Д-р Мойра Гилкрист, вицепрезидент за стратегически и научни комуникации, Филип

...
Д-р Мойра Гилкрист, вицепрезидент за стратегически и научни комуникации, Филип
Коментари Харесай

Д-р Мойра Гилкрист, Филип Морис Интернешънъл: Равенството между мъжете и жените в сферата на науката от решаващо значение

Д-р Мойра Гилкрист, вицепрезидент за стратегически и научни връзки, Филип Морис Интернешънъл насочва вниманието върху неравенството сред мъжете и дамите що се отнася до науката, технологията, инженерството и математиката (НТИМ) в бизнеса, като катализатор за позитивна смяна, в случай че предприемем дейности.

За мен науката е предопределение още от най-ранна възраст.

И, с цел да съм изцяло почтена, аз евентуално не съм си давала сметка за неравенството сред мъжете и дамите в определената от мен научна област. Тогава това не беше толкоз необятно обсъждана тематика, колкото с цялостно съображение е през днешния ден. При всички случаи, моето мощно предпочитание да направя кариера в региона на научните проучвания ме заслепяваше и аз не обръщах внимание на това, че над мен няма доста дами. Тогава просто одобрявах това за обикновено.

Науката е моят живот. И аз бях решена да трансформира живота на хората към по-добро.

След като приключих докторантура по фармация в Университета на Стратклайд, аз направих първите си професионални стъпки и в никакъв случай не се обърнах обратно.

Чак откакто натрупах няколко години професионален опит, стартира да ме тревожи неналичието на дами в науката.

Според Института за дамите на ЮНЕСКО по-малко от 30 % от учените по света са дами. Техните уеб страници по тази тематика са цялостни с информация и материали за това по какъв начин тази разочароваща цифра да се трансформира.

Предвид дребния брой на дамите, заемащи управителни позиции с пълномощия да взимат решения в региона на науката, технологиите, инженерството и математиката (НТИМ), има заплаха неравенството сред половете единствено да се усилва. Това би било трагична загуба на човешки капацитет. Друга също толкоз сериозна последица е, че когато нашата специалност губи толкоз гении, това ще се отрази на бъдещето на международната стопанска система. Колко доста дами иноватори не могат да доближат до позиции с въздействие, на които могат да допринесат светът да стане по-добро място?

Макар че през днешния ден повече отвсякога девойките имат достъп до обучение, съгласно данните за дамите на Организация на обединените нации техният брой в региона на НТИМ остава доста по-малък и те сякаш губят интерес към тези дисциплини в юношеските си години.

Пламенният глас на една 17-годишна шведска активистка за климата не е задоволителен, с цел да разсъни интереса на девойките към науката. Необходими са вложения, запаси, вдъхновяващо обучение и образци за подражателство. И всичко това би трябвало да бъде придружено от смяна в обществото.

Ние във Филип Морис Интернешънъл поставяме старания за превъзмогване на неравенството сред мъжете и дамите.

Международният ден на дамите и девойките в науката, който тази година се означи на 11 февруари, е доста значим. Той притегля вниманието на целия свят върху казуса с неравенството сред мъжете и дамите в тази област. Той е и апел дамите да бъдат по-добре показани в бъдеще на пазара на труда, където водещи фактори ще са науката, технологиите и нововъведенията.

Това е опция да хвърлим светлина върху сфери, където е видно, че не се прави задоволително.

Равенството сред мъжете и дамите в НТИМ в бизнеса е от решаващо значение, в случай че желаеме да се оправим със заканите за здравето и околната среда в нашия бързо разрастващ се свят.

Аз имам директен опит и знам какво е належащо, с цел да се промени животът на милиони хора към по-добро. Ключов фактор за това е съществуването на учени, които да отразяват нашето общество.

Автор: Д-р Мойра Гилкрист, вицепрезидент за стратегически и научни връзки, Филип Морис Интернешънъл

Материалът се разгласява с поддръжката на Филип Морис България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР