Членът на Европейския съюз Литва ще позволи на санкционирани руски

...
Членът на Европейския съюз Литва ще позволи на санкционирани руски
Коментари Харесай

Литва даде назад, пропуска транзита към Калининград

Членът на Европейския съюз Литва ще разреши на глобени съветски артикули да минават директно през територията й на път за съветския ексклав Калининград, заяви външното министерство на страната, променяйки политиката си след новите насоки на Европейската комисия по въпроса, предава Ройтерс.

Новите насоки последваха седмици на напрежение сред Москва, Литва и Европейския съюз, което сложи на тестване решимостта на Европа да наложи наказания против Русия.

Калининград, който граничи единствено с страни от Европейски Съюз по суша и разчита на железопътен или авто пренос през Литва за множеството артикули, бе обиден тежко от прекъснатия сухопътен транспорт от континентална Русия след 17 юни заради наказания, наложени от Брюксел.

Санкциите плануват възбрана на влизането в Европейски Съюз на избрани съветски артикули, като водка и стомана.

По-рано Москва сподели, че ограничението на сухопътния пренос на артикули от Русия до Калининград представлява противозаконна блокада; Литва сподели, че няма различен избор, с изключение на да ползва разпоредбите, наложени от Брюксел.

" Това решение, което отстранява рестриктивните мерки върху избран набор от артикули, превозени с железопътен превоз, е проява на натурализъм и здрав разсъдък ", написа представителят на съветското външно министерство Мария Захарова в имейл в сряда и добави:. " Въпреки че към момента имаме въпроси по отношение на наличието на този документ. "

Губернаторът на Калининград Антон Алиханов написа в " Телеграм ", че новите насоки са " единствено първата нужна стъпка " за разрешаване на безизходицата: " Ние ще продължим да работим за цялостното унищожаване на рестриктивните мерки ".

Указанията на Европейска комисия, оповестени в сряда, гласят, че комерсиалните санкции не би трябвало да се ползват за превоза сред Русия и нейния ексклав, стига размерите да не надвишават междинните стойности за последните три години, отразявайки " действителното търсене на съществени артикули там ".

Въпреки че съобщи, че ще следва насоките, външното министерство на Литва сподели в изказване, че по-ранните правила, които блокираха превозването на доста глобени товари до Калининград, били " по-приемливи ".

" Транзитните правила на Калининград могат да основат безпричинно усещане, че трансатлантическата общественост смекчава своята позиция и политика на наказания по отношение на Русия ", се споделя в изказването.

Членовете на Европейски Съюз бяха натоварени да следят търговията сред Русия и Калининград, с цел да ревизират за заобикаляне на глобите, като да вземем за пример да се уверят, че няма " никакви необикновени потоци или търговски модели ".

Транзитът на глобени военни артикули и артикули и технологии с двойна приложимост остава изцяло неразрешен.

Калининград, който има балтийско пристанище и е дом на към един милион души, беше анексиран от Съветския съюз от Германия след Втората международна война и е обвързван с останалата част от Русия единствено през територията на Европейски Съюз, основно с железопътен превоз през Беларус и Литва.

Стоки, които попадат в филантропични или съществени категории, като храни, постоянно са били освободени от глобите. Пътническият трафик не е неразрешен и до Калининград към момента може да се стигне по въздух или по море.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР