В началото на юни Националния университетски център за творчество и

...
В началото на юни Националния университетски център за творчество и
Коментари Харесай

Фестивалът „Идеите, които променят света“ ♥ Креативността на българските ученици

В началото на юни Националния академични център за творчество и нововъведения към СУ „ Св. Климент Охридски “ ще организира своя първи фестивал, представящ изобретателните хрумвания на българските възпитаници.

Знаете ли, че проведеното отскачане на „ стената “ във футболен мач е изобретение, родено от ученическия футбол? Идеята, един от играчите да легне долу на тревата, с цел да уплътни празното пространство след скока, още веднъж е ученическо скимване, което минава тестването на редица задълбочени проучвания, довели до постоянното му потребление в най-популярната игра в света. 

Във времена на настойчив изкуствен интелект, изобретателните хрумвания на подрастващите се трансформират във въодушевяващ фокус на основания през 2022 година Национален академични център за творчество и нововъведения към СУ „ Св. Климент Охридски “. НУЦТИ следва убеждението за единение на креативния развой и личностното развиване на индивида, и основаване на условия за креативен достижения в обществото, науката, образованието, изкуствата, културата, технологиите и спорта. Амбициозната цел е образуване на народен фестивал за новаторски и креативен открития и изобретения, който да прерасне в европейски и международен. 

През юни в разнообразни аудитории на Софийския университет следва първото издание на фестивала „ Идеите, които трансформират света “, който ще показа най-интригуващите хрумвания на български възпитаници, кандидатствали по плана и защитили ги с доказателства за употреба. Водещите специфики на фестивала са две - показване на най-важните открития, изобретения, проектирания, които са в основата на развиването на науката и технологиите, филантропичните и обществените науки и изкуствата; както и показване на училищен хрумвания за решение на действителни проблеми по нов, нетрадиционен метод. 

За раждането на концепцията, която слага акцент върху личностното развиване на деца, възпитаници и жители, учредено на креативност, новаторско мислене и държание, WebStage беседва с шефа на НУЦТИ към СУ „ Св. Кл. Охридски “, проф. Веселин Дафов.

„ Идеята е резултат от задълбочена академична работа и се оформи по време на огромна интернационална конференция на тематика „ компетентности “, в която се включиха над 150 участници на високо равнище. Главната задача бе да се разграничи компетентността от умеенето и знаенето. Знаенето е това, което се помни, а умеенето е деяние. Ясно е, че компетентността не е нито единствено познание, нито единствено умеене - тя е нещо друго. По време на конференцията се взе решение да се обединят напъните на всички факултети на СУ и дружно да работим по въпросите на креативното и новаторското в процеса на образование на подрастващите, учениците и студентите. Конкретно концепцията за съревнование, олимпиада и въобще сходен конгрес бе на проф. Александър Андонов и доктор Мая Митренцева “. 

Реализацията на начинанието включва основаване на центрове за открития, изобретения, нововъведения и творчество (клубове, академии, кръжоци, и др.) към детските градини и учебните заведения в България; към цивилен просветителни институции и организации, общински и държавни органи и структури; учебни общности (учители, администрация, родители и др.), както и бизнес организации. И още – оформяне на академична мрежа, мрежа на заинтригуваните, в това число работодатели и обществени управляващи - държавни организации и общини, както и пилотни планове по места за съответно ориентиране на вниманието към тематиката за творчество и нововъведения посредством сдружаване.

„ Ние просто желаеме всяко дете в България, всеки човек да чуе, че от него се чака, че е напълно естествено да има изобретателни и новаторски хрумвания. И че има място, и това да вземем за пример е учебният клуб за творчество, където да отиде и да показа тази концепция. А в лицето на ръководителя на този клуб да срещне човек, който да обърне внимание, да окуражи, да го поддържа и сътвори общественост, която да изследва тази концепция. Това е път към построяването на просвета, в която се признава, че човек има право да дава оферти, да основава, да твори и прави нововъведения “, добавя проф. Дафов.

По програмата за развиване на НУЦТИ работят интензивно повече от 30 учители, академични преподаватели, ръководители в учебен и предучилищен стадий, към тях се причислят и редица изявени учени и общественици. Задачата на НУЦТИ е първо да изучи и зададе стандарти, да образова задоволително учители, които да основат центрове за креативен и новаторски хрумвания по места, да се сработят и изградят мрежа за съдействие между тях, да споделят хрумвания и запаси. 

В Пирдоп, Златица и Челопеч са първите осъществени планове за образование на учители за подготовка „ Създаване и управление на (училищни) центрове за творчество и нововъведения “ с присъединяване на учители от локалните учебните заведения, финансово подкрепени от „ Дънди Прешъс Металс “ ЕАД.

„ Инициирахме законодателни промени, които внесохме в парламентарната комисия по обучение – да се откри систематичното място на тези центрове, те да бъдат написани и в закона категорично да се споделя, че учебната работа не е единствено преподаване, а е поощряване на творчеството. Защото понятието за творчество, включва и самото преподаване по избран метод. Именно този метод би трябвало да се промени – учителят да огледа на децата като на хора, които не просто ще учат и ще схващат достиженията на други хора, само че и самите те ще бъдат позволен до това да творят и изобретяват. Това е задача, която стои пред всички – политици, учени, учители, родители – тя не е по силите на един човек, един център или даже целия Софийски университет. “, разяснява проф. Дафов. 

Той споделя, че доста учители в България предизвикват креативното мислене и преподават по съответния метод – с почитание към личността на ученика, не назидателно, а с покана дружно да открият необятните светове на красивите мозъци на човечеството, да почувстват прочувствения им свят, да схванат какви опасности са поемали, какви компликации са преодолявали, какви съпротиви са имали по пътя на реализирането на своите хрумвания. „ Когато преподаваш дадени неща като достижения на човечеството, нужно е да ги представиш в дълбочина. Трябва да покажеш каква личностна самонаправа е всичко това - нещо, което включва децата в сътворчеството, карайки ги да мислят, съпреживяват и съизобретяват. Много учители преподават точно по този начин, те са солта на образованието и на тях разчитаме да се включат в нашата самодейност и непосредствено да адресират тематиката - да провокират децата да се осмелят и споделят своите креативен хрумвания. “

Предстоящият фестивал „ Идеите, които трансформират света “ ще показа креативните хрумвания на българските възпитаници, правейки първата крачка в основаването на среда, която почита гениите. Подкрепяме мощното обръщение на НУЦТИ, учениците да израстват с увереността, че могат да бъдат сътворци на света, в който живеят. 

На добър час, млади гении! 

За повече информация и контакти: НУЦТИ
www.facebook.com/nuccibg

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР