Дъжд от падащи звезди ни очаква този уикенд. Те са

...
Дъжд от падащи звезди ни очаква този уикенд. Те са
Коментари Харесай

НАБЛИЖАВА НОЩТА НА ПАДАЩИТЕ ЗВЕЗДИ, НАМИСЛЕТЕ СИ ЖЕЛАНИЕ

Дъжд от падащи звезди ни чака този уикенд. Те са от метеорния поток Персеиди, предава Бтв.

Когато Земята премине през останките от опашката на кометата Суифт-Тътъл, стартира звездопадът на Персеидите. Може да ги забележите и довечера, само че пикът им ще бъде в нощта на неделя против понеделник. 

„ Обикновено са песъчинки – от няколко микрона до няколко сантиметра най-вече. Те по тази причина и изгарят, тъй като са доста дребни. Засилват се в атмосферата, изгарят, и другите цветове са другите химични детайли, които реагират с атмосферата. Обикновено се движат с сред 60 и 110 километра в секунда ”, изясни Ганчо Ганчев, докторант в катедра „ Астрономия ” в Софийския университет. 

Метеорите се следят с невъоръжено око, надалеч от светлините на обитаемоте места. Най-добре легнете на земята с обичания човек и гледайте право нагоре към зенита. Вземете фотоапарат със статив и снимайте с експозиция от 10 до 20 секунди, поучава Ганчо Ганчев, който е експерт и по астрофотография.

„ Снимаме с допустимо най-широкия обектив, който можем да вземем, и с най-отворена бленда, ръчно настройваме фокуса ”, акцентира той. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР