Д-р Антоанета Томова, специалист-онколог в КОЦ-Пловдив и нейната пациентка Ваня

...
Д-р Антоанета Томова, специалист-онколог в КОЦ-Пловдив и нейната пациентка Ваня
Коментари Харесай

Пловдивчанка победи рака след съдбовна среща, преобърнала живота й / ВИДЕО


Д-р Антоанета Томова, специалист-онколог в КОЦ-Пловдив и нейната пациентка Ваня Трифонова станаха герои в националната акция „ За рака – с вяра “ на Института за здравно обучение. Тя показва къси филми за вдъхновяващата връзка сред доктор и пациент в битката им с рака, вярата и вярата в медицинските открития. Пилотният първи филм от акцията е сниман в Пловдив.

Ваня Трифонова работи като специалист в регион „ Северен “. Никой не може да й даде годините, на които е. Ракът влиза в живота й преди 15 години. Минава през целия курс на лекуване – интервенция, лъчетерапия, химиотерапия. Приема за своя задача да поддържа, осведоми и окуражава дамите, които занапред се сблъскват с диагнозата. „ Страх. Страх за децата ми, които към този момент въпреки и пораснали и независими, по какъв начин ще се оправят без мен и за брачна половинка ми, с който в никакъв случай не се бяхме разделяли. Това „ без мен “ ме ужасяваше. Това беше най-силната страст, когато аз се сблъсках с рака “, спомня си Ваня.

Тя има опция да се лекува в чужбина, само че избира Пловдив. „ Това е съревнование с времето. Не е добре да търсиш вид отвън страната, когато тук имаме толкоз положителни експерти. Процесът на лекуването не е единствено интервенцията. Следват терапиите, наблюдението, когато влезеш в ремисия. Никога не съм търсила лъскава клиника или хотелски условия, избрах лекарите, които прелестно се оправиха със болестта ми и към момента ме наблюдават на всеки шест месеца, къде другаде ще го намеря? “, прибавя тя.

Една от тези съдбовни срещи е с доктор Антоанета Томова, експерт по здравна онкология, шеф на химиотерапевтично поделение в КОЦ-Пловдив. Тя става освен неин лекуващ доктор, а житейски сателит, изповедник и консултант по всички въпроси, които вълнуват една жена – хранене, дишане, придвижване, козметика, практики и техники за себепознание и себепомощ. Д-р Томова признава, че постоянно изписва на рецептите си заглавия на книги, които ще оказват помощ на пациентите й по-бързо да се оправят със страха и шока от диагнозата.

„ Ваня можеше да избере Турция, да избере Германия, само че тя избра нас. Довери ни се напълно и аз я убедих, че в лицето на целия мултидисциплинарен екип в болничното заведение тя има гаранция, че всичко ще бъде направено по разпоредбите на най-хубавите практики в онкологията. Ние имаме целия панел от медикаменти, с които естествените страни разполагат, пациентите ги получават по Здравна каса “, споделя доктор Томова.

Следвайки препоръките, Ваня минава леко през химиотерапията. А към този момент има и други възможности, които заменят химиотерапията и се употребяват в КОЦ- Пловдив, има и способи да се запази косата на пациента, той да не се усеща нерадушен, да не се трансформира всекидневието му. „ Ако не имах вяра, че ракът се лекува, нямаше да работя това. Много бърз е темпът на развиване в онкологията, мисля, че няма друга здравна област, в която да е толкоз огромен напредък за толкоз малко време и аз съм възхитена и въодушевена, тъй като те дават доста по-голям късмет за нашите пациенти, дават вяра за тях “, споделя доктор Томова.

ВИДЕО > > > ТУК


Инфо: plovdiv24

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР