Да се търси максимална прозрачност, отчетност и контрол при разходването

...
Да се търси максимална прозрачност, отчетност и контрол при разходването
Коментари Харесай

Отбраната ще е приоритет, заяви шефът на Европейската сметна палата

Да се търси оптималната бистрота, отчетност и надзор при разходването на парите от европейските фондове . Търсим резултати, които са забележими и положително се отразяват върху качеството на живота на жителите. България цени високо ефикасните ограничения за обмисляне и надзор на европейските средства . Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща в постройката на " Дондуков " 2 с ръководителя на Европейската счете палата Клаус-Хайнер Лене.

 Има единодушие по отношение на декларацията за срещата Европейски Съюз - Западни Балкани в София
Има единодушие по отношение на декларацията за срещата Европейски Съюз - Западни Балкани в София

Всичките 28 членки са одобрили текстовете на декларацията

Да се прави оценка добавената стойност, която плановете, финансирани с европейски средства, носят за хората. Да се преценя и дали са от действителна нужда в тяхното всекидневие, единомислещи бяха Румен Радев и Клаус-Хайнер Лене.

" Трябва да сме готови с деликатен разбор на своите бъдещи потребности и дейности и сферите, които ще сложим като цели . Отбраната недвусмислено е една от тези сфери ", съобщи Клаус-Хайнер Лене.

" Образованието, науката и нововъведенията са сфери, към които би трябвало да насочим напъните си . Ако не го създадем, ще изоставаме ", съобщи президентът. Той добави, че Европейски Съюз би трябвало да е подготвен да отдели в бъдеще задоволително средства и в поддръжка на своята обща защита.

Българският президент подчертава още върху нуждата бюджетът на Европейски Съюз да бъде дейно употребен за превъзмогването на несъответствията сред районите по осите Север - Юг и Изток - Запад.

В рамките на срещата бяха разисквани механизмите на Европейския съюз за разпределяне на средства за реформиране на основни браншове, визията за бъдещата Многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз , продължаването и подобряването на кохезионната политика.

Държавният глава изрази мнение, че ефикасната кохезионна политика би трябвало да се осъществя посредством осъществяването на по-голям брой планове с по-малък мащаб, само че за сметка на това по-близо до жителите и с по-голяма добавена стойност на локално равнище в районите, които изостават в развиването си.

Средствата от европейските фондове би трябвало да се изразходват по този начин, че да покачат доверието на жителите в европейските институции , акцентира Румен Радев.

Председателят на Европейската счете палата благодари на България за дейното включване на институцията в другите формати и начинания, извършени по време на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР