Credit Suisse разкри мащаба на загубата на банката, което предизвика

...
Credit Suisse разкри мащаба на загубата на банката, което предизвика
Коментари Харесай

55 млрд. паунда са изтеглени от Credit Suisse преди спасяването ѝ от държавата

Credit Suisse разкри мащаба на загубата на банката, което провокира държавното ѝ избавяне през март, предава „ BBC “. Швейцарският банков колос заяви, че 61,2 милиарда швейцарски франка (55,2 милиарда паунда; 68,6 милиарда долара) са напуснали банката през първите три месеца на годината. Това идва, откакто заемодателят регистрира какви се чака да бъдат последните му финансови резултати . Принудителната продажба на Credit Suisse на конкурентната швейцарска банка UBS се чака да завърши скоро.

Водещият отдел за ръководство на благосъстоянието на Credit Suisse регистрира спад на ръководените от него активи до 502,5 милиарда франка в края на март, съвсем 29% по-малко от същия интервал на предходната година, се споделя в изказване на Credit Suisse. В него се прибавя:

„ Тези изходящи потоци са умерени, само че към момента не са се обърнали към 24 април 2023 година “

Клиентите на Credit Suisse започнаха да теглят пари от банката, откакто беше въвлечена в пазарните разтърсвания , последвали срутва на Silicon Valley Bank и Signature Bank в Съединени американски щати през март. В Швейцария управляващите сформираха избавителен пакет за Credit Suisse. Той включва повече от 200 милиарда франка финансови гаранции и демонстрира, че UBS се съгласява да поеме Credit Suisse.

Credit Suisse беше на загуба и беше изправена пред поредност от проблеми през последните години, в това число обвинявания за пране на пари . Тя регистрира загуба от 7,3 милиарда швейцарски франка през 2022 година – най-лошата година от финансовата рецесия от 2008 година – и предизвести, че не чака да бъде печеливша до 2024 година

Коментирайки последните резултати, самостоятелният банков анализатор Франсис Копола , сподели пред програмата Today на BBC, че Credit Suisse също е видяла изтеглени милиарди през последните три месеца на 2022 година

„ Тогава, несъмнено, тегленията през това тримесечие са в допълнение към това. А банките не оцеляват при такива изходящи потоци, те в действителност не претърпяват, колкото и огромни да са те.

Шанти Келемен, основен капиталов шеф в M&G Wealth Investments, посочи, че като се има поради размерът на банката, изходящите потоци „ ще бъдат огромни “.

„ Ако не друго, през днешния ден най-малко имаме удостоверение какво е купила UBS. “

Фалитът на Silicon Valley Bank и Signature Bank в Съединени американски щати пристигна, откакто цената на притежаваните от тях активи падна внезапно вследствие на възходящите лихвени проценти.

Банковите акции по света паднаха внезапно на фона на терзанията, че други кредитори могат да се сблъскат с сходни проблеми, а вложителите побързаха да изтеглят парите си от към този момент затруднената Credit Suisse. Оттогава опасенията за други банки понижиха, само че Копола съобщи, че други към момента могат да срещат компликации.

„ Мисля, че ще станем очевидци на повече банкови разтърсвания. Дали това ще засегне доста огромните банки като тази, не знам. “

Швейцарската прокуратура стартира следствие на неочакваното придобиване на Credit Suisse , която беше втората по величина банка в страната.

Сделката разгневи данъкоплатците и акционерите на двете банки, които бяха лишени от глас по придобиването. Някои също настояват, че това е навредило на международната известност на Швейцария като финансов център. Сделката, когато беше оповестена, оцени Credit Suisse на 3,15 милиарда $ (2,6 милиарда паунда), до момента в който в петък преди да бъде реализирано съглашението беше оценена на към 8 милиарда $.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР