Д-р Радка Масларска е лекар специалистпо педиатрия и неонатология.Има повече

...
Д-р Радка Масларска е лекар специалистпо педиатрия и неонатология.Има повече
Коментари Харесай

Д-р Радка Масларска: За недоносените специализираните грижи от неонатолог са задължителни до навършване на 1 г.


Д-р Радка Масларска е доктор експерт

по педиатрия и неонатология.

Има повече от 20 години стаж като неонатолог. Ръководи неонатологичното поделение в Аджибадем Сити

Kлиник Болница Токуда от основаването й, като го трансформира във водещо за страната.

Внедрява най-съвременни международни практики за лекуване и грижа за най-малките.

През последните години вкарва новаторски и щадящи методики за лекуване и грижа на високорисковите и недоносените деца без обособяване от родителите.

Научният интерес на доктор Масларска е в областта на интензивната терапия, кардиопулмоналната акомодация и късното следене на рискови и високорискови новородени деца.

По мотив Световния ден на недоносените 17 ноември отделението по неонатология на Аджибадем Сити

Kлиник Болница Токуда възобновява своята стратегия за скрининг и следене на недоносени и рискови бебета.

Безплатните прегледи се правят всяка последна събота на месеца след авансово записване на тел. 02/403 4000.

Тази година експертите си слагат за цел да доближат до допустимо най-вече нуждаещи се бебета. Болница Токуда и

Puls.bg

стартират взаимна самодейност, с цел да дадат директен достъп на повече родители от цялата страна до умело мнение за здравето и развиването на техните деца.

На 17 ноември във

форума на

Puls.bg

ще бъде отворена тематиката „ Грижи за новороденото с доктор Масларска “.

В нея експертите от отделението по неонатология на болница Токуда ще дават отговор на въпроси, свързани със спецификите в развъждането на най-малките, медицинските провокации пред недоносени или рискови бебета, и опциите, които родителите им имат, с цел да обезпечат най-хубава грижа.

- Д-р Масларска, кое дете е недоносено?

Недоносени са всички деца, родени преди 37 гестационна седмица, които са с тегло под 2500 грама. Именно тежестта е факторът, съгласно който ги разделяме в 4 степени. Като най-лека степен се дефинира първата, в която попадат децата от 2001 г до 2499 г, а най-критична е четвърта степен новородени с тегло под 1000 гр. По данни на Националния указател за ражданията от 61

014 родени през 2016 година, 5

777 са били недоносени, като 276 са с рисково ниско тегло под 1000 година



- Родено прибързано, се допуска, че неговите органи и системи към момента не са се развили изцяло и не действат както при доносеното крепко бебе. Кои са проблемите, свързани със здравословното положение на недоносеното, с които медицинският екип би трябвало да се оправи в клиниката, с цел да го стабилизира?


Недонодените бебета се отличават от останалите по някои съществени характерности, които ги вършат по-уязвими. Възможни са затруднения, свързани с главните системи на действие. Например ритъмните нарушавания на дишането са измежду проблемите, които се появяват в резултат на недоразвита дихателна сиситема. Завишен е рискът от редица други болести и разстройства, засягащи дихателната, сърдечносъдовата и нервната система, обмяната на веществата. Ние би трябвало да сме готови за всеки сюжет при раждането на едно такова бебе и да можем да се намесим съответно при всяко нежелано затруднение.

Добрите вести, които здравната просвета в областта на неонатологията ни носи, са че през последните години опциите ни доста се разшириха. Съвременните проучвания демонстрират, че доста от най-честите краткосрочни и дълготрайни затруднения, присъщи за недоносените, могат да бъдат предотвратени или доста редуцирани с верни грижи незабавно след раждането.

Съвременната философия на нашата специалност е освен да бъде избавен животът на високорисковите новородени, само че и да бъдат сведени до най-малко затруднения като ретинопатия, церебрална парализа, бронхопулмонална дисплазия. Тенденцията е честотата на тези затруднения да понижава посредством въвеждане на новаторски методики в интензивната терапия. Това значи да се разчита повече на независимото дишане на бебето, да се ползват способи за битка с болката, и не на последно място, тези деца да не се отделят от майките, доколкото е допустимо. Трябва да се стремим майката да има непрестанен контакт с тежко болното дете, и да се основат условия майката да може да се грижи за своето недоносено бебе от самото му раждане.

Свързани публикации.. Д-р Масларска: Педиатърът няма работно време 0 Д-р Радка Масларска: За новороденото би трябвало да се погрижим средата да е оптимално щадяща 0 Д-р Масларска: Неонатологът дава сили на родителите 1

На Световния конгрес по перинатология, който се организира в края на октомври в Белград, бяха докладвани изследвания, които потвърждават, че използването на тези неинвазивни способи за вентилация и достъпа на родителите до тежко болните новородени бебета, води до над 40% намаляване на риска от вътречерепни кръвоизливи. С повече от 50% се понижава честотата на едно друго съществено затруднение, каквото е бронхопулмоналната дисплазия. Овладяването на тези опасности от своя страна водят до по-нисък % на късните нарушавания в психологичното и неврологичното развиване на тези деца. Извън здравната процедура това значи, че те ще имат по-малко усложнения в образованието и социализацията, каквито постоянно срещаме при недоносените бебета в дълготраен проект. Колегите в страните, които работят с тези способи от по-дълги години, към този момент регистрират тези резултати.



- Всяка неонаталогична клиника ли може да даде съответна здравна грижа за недоносени?



В България има три равнища на подготвеност в региона на неонатологията. Медицинските грижи за недоносените деца се организират във второ и трето равнище, като всички родени с тегло под 1200 г след реанимация се превеждат в клиники от най-високото, трето равнище.

От извънредно значение е да се вземе поради, че най-хубавият и безвреден превоз на едно недоносено дете, е майчината вътрешност. Затова е целесъобразно, когато има подозрения за настъпващо прибързано раждане, майките да бъдат превеждани или да се обръщат към лечебни заведения, които оферират и неонатологична грижа на нужното равнище. Това важи в особена степен, когато раждането е прекомерно ранно и се чака бебе с тегло под 1200 година



- Кои са провокациите, с които трябват да се оправят българските неонатологични клиники в грижата за недоносените? В какво би трябвало да подобрим нашата здравна система в тази връзка? Към какви стандарти би трябвало да се стремим в нашето опазване на здравето в региона на неонатологията?



Грижите за недоносените деца са решаващи в първите часове. Медицинските екипи би трябвало да се стремят да усъвършенстват опциите си, за които непрестанно образование и високотехнологично съоръжение играят значима роля. Но без висококвалифицирани фрагменти и тяхното умеене за работа в екип, неонатологичните грижи не биха били ефикасни и качествени в степента, от която недоносените бебета и техните фамилии се нуждаят. Както към този момент стана дума, стандартите в неонатологията се развиват. Актуалните рекомендации са за:

Прилагане на минималноинвазивни и щадящи способи на диагностика и лечение; Провеждане на интензивна терапия без обособяване от майката; Подкрепа за фамилиите на недоносените деца; Скрининг на рискови, високорискови и здрави новородени деца;

Обучение на родителите и фамилиите в акомодацията и грижите; Ранни съвещания по кърмене и хранене; Физикална акомодация и кинезитерапия и образование на родителите.



- Какво е мнението Ви за кенгуру-грижата? Смятате ли, че българските лечебни заведения могат да си разрешат да работят повече и провеждат изискванията си по този начин, че връзката сред недоносеното и родителите да не се прекъсва?


Според международната процедура в развитите страни водещите клиники и отделения би трябвало наложително да работят и организират интензивна терапия без обособяване на децата от майките. В нашето поделение към този момент втора година имаме профилирана фамилна стая за интензивни грижи без обособяване от фамилията. Броят на фамилните стаи от този вид следва да се усили след плануван ремонт на отделението. Това е наклонност, която се припознава от неонатологичната колегия, само че налагането ѝ в практиката постоянно изисква време.



- Израства ли се и за какъв брой време се израства недоносенността? Какви са Вашите наблюдения? Какви са Вашите рекомендации?


Родители нормално са разтревожени, а и задоволително уплашени от обстоятелството, че бебето им е родено прибързано.

Недоносените деца доближават своите връстници от 1 до 3-годишна възраст, съгласно степента на незрялост. Препоръчително е да се направи навременна оценка на здравословното положение на бебето, която да премине в от време на време следене на физическото и нервно-психическото развиване. При недоносените деца спазването на хранителен режим, както и провеждането на двигателна гимнастика, масаж и рехабилитация са част от стъпките, които им оказват помощ да израстнат по-бързо.

Бих посъветвала родителите, в случай че не са получи рекомендации след изписването на бебето им от неонатологичното поделение, да потърсят допустимо най-скоро съвет от експерт за това какви са спецификите на тяхното недоносено дете, за какви „ знаци “ в развиването му би трябвало да наблюдават, в какъв интервал какви съвещания е целесъобразно да потърсят. Това ще даде опция вероятно нарушаване или отклоняване да се откри в точния момент, и да се вземат ограничения в интервала, в който те биха били най-ефективни.



- Недоносеното се изписва от родилния дом, само че с това грижите не завършват. Какво следва? Като че ли точно тук се явява един от най-големите проблеми в детското опазване на здравето у нас? Дали по силите на педиатъра (ОПЛ) ще е да наблюдава съответно положението на прибързано роденото дете и да бъде опора за фамилията по повод грижите за неговото здраве? Къде да търсят помощ родителите с недоносено бебе?


След изписване на недоносеното бебе грижите както от страна на лекуващия доктор, по този начин и от страна на фамилията, би трябвало да продължат и да са взаимносвързани. На първо време е належащо разработване на самостоятелен проект за следене на недоносеното дете. Той би трябвало да включва наложителни и препоръчатителни съвещания и проучвания.

Програмата за следене е належащо да се добави и с проект за осъществяване на имунизации

и установяване на двигателен режим. До навършване на 1 година профилираните медицински грижи на лекар-неонатолог са наложителни за вярното следене на недоносеното бебе. Това е логаритъм, който прилагаме за всички рискови бебета, за които се грижим.



- Д-р Масларска, от години към този момент приказваме за дефицит на педиатри и неонатолози у нас. Не притегля ли специалността задоволително младежи, не можем да изградим добра школа и последователност ли? Как бихте коментирали Вие?


Проблем с фрагментите в региона на неонатологията в действителност съществува, само че той е налице и в огромна част от другите специалности. Решението, съгласно мен, би трябвало да се търси в увеличение на приема на лекари за специализация и научна работа. За едно здравно лице е значимо непрестанно да се осведомява за новите практики и надлежно да взе участие интензивно в курсове за образование. Например присъединяване в курсове за сестри, за акушерки и лекари, както и в национални и

интернационалните конгреси и симпозиуми дава опция за надграждане на професионалния опит въз основа на последни трендове и пациентски случаи. Това е от голяма важност за всеки доктор, само че на първо място – за нашите пациенти.

Въпросите си към екипа на доктор Масларска от отделението по неоналогия от

Аджибадем Сити

Kлиник Болница Токуда може да зададе във форума на Puls.bg

За безплатните прегледи да недоносени и рискови бебета, които се организират всяка последна събота на месеца в отделението по неонатология на Аджибадем Сити

Kлиник Болница Токуда можете да се запишете на

тел. 02/403 4000.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР