© Цветелина Белутова Знаете ли кое ми харесва най-много тук,

...
© Цветелина Белутова Знаете ли кое ми харесва най-много тук,
Коментари Харесай

Ново място: The Whisky Shop II

© Цветелина Белутова

" Знаете ли кое ми харесва най-вече тук ", пита клиент. " Кое ", демонстрират интерес Костадин Бергов и Иво Петков. " За която и бутилка да ви запитвам, постоянно имате история за нея. Не знам дали не ги измисляте на момента. " Човекът е постоянен клиент, доброжелателен. Наблюдението му е по-скоро комплимент към притежателите на The Whisky Shop.

" Как да взема на някого 500 лева за бутилка уиски и да не мога да му обясня защо ги дава ", обажда се Костадин. Неговите истории са същински, увлекателни са, а не като наизустени маркетингови мемоари.

Когато двамата с Иво Петков отварят първия профилиран магазин за уиски (преди малко повече от три години), " пътеките " не са били отъпкани. Сега обстановката е друга. От няколко седмици работи и The Whisky Shop II – на " Солунска ".

" Искаме да се развиваме, да създадем верига и да станем разпознаваеми. " Нищо, че бизнесът в тази ниша по думите на Костадин се оказва сложен, " даже бих споделил, че не е готин ". Клиентите са стеснен кръг, само че той се надява, че " верижният " модел ще научи хората къде да търсят уиски.

Засега в магазина на " Солунска " има по-малък брой бутилки, в сравнение с в този на " Скобелев ", само че някаква разлика или конкуренция посред им не е планувана.

За разпространяване на уиски културата The Whisky Shop вършат дегустации. " Събираме малко хора – 10 до 12 души, и отваряме четири бутилки с концепцията всеки да опита обикновено количество уиски. Дегустираме, обясняваме и описваме. " И всеки си сипва от това, което му е харесало. Така за три години основават доста другарства. Въвели са и членска карта, която важи за двете места, както и отстъпките.

Концепцията на The Whisky Shop е част от международната наклонност за мономагазини – предложение на качествена и разнообразна селекция от един вид стока. Целта в тази ситуация е съответна рекомендация и избор, който да задоволи усета на купувача. Защото тук въпреки всичко има бутилки, които костват значително пари.

" Малко като доктори сме. Питаме индивида какво му харесва и според от отговора преценяме какво да предложим. " А най-хубавото е, когато клиентът хареса уискито, което са му предложили, и след време се върне още веднъж.

The Whisky Shop II е на ул. " Солунска " 16

Q&A: Костадин Бергов

Как се избира уиски за компания?
Ако познавам хората, в множеството случаи знам кой какво уиски не обича. И не взимам такова. Ако някой не харесва опушено уиски, даже и най-хубавото в този клас да му донеса, той няма по какъв начин да го оцени.

Доколко е значим производителят?
Ако аз си предпочитам уиски, изобщо не ме интересува марката, а в какво е отлежавало. Когато прочета, че едно 12-годишно е отлежало в американски дъбови бъчви, след което е преместено в бъчви от шери, към този момент знам почти какъв усет да чакам. Ако вместо в бъчви от шери е било в такива от бърбън, уискито ще е получило букет от усети, повече наслада и мекост.

За тези, които обичат тежки уискита, се избира такова с висок градус, бутилирано непосредствено от бъчвата без дестилация.
Селекция на The Whiskey Shop на най-хубавите уискита до 100 лева съгласно технологията на произвеждане

1. Едномалцово уиски (Single malt)
Glеnmоrаngіе 10 Year Old Оrіgіnаl e cимвoлът нa дecтилepията Glеnmоrаngіе. Изĸлючитeлнo дeлиĸaтнo, poдeнo в нaй-виcoĸитe ĸaзaни в Шoтлaндия и отлежало в дъбoви бъчви oт бъpбън oт Mиcypи. Имa пepфeĸтeн бaлaнc мeждy cлaдocт и ĸoмплeĸcтнocт, c мeĸ и нeжeн вĸyc.
Цена* 60 - 75 лева

2. Смесено малцово уиски (Blended whisky)
17-годишният Ballantine’s е показан за пръв път през 1930 година И до през днешния ден рецептата е непроменена, пази се в дълбока загадка и се предава от мастър блендер на мастър блендер. Ароматът е бездънен, уравновесен, грациозен, с нотки на дъб, опушен мирис и ванилия.
Цена 120 - 140 лева

3. Едномалцово уиски, отлежавало в бъчви от шери (Single malt sherry cask)
Aberlour 12 Year Old (Sherry cask) е версия на 12-годишно уиски, която не би трябвало да се бърка с " двойната бъчва " от същата възраст, и е узряло в бъчви за шери Oloroso. Изборът на последните се прави персонално от основния дестилатор в Испания всяка година.
Цена 100 - 110 лева

4. Смесено уиски (Blended malt)
Уиски от Nikka, което носи името на създателя на компанията – Masataka Taketsuru. Получено е от смесването на уиски от дестилерия " Миягикио " (в най-голяма част) и малц, отлежал в бъчви от шери, където е придобил богат мирис.
Цена 115 - 125 лева

5. Едномалцово торфено уиски (Single malt peated)
Аrdbеg 10 Yеаr Оld идва oт ocтpoв Aйлa и е един oт нaй-ĸoмплeĸcнитe cингъл мaлцoвe, ĸoйтo нe aĸцeнтиpa въpxy тopфeния си вĸyc, a пo-cĸopo въpxy ecтecтвeнaтa cлaдocт нa мaлцa и пepфeĸтния бaлaнc. Нe е минало пpeз cтyдeнa филтpaция и e c 46% aлĸoxoл, ĸoeтo гo пpaви cъc cилнo тялo, c дълбoĸ и изpaзeн вĸyc.
Цена 85 - 95 лева

* Цените са междинни за пазара
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР