат от заседналия метод на живот на породата. Затлъстяването при кучето може да усили риска от заболяване, по тази причина е нужен надзор на тежестта.

Брадавиците по тялото са различен проблем, пред който са изправени дакелите. Това е кожен проблем, характеризиращ се с дебели рани в сивкав цвят, които превземат подмишниците и периалната област на кучето. Визуалните признаци са съпроводени с зараза и лющене. Въпреки че има съществуващи мехлеми, които могат да облекчат и понижат този вид акантоза, към днешна дата към момента няма лекуване за заболяването и дакелите остават инфектирани до края на живота си.

Хипотиреоидизъм - болест при дакелите, която предизвиква незадоволителното произвеждане на хормони на щитовидната жлеза. Да, забележителен брой дакели са изправени и против тази болест. Причина за нея още веднъж е наднорменото тегло на кучето, само че също по този начин е допустимо да се прояви и в резултат на дерматологични проблеми и заспалост.

Заболяването нормално се следи при дакелите, които към този момент са навършили 5 годишна възраст и се лекува посредством използването на щитовиден хормон, който да контролира функционалностите на животното. Неприятното е, че почнало един път, лекуването се ползва цялостен живот.

 от какво боледуват дакелите

Много сериозен проблем при породата кучета с продълговато тяло е болестта на очите. Проблемите им с очите най-често са наследствени и могат да бъдат извънредно рискови.

Прогресивната недоразвитост на ретината се среща постоянно при дакелите и съставлява изгубване на способността на ретината да улавя светлината извън и в същото време да изпраща изображения посредством електрическите импулси на мозъка. Казано с елементарни думи, с времето кучето ще изгуби способността си да вижда през нощта или на слаба светлина. Истината е, че заболяването се появява в преклонна възраст и прогресира постепенно.

Взимайки под внимание информацията за тези болести, вие като горди стопани на порода дакел, ще можете да предотвратите възможното им формиране. Грижете се добре за здравословното положение на любимците си, не позволявайте на битката с килограмите им да победи и посещавайте постоянно ветеринарния доктор.

Вижте и малко повече за Дакел - дефекти на породата.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР