Четири нарушения направили ГЕРБ спрямо ПП в последната седмица по

...
Четири нарушения направили ГЕРБ спрямо ПП в последната седмица по
Коментари Харесай

Какво счупи сглобката? Четирите гряха на ГЕРБ към ПП

Четири нарушавания създали ГЕРБ по отношение на Политическа партия в последната седмица във връзка с предварителните сделки за основаването на държавното управление на Николай Денков и Мария Габриел.
Това излиза наяве от общата декларация, подписана от четиримата водачи на ПП-ДБ.
" След нарушаванията на декларацията на акад. Денков и Мария Габриел от ГЕРБ-СДС в последната седмица парламентарната група на ПП-ДБ взе решение да потвърдим декларацията Денков-Габриел и определихме седем ясни гаранции за нейното осъществяване. Парламентарната група реши, че при несъблюдение на тези седем гаранции ние ще желаяме оставката на държавното управление ", съобщи Кирил Петков пред публицисти след трагичното съвещание на управленията на Политическа партия и Демократична България.

Петков насочи покана към ГЕРБ-СДС за среща на следващия ден за " формализиране на тези гаранции в документ със заглавие " Механизъм за гарантиране на реформаторската стратегия ".

 

От ПП-ДБ упорстват той да се подпише от премиера акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, както и от ръководителите на политическите групи.

Ето в какви нарушавания ПП-ДБ упрекват хората на Борисов:

" През миналата седмица ГЕРБ-СДС демонстрираха очевидно неспазване на поетите от тях задължения и непосредствено нарушиха взаимната декларация, направена от МГ и НД при гласуването на държавното управление, а точно:

- нарушаване на т. 6 от декларацията: бяха задействани процедурите за избор на регулатори - Сметна палата, НЗОК и Българска народна банка, без предизвестие и в нарушаване на условието за работещ механизъм за авансово координиране сред парламентарните групи на номинациите за регулаторните и контролни органи, избирани от парламента;

- нарушавания на т. 4 от декларацията, изискваща в съгласие осъществяване на взаимната законодателната и управническа стратегии, и по-точно: отхвърлиха законопроекта за КПКОНПИ на ПП-ДБ без причини, и гласоподаваха своя версия на законопроекта с болшинство, формирано от Движение за права и свободи и Възраждане.

- блокираха чуване на правосъдния министър в правна комисия по отношение на избора на Сарафов за и.д. основен прокурор, още веднъж с болшинството, обезпечено от Движение за права и свободи и Възраждане;

- в комисия гласоподаваха срещу измененията в Закон за обществените поръчки за повече бистрота на процедурите за публични поръчки, изискване по ПВУ.

Всички тези нарушавания бяха осъществени единствено за 1 седмица във взаимоотношение и координация не с ПП-ДБ, а с партиите Движение за права и свободи и Възраждане. С това държание ГЕРБ-СДС демонстрираха ясно желание да употребяват това различно болшинство за избор на ръководители, които през идващите 5 до 7 години да попълнят състава на основни регулатори за страната, пишат в декларацията-покана към ГЕРБ от ПП-ДБ.

" На последващо място, демонстрираното взаимоотношение и образуването на болшинства с ефективно присъединяване на Възраждане слага под риск проевропейския път на България.

Нарушаването на главните правила, при които бе образувано постоянното държавно управление, подменя задачите и характера на кабинета Денков-Габриел.

ППДБ няма да позволим постоянното държавно управление да бъде употребявано като заслон за скрити болшинства и взаимоотношения в Народното събрание с присъединяване на парламентарни групи, които не припознават декларираните от нас правила на ръководство и посока за развиване на страната.

Ние държим на своята отговорност България да има постоянно ръководство, само че не на цената на замяна на неговия новаторски темперамент и европейското бъдеще на България ", изясняват още те след съвещанието в централата на ДСБ.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР