Изключителни находки откриха археолози по време на разкопките при бъдещата

...
Изключителни находки откриха археолози по време на разкопките при бъдещата
Коментари Харесай

Разкриха манастир от XI век при разкопки в Созопол

Изключителни находки откриха археолози по време на разкопките при бъдещата автогара в Созопол. Разкрит е извънградски манастир от 11 в. със съхранени фрески.

Руините на средновековния манастир са се появили на дълбочина 6 м.

" Историческите извори загатват, че в Созопол са съществували 20 манастира, това е един от тях. Странното е, че манастирът съществува релативно малко - към 100-150 години. Ако съдим по първия стенописен пласт, той най-вероятно е от 11 век ", съобщи шефът на Археологически музей в Созопол Димитър Недев.

" Стенописите, които са с извънредно качество и с огромен откъс 40 на 50 см, което е доста рядко, с надпис от старогръцки с черна багра. Ще бъде направено проучване на пигмента ", добави ръководителят на разкопките археологът Явор Иванов.

Разкрити са елементи от лицата на трима светци и фрагменти от молебствия. Стенописите ще бъдат реставрирани, съобщи " България Он Еър " Предполага се, че те са дело на занаятчия на Константинопол. След втората четвърт на 12 в. към манастира се образува огромен християнски некропол.

В края на 13 в. манастирът е погубен от пожар и върху него е построен път. От музея ще предложат улицата да се резервира и да се експонира в бъдещата автогара.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР