Да се отчете многообразието от ситуации, особено при паралелките с

...
Да се отчете многообразието от ситуации, особено при паралелките с
Коментари Харесай

Организация предлага да се отчетат разликите между големите и селските училища

Да се регистрира многообразието от обстановки, изключително при паралелките с по-малък брой деца, приканват от учебен център " Амалипе ".
" Считаме за оправдано в съществени учебни заведения с по една до две паралелка в прогимназиалните класове или междинни учебни заведения с по една до две паралелка в гимназиалните класове, да бъде разрешено връщането освен на VII, VIII и XII клас. Призоваваме в тези учебни заведения да бъде разрешено завръщане към присъствено образование на целия прогимназиален стадий за главните учебни заведения, както и на повече класове от междинна степен. В безспорни числа това би означавало присъствено образование за по-малко от 80 възпитаници в прогимназиален стадий или на към 130 възпитаници в междинна степен на учебно заведение. С оглед на дребния брой възпитаници, посочената стъпка няма да докара до увеличение на риска от разпространяването на . В същото време тя ще има голям брой позитивни резултати за образованието и възпитанието на учениците, изключително в селските региони. ", се споделя в тяхна позиция, изпратена до медиите.
"... призоваваме да бъде предоставена опция за самостоятелни локални решения във връзка с присъствените образователни занятия, които отразяват локалната специфичност и растежа на заболеваемостта в съответните население места. ", се споделя още в писмото. 
От Центъра напомнят, че " присъственото образование е най-ефективната форма на взаимоотношение сред учители и възпитаници. Обучението от разстояние в електронна среда не може да доближи успеваемостта на присъственото образование даже да е проведено по синхронен метод и да включва всички възпитаници. Още по-неефективно е образованието от разстояние в учебните заведения с огромна централизация на възпитаници от уязвими групи – без лични устройства и подобаваща интернет връзка, както и без фамилна среда с цифрови пълномощия. Изключително значимо е да бъде открит баланс сред ограниченията против разпространяване на пандемията и напъните за цялостен обсег и високо качество на обучение. "
" В тази връзка предлагаме при планирането и реализирането на поетапно и ротационно връщане към присъствена форма на образование за учениците от V до XII клас да бъде регистриран фактът, че съществуват доста огромни разлики във връзка с броя на паралелките и тяхната пълняемост в другите учебни заведения и райони на България. За разлика от учебните заведения в огромните градове, в които всеки клас е формиран от по няколко паралелки, огромна част от учебните заведения в селските региони имат по една паралелка в класовете от прогимназиалното и междинното обучение, освен това – постоянно тези паралелки са маломерни, а от време на време даже са слети. За доста от главните учебни заведения в селските региони прогимназиалният стадий е формиран от три паралелки; гимназиалните класове в междинните учебни заведения в тези райони също постоянно са с по една паралелка. Това не може да се съпоставя с учебните заведения в огромните градове, където единствено един клас е формиран от 3 – 4 и повече паралелки. В допълнение, би трябвало да имаме в поради, че над 600 учебни заведения – най-вече в селските региони, до този миг не са имали нито един възпитаник или преподавател с Covid. ", оферират от Център за междуетнически разговор и приемливост “Амалипе ”.
Мрежата „ Всеки възпитаник ще бъде първенец “ обгръща близо 300 учебни заведения от цялата страна и през последните 10 години развива учебните заведения, участващи в нея, като ги подкрепя за предварителна защита на отпадането измежду децата от уязвими групи, дейното включване на възпитаници и родители в учебния живот и в учебните структури на ръководство, въвеждане на новаторски детайли в просветителния развой, повишение на броя на ромите, продължаващи в по-висока просветителна степен. Мрежата се развива от Център Амалипе с поддръжката на Тръста за обществена опция.
Мнения на учебни заведения в Мрежата “Всеки възпитаник ще бъде първенец ” в поддръжка на направените оферти
- Може да се добави и за учебни заведения, в които след направени антигенни проби за всички учителите, няма позитивни проби.
- Одобрявам и поддържам Вашето предложение в дребните учебни заведения да се върнат всички възпитаници от 5 – 7 клас. В нашето учебно заведение се образоват общо 62 възпитаници, от които 27 в прогимназиален стадий. Слят клас са 5 и 7 клас. Предлагаме да се върнат всички в учебно заведение.
- В нашето учебно заведение желаем всички възпитаници от 5-7 клас да се върнат присъствено на учебно заведение. Децата са малцина, взели сме всички противоепидемични ограничения, сътрудниците са “за ” наличие по едно и също време на всички.
- Подкрепям изцяло мнението. В нашето учебно заведение от първи до десети клас има 220 възпитаници. Девети и десети клас учат в обособена постройка. Така, че в случай че имам опция бих върнала всички възпитаници.
- Подкрепяме предлагането като учебно заведение, в което се образоват възпитаници от уязвими групи. Нашето предпочитание е целият прогимназиален стадий в нашето учебно заведение да се върне присъствено: 5, 6 и 7 клас. Сградата на учебното заведение е огромна, с задоволително класни стаи, огромни коридори и два входа.
- Предложението е доста положително и навременно. Надявам се от МОН да отчетат разликите сред огромните и селските учебни заведения. Още повече, че образованието в електронна среда в дребните обитаеми места не постоянно е задоволително дейно.
 Диян Стаматов: Почти година сме в отдалечен формат и всички се изморихме от този метод Диян Стаматов: Почти година сме в отдалечен формат и всички се изморихме от този метод
" Крайно време е да се върне присъственото образование ". Това съобщи шефът на 119-о СУ Диян Стаматов в предаването “Лице в лице&l...
- Училището в множеството случаи е единственото място, където учениците получават познания и умения и поддържат връзка с връстници. Приветстваме решението Ви и се надаваме на диференциран метод при завръщането на учениците от прогимназиален и гимназиален стадий.
- В нашето учебно заведение учениците общо са 83 в дневна форма на образование, като в прогимназиален стадий са 36, разпределени в по една паралелка в пети, шести и седми клас. Най-разумното решение в нашия случай е присъединяване на всички възпитаници в присъствена форма на образование. Училището разполага с общо 10 класни стаи и образователни кабинети, с настрана помещение за хранене на учениците, което дава опция за съблюдаване на всички противоепидемични ограничения. Осигурени са пречистватели за въздух във всяко помещение, в което обитават възпитаници, включително и в учителската стая и всичко друго належащо, според насоките за работа в изискванията на Covid 19.
- В учебно заведение няма да има проблем да се върнат и учениците от 8 и 9 клас, тъй като те също са малко. Така написах аз и сътрудниците ми в анкетата, изпратена ни от МОН, която трябваше да върнем до 24.01.2021г.
- Напълно поддържаме предлагането в дребните обитаеми места, в дребните учебни заведения /до 100-120 ученици/, учениците да се върнат в учебно заведение.
- Напълно поддържаме текста на предлагането. Много добре е обоснована нуждата от разграничение на изискванията във всяко учебно заведение при взимане на решение за връщане в присъствена форма на образование. И при нас е по този начин в 5 – 7 клас – три класа, три паралелки с общо 44 възпитаници, от които 41 от уязвими групи. Връщането в присъствено образование е безусловно наложително
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР