Дъждът става все по-чест в Гренландия и ускорява топенето на

...
Дъждът става все по-чест в Гренландия и ускорява топенето на
Коментари Харесай

Климатични промени: Дъжд топи ледената покривка на Гренландия дори през зимата

Дъждът става все по-чест в Гренландия и форсира топенето на леда там. Това е открило ново изследване, представено от Би Би Си.

Учените акцентират, че са " сюрпризирани " да открият, че вали дъжд даже по време на дългата зима в Арктика.

Огромната ледена завивка на Гренландия се следи деликатно, тъй като тя съдържа голям ресурс от замръзнала вода.

И в случай че целият този лед се разтопи, равнището на морето ще се увеличи със седем метра, което ще заплаши крайбрежните обитаеми места по целия свят.

Обикновено преваляванията падат като сняг през зимата, а не като дъжд, което може да балансира всякакво размразяване на леда през лятото.

Учените са проучили сателитни фотоси на ледената завивка, които разкриват регионите, в които се случва топенето. И те са комбинирали тези изображения с данни, събрани от 20 автоматизирани метеорологични станции, които са записвали, когато е имало превалявания от дъжд.

Констатациите, оповестени в сп. The Cryosphere, демонстрират, че въпреки че в началния интервал на изследването е имало всяка година към два интервала на зимен дъжд, те са се повишили до 12 интервала към 2012 година.

При повече от 300 случая сред 1979-2012 година анализът е открил, че преваляванията от дъжд са провокирали размразяване на леда. Повечето от тях са станали през лятото, когато температурата на въздуха постоянно е над нулата.

Но от ден на ден дъжд е валял през зимните месеци, когато се чака непрекъснатият мрак на полярната зима да поддържа температури много под нулата.

Водещият създател на изследването доктор Марилена Олтманс от океанския проучвателен център GEOMAR в Германия разяснява: " Бяхме сюрпризирани, че през зимата вали дъжд. Има смисъл в това, тъй като следим потоци от топъл въздух, приближаващ от юг, само че въпреки всичко е изненадващо да виждаме това, обвързвано с превалявания от дъжд. "

Друг академик, взел участие в изследването, проф. Марко Тедеско от Колумбийския университет в Ню Йорк съобщи, че нарастването на дъжда е имало значими последици.

Дори в случай че вали през зимата, а по-късно бързо се размразява, дъждът трансформира характерностите на повърхността, оставяйки я по-гладка и по-тъмна, и " авансово готова " да се разтапя по-бързо, когато пристигна лятото.

Колкото по-тъмен е ледът, толкоз повече топлота гълтам от Слънцето, което го кара да се топи по-бързо. " Това отваря врата към един свят, който е извънредно значим за проучване ", показва проф. Тедеско, допълвайки: " Потенциалното влияние на измененията, които се случват през зимата и пролетта върху това, което се случва през лятото, би трябвало да бъде проучено и разбрано. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР