© БУЛФОТО Още по темата Наследството на Арабаджиеви: лукс и

...
© БУЛФОТО Още по темата Наследството на Арабаджиеви: лукс и
Коментари Харесай

Законът срещу Апаша

© БУЛФОТО Още по тематиката
Наследството на Арабаджиеви: разкош и счетоводни загуби

Бизнес историята на Ветко и фамилията му е като синопсис на прехода
7 сеп 2018
Колко е огромен бизнесът на Миню Стайков

Фирмите, в които влезе прокуратурата, са най-големите производители на вино и брашно в страната
5 сеп 2018
Прокуратурата задържа Миню Стайков и още 10 индивида по следствие за данъчни измами

Операцията се организира по същата скица и за същите обвинявания като тази против Ветко Арабаджиев и фамилията му
5 сеп 2018
Прокуратурата: Ветко и Маринела Арабаджиеви се укриват

Открити са доказателства за укриване на налози при фамилния бизнес за 10 години обратно, сподели зам.-главният прокурор Иван Гешев
3 сеп 2018 Търговските регистри разкриват единствено част от картината на бизнеса на Стайков. В тях няма данни за предходните срещи с полиция, съд и прокуратура на индивида, който в зората на прехода беше прочут и с прякора си Апаша.

Първият конфликт на Миню Стайков със закона е още през 1993 година На 17 юли в Карнобат той пребива 20-годишния Стефан Иванов, който почива в болничното заведение. Поводът за побоя е, че е засякъл с колата си на кръстовище лимузината на Стайков. Последният изскочил от колата си, повалил Стефан Иванов и нанесъл 2-3 удара в главата на младежа с дръжката на револвера си. Впоследствие Стефан Иванов умира в болничното заведение. Стайков е наказан на първа инстанция, само че на втора ненадейно е оневинен. В претекстовете за оправдателната присъда на Бургаския областен съд е записано, че в действителност е имало прикосновение сред Миню Стайков и Стефан Иванов, при което Стайков " е нанесъл с разтворена длан два-три шамара, само че те са били по-скоро козметични... ", гибелта на Иванов настъпила, откакто той си блъснал главата в болничното шкафче. Самият прякор на Миню Стайков - Апаша, е надалеч отпреди този случай. А за началото на своята работна биография самият Стайков показва търговията с цигари и алкохол, само че, както самичък споделя, бизнесът му се е увеличен, откакто срещнал ливанеца Жозеф Фегали през същата 1993 година

През 90-те години компанията на Миню Стайков и Жозеф Фегали " Сис индъстрийз " се смяташе за близка до силовата формация " СИК ". Нейният централен офис заемаше цялостен един етаж от постройката на бул. " Джеймс Баучер " № 87, където бяха регистрирани и другите сателитни на СИК компании и където беше взривен в асансьора един от акционерите в " Интерпетролиум енд партнерс ", Стоил Славов, през 2004 година През близо четвъртвековното си битие компанията е била разследвана за разнообразни типове данъчни нарушавания.

Национална агенция за приходите против " Сис "

Още през лятото на 1997 година компанията беше разследвана поради приложимост на подправени бандероли. Тогава НСБОП (старото име на службата за битка с проведената престъпност) разкри незаконна печатница за произвеждане на подправени бандероли в Габрово. Следите водеха към " Сис индъстрис ". При обиските в дома на чиновник на компанията в село Венец бяха открити големи количества бандероли.

През 1998 година НСБОП организира интервенция " Градус " против контрабандата на алкохол в България. Единствената компания, чието име беше оповестено като извършител, беше " Разузнавателна служба на Великобритания индъстрис ". Причината е, че Службата за попречване на данъчни закононарушения тогава беше открила несъотвествие сред платените бандероли, купения амбалаж и купения алкохол от компанията. " Разузнавателна служба на Великобритания индъстрис " беше платила за интервала 1997 - май 1998 година 4.3 млн. бандероли, а за същия интервал беше закупила от всички стъкларски фабрики в България 13.4 милиона бутилки. Тоест 3 пъти по-малко заплатен данък. Пак по документи компанията за същия интервал от време беше закупила 2.2 млн. литра алкохол. Според изчисленията на данъчните било евентуално компанията да е продавала питиета с подправени бандероли.

През 2000 година при инспекция в хипермаркетите " Метро " бяха открити 84 000 бутилки с подправени бандероли, създадени от четири компании. Едната от тях още веднъж беше " Разузнавателна служба на Великобритания индъстрис ".

Срещу Стайков имаше следствия за незакрит краткотраен импорт през 1999 година През 2001 година е формирано друго следствено дело против него по чл.257, ал.1 на Наказателния кодекс, който се отнася за данъчни отговорности. Следственото дело обаче е прекъснато заради липса на доказателства. След 2000 година компанията стартира да излиза на ярко, вложи съществени пари в вложения, откри завод за произвеждане на алкохол, засади над 5000 дка с лозови насаждения.

През 2005 година " Сис индъстрийз " още веднъж е разследвана. Този път обвиняванията са, че употребяват бандероли за 50-грамови и 200-грамови бутилчици, като облепват с тях бутилка от 0.7 и един литър. Измамата става допустима, защото бандеролите на множеството високоалкохолни артикули на компанията са покрити от непрогледен найлон по подобен метод, че на открито стърчи единствено номерът на лентата, а останалата част с информацията за вместимостта на бутилките остава скрита. (Другата компания, която слага по този метод бандеролите си, е " Винпром Пещера ", останалите български компании са с транспарантен найлон.)

В началото на април 2005 година са осъществени обиски в офиса на " Разузнавателна служба на Великобритания индъстрис " в постройката на бул. " Джеймс Бауч­ер ". Такива са направени и в хранилища на дистрибутори на компанията в Илиянци и Горубляне. В Илиянци са открити над 8 хиляди бутилки с подправени бандероли или облепени с бандероли за бутилки с по-малка съдържимост. Повече от 10 000 бутилки са открити и в склада в Горубляне. Там обаче с изключение на бутилките с подправени бандероли са открити огромно количество бутилки с бърбън. Фирма " Разузнавателна служба на Великобритания индъстрис " обаче няма лиценз за произвеждане на бърбън. От случая тогава се заинтересуваха и от американското посолство, което е поискало информация за подправянето на бърбън.

През 2010 година при акция на Министерство на вътрешните работи против винпрома в Карнобат бяха арестувани 250 000 бутилки с подправени бандероли, само че от това не последва нищо. По оценки на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов невнесеният данък беше на стойност 1 млн. лева

В края на 2012 година се състоя интервенция " Захарно петле " за източване на Данък добавена стойност при покупка/износ на захар. Един от оповестените за търсене е Стайко Стайков – наследник на Миню Стайков. Той се предава през февруари 2013. Тогава се предполагаше, че Стайков-младши е стоял зад организацията за симулиран експорт на захар. Стоката се купувала от компания на Миню Стайков в Гърция, а по-късно посредством " изчезнали " търговци сякаш се " изнасяла " в Чехия. Според ГДБОП по този начин групата източила над 2,7 млн. лева Данък добавена стойност. По-късно Стайко Стайков беше освободен под гаранция от 50 хиляди лв., а следствието по " Захарно петле " прекъснато.

Стайков и политиците

През годините на нейното битие " Сис индъстрийс " е била подозирана наоколо до разнообразни политически партии, само че най-натрапчиви са връзките на Стайков с президента Георги Първанов, който открива произвеждане на алкохол в завода в Карнобат, а е дарен с колекционерска ловна пушка Merkel от Миню Стайков. През 2003 година президентът Първанов награждава предприемача с почетен орден " 100 години Илинденско-Преображенско въстание ". Малко по-късно съдружникът на Стайков Жозеф Фегали получава българско поданство поради особени заслуги към българската страна по предложение на държавното управление на Национална движение „Симеон Втори" и с декрет на Георги Първанов. Пак по времето на Национална движение „Симеон Втори" " Сис " получава дотация от 1.5 млн. евро по стратегия САПАРД, с която уголемява мощностите си и стартира лично произвеждане на алкохол.

" Сис индъстрис " е била измежду донорите на фондацията на Елена Костова " Бъдеще за България " с 15 000 лв.. Фирмата е била и измежду поканените за събиране на средства за кандидатпрезидентската акция на Петър Стоянов през 2001 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР