Да забравим мъртвите означава да ги убием отново.Ели Визел, НощтаПреди

...
Да забравим мъртвите означава да ги убием отново.Ели Визел, НощтаПреди
Коментари Харесай

Споменът за Холокоста е градивен елемент на европейските ценности

" Да забравим мъртвите значи да ги убием още веднъж. "

Ели Визел, " Нощта "

Преди седемдесет и пет години съюзническите сили освободиха нацисткия концентрационен лагер " Аушвиц-Биркенау ". С това бе прекъснато най-ужасяващото закононарушение в европейската история - плануваното заличаване на евреите в Европа.

Бяха убити шест милиона еврейски деца, дами и мъже, както и милиони почтени хора, измежду които стотици хиляди роми, преследвани поради етническата си принадлежност. Цената беше неописуемо висока, само че надали би могло да има по-символичен и по-голям успех над нацистите от отбелязването на тази победа в Израел.

Ревизионизмът и неналичието на обучение заплашват общото схващане за уникалността на Холокоста, което е належащо за предприемането на съответни дейности той да не се повтаря в никакъв случай повече.

Присъединявайки се към днешната среща на държавните и държавните ръководители в Йерусалим, ние заставаме паралелно с тези, които са решени да не оставят екстремистите и популистите гладко да се пробват да минават лимита и да слагат още веднъж под въпрос човешкото достолепие и равенството на всички човешки същества.

Холокостът е европейска покруса, повратна точка в историята ни и споменът за него е закодиран в гените на Европейския съюз. Съхраняването на загатна за Холокоста не е самоцел. То е един от градивните детайли на европейските полезности. Европа, в центъра на която е човечеството, предпазено с правилата на правовата страна, демокрацията и главните права.

Намираме се на кръстопът. Броят на оживелите от Холокоста понижава, заради което ще би трябвало да намерим нови способи да пазим загатна жив, употребявайки свидетелствата на потомците на тези оживели.

Те ни припомнят да сме бдителни по отношение на надигащата се вълна от антисемитизъм, заплашваща полезностите, които са ни толкоз скъпи — плурализмът, многообразието, свободата на религията и свободата на словото. Ценности, с които се отстояват малцинствата: всички малцинства, постоянно.

Еврейските общности способстваха за оформянето на европейската еднаквост и постоянно ще бъдат част от нея. Всички елементи на обществото, нови и остарели, би трябвало да одобряват тези поучения от Холокоста.

Наш дълг е да застанем един до друг с еврейските общности в този момент, когато още веднъж се усещат застрашени в цяла Европа - последно в Хале (Германия).

Всички страни членки на Европейски Съюз, са единомислещо обединени към концепцията, че в Европа няма място за каквито и да било форми на расизъм, антисемитизъм и ненавист, и ще създадем всичко належащо, с цел да им противодействаме. Държавните органи, както и всички браншове на гражданското общество следва да се обединят, с цел да утвърждават непоколебимата зоркост на Европа постоянно когато и където са застрашени демократичните полезности.

Не можем да променим историята, само че уроците на историята могат да трансформират нас.

Послание на ръководителя на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен, ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли във връзка 75-ата годишнина от освобождението на лагера " Аушвиц-Биркенау ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР