Четири министерства - на образованието и науката, на труда и

...
Четири министерства - на образованието и науката, на труда и
Коментари Харесай

Държавата с повече от 15 конкретни мерки срещу насилието

Четири министерства - на образованието и науката, на труда и обществената политика, на правораздаването и на вътрешните работи, сплотяват старания в битката против насилието. Днес те показаха повече от 15 съответни ограничения в отговор на задачата, сложена им преди седмица от премиера акад. Николай Денков. Целта е предварителна защита и поддръжка за всеки човек в потребност. Изграждане на екипи за медиация, основаване на най-малко един център за обществени услуги за потърпевши във всяка административна област, обезпечаване на правна поддръжка на жертвите са единствено някои от набелязаните дейности на страната.

„ Почти всички ограничения са на равнище министерства и Министерски съвет. Ще се опитаме в границите на един месец да бъдат задвижени. Има и оферти, свързани с промени в законодателството, само че те не са главните “, посочи министър-председателят. Като образец за нужна смяна в закона той уточни прецизирането на текстовете, свързани с ранните бракове измежду деца.

„ Особено значима е работата със фамилиите, с цел да не се стига до прояви на експанзия в детските градини и учебните заведения “, акцентира министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Образователното министерство ще сътвори екипи за медиция на спорове в просветителните институции на районно равнище. В тях щях бъдат включени психолози, адвокати, педагогичен експерти, които дружно с родителите ще търсят решения в другите обстановки. На районно равнище ще бъдат ангажирани също ментори за справяне с експанзията. Ще се търсят и благоприятни условия за назначение на повече психолози в учебните заведения и детските градини с по-голям брой прояви на принуждение по отношение на деца, възпитаници и учители. „ Трябва да осигурим опция за психическа помощ на всяко дете и възпитаник “, сподели още министърът на образованието. Целта е това да бъде гратис.

Социалното министерство възнамерява бъдещите центрове за обществени услуги в 28-те области в страната да оферират здравна, юридическа, обществена, психотерапевтична и друга помощ, посочи заместник-министърът на труда и обществената политика Мая Василева. Ведомството ще сътвори шест експертни екипа – по един за всеки от икономическите райони на страната, които да оказват профилирана поддръжка при случай на принуждение. Заместник-министър Василева акцентира нуждата от навременен продан на информация сред Министерството на вътрешните работи (МВР), дирекция „ Социално подкрепяне “, Държавната организация за протекция на детето и други институции посредством основаването на единна осведомителна система с база данни за жертви и причинители на принуждение, предоставени услуги, брой подкрепени хора и реализирани резултати.

Повече от 10 години във всички регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи работят районни координатори за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, означи заместник-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова. За реализирането на методическото управление на регионалните координатори е основан бранш „ Домашно принуждение “ в Главна дирекция „ Национална полиция “. „ Целта на това звено е да усъвършенства активността на Министерство на вътрешните работи и да е шапка на всички действия, стратегии и ограничения в тази област по регионални дирекции “, обясни заместник-министър Дундакова. Предстои да бъдат приспособени методическите инструкции за дейностите на полицейските органи при случаи на домашно принуждение.

Жертвите на домашно принуждение могат да получат правна консултация с помощта на подписан меморандум за съдействие и партньорство сред Министерство на вътрешните работи, Министерството на правораздаването, Националното бюро за правна помощ и адвокатските препоръки. До този миг са се присъединили 18 от всички 28 адвокатски колегии в страната. Заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев прикани и останалите да се причислят към документа. Седемнадесет неправителствени организации, които работят в региона на предварителната защита и отбраната от домашно принуждение, са подкрепени със 340 000 лева по национална стратегия със същата цел. Дейността им включва правна и обществена поддръжка, работа с психолози, въвеждане на обучителни стратегии за предварителна защита от домашно принуждение за възпитаници от IX до XII клас и за студенти.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР