© Aaron P. Bernstein Още по темата Марк Зукърбърг започна

...
© Aaron P. Bernstein Още по темата Марк Зукърбърг започна
Коментари Харесай

Уолстрий спечели най-много от маратонското изслушване на Марк Зукърбърг пред Конгреса

© Aaron P. Bernstein Още по тематиката
Марк Зукърбърг стартира тридневното си " посещение " на американския Конгрес

Изпълнителният шеф на Фейсбук ще приказва пред политиците във Вашингтон във вторник и сряда
10 апр 2018
Данните на множеството Фейсбук консуматори не са предпазени

Cambridge Analytica е достигнала до персоналната информация на 87 млн. души. Първоначалната информация беше за 50 млн. консуматори
5 апр 2018 Противно на първичните упования и сигнали от компанията, Зукърбърг се възпротиви на концепцията за прекомерно контролиране на обществената мрежа. Акциите на Фейсбук означиха най-големия си дневен скок за последните две години, откакто Марк Зукърбърг се яви за пръв път в кариерата си пред американски сенатори. Отвореното чуване, което беше излъчено онлайн и гледано от милиони хора по целия свят, бързо загуби фокуса си. Първоначално сенаторите разпитваха изпълнителния шеф на обществената мрежа съответно за случая с Cambridge Analytica и намесата в американските избори през 2016 година, само че по-късно се трансформира в над четиричасова сесия от разнородни въпроси и отговори, в това число и такива по отношение на историята на обществената мрежа, цензурирането на консервативни персони и страници и политическите възгледи на чиновниците в нея. FB Quotes by TradingView
Инвеститорите, наподобява, обаче одобриха добре представянето на Зукърбърг, откакто, обратно на първичните упования и сигнали от компанията, той се възпротиви на концепцията за прекомерно контролиране на обществената мрежа. Именно тези страхове от регулация бяха съществена причина за спада в цената на акциите след началото на абсурда с Cambridge Analytica.

" Трябва да имаме елементарен метод да разбираем на потребителите какво вършим с данните им ", предложи Зукърбърг за регулация на обществените мрежи. Неговото предложение е близо до европейския правилник GDPR, който влиза в действие от май. Зукърбърг изрази поддръжката си за GDPR още преди седмици в изявление с Reuters, въпреки да не стана ясно доколко тъкмо поддържа солидния правилник, направен от Европейската комисия.

Идеалистична и оптимистична компания

Зукърбърг стартира чуването си с изказване, което беше пуснато авансово от страна на комерсиалния комитет към Сената. " Фейсбук е идеалистична, оптимистична компания ", сподели пред сенаторите създателят на обществената мрежа. Именно на този идеализъм и оптимизъм Зукърбърг отдаде грешките, които компанията е позволила, като съгласно него те би трябвало да се поправят и Фейсбук да поеме отговорност.

Милиардерът не съумя да отговори на всички въпроси на сенаторите, като на доста от тях даде обещание да получат отговорите си по-късно от екипа му. В изказванията на Зукърбърг обаче имаше и странни изказвания, като тези, че Фейсбук дава отговор за наличието в мрежата си. Досега компанията държеше на позицията, че е просто платформа за отзиви и не носи отговорност за наличието, а единствено за премахването му, в случай че то е отвън вътрешните правила или законите. Зукърбърг изненада и с твърдия си отговор на въпрос дали счита, че компанията му се оправя по-добре от федералните управляващи със отбраната на персонални данни, на което той отговори с " да ".

Относно Cambridge Analytica Зукърбърг обърна внимание на обстоятелството, че през 2015 година, когато е станало събирането на данни посредством приложение в обществената мрежа, анализаторската компания даже не е имала публични сметки и по тази причина не са били изгонени от Фейсбук.

Без ръкавици

Сенаторите " смъкнаха ръкавиците " още при започване на чуването, като то може елементарно да бъде наречено даже нападателно. " Това е най-тежкото чуване на софтуерна компания, откогато тук бяха Microsoft през 90-те години на предишния век ", разяснява сенатор Орин Хач. Представителите и на двете огромни американски партии изглеждаха гладни да зададат въпросите си към Зукърбърг на всякаква тема, освен тази за персоналните данни.

Въпреки че акциите на Фейсбук реагираха положително на представянето на Зукърбърг, водачът на софтуерния колос ще би трябвало да се изправи за втори следващ ден пред сенаторите в сряда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР