Четири инициативни комитета събират подписи за национални референдуми по различни

...
Четири инициативни комитета събират подписи за национални референдуми по различни
Коментари Харесай

4 инициативни комитета събират подписи за национални референдуми

Четири инициативни комитета събират подписи за национални референдуми по разнообразни тематики, съгласно регистъра по Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление, на уеб страницата на Народното събрание, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вчера Инициативен комитет, ръководен от водача на " ИТН " Слави Трифонов, внесе съобщение до ръководителя на Народното събрание, че от през днешния ден (24 януари) стартира да събира подписи за производство на национално допитване с въпрос - " Подкрепяте ли произвеждането на избори за Велико Народно заседание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно ръководство от парламентарна република в президентска република? ". Крайният период за внасяне на подписката е 23 април 2023 година

Инициативен комитет, подсилен от " Възраждане ", към този момент събира подписи за опазване на българския лев. Въпросът за референдума е: " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? ". Подписите би трябвало да бъдат импортирани в Народното събрание най-късно до 10 април т.г.

Инициативен комитет, представляван от Ивайло Шопски от Национално придвижване " Бащино огнище ", събира подписи за национално допитване по три въпроса: " Съгласни ли сте приемането на еврото в Република България да стане не преди приходите в страната да се изравнят със междинните за Европейския съюз; подкрепяте ли запазването на въгледобива и топлоелектрическите централи, както и развиването на нуклеарната енергетика, в това число посредством създаване на нови мощности в Белене и Козлодуй; съгласни ли сте да се забрани със закон ЛГБТИ+ (джендър) пропагандата в детските градини, учебните заведения, културните институции, както и във всяка държавна политика на Република България. Крайният период за внасяне на подписката е 9 април т.г.

Инициативен комитет " Нашенско бъдеще за нашите деца ", представляван от Христо Попов, е подал на 22 ноември предходната година съобщение до ръководителя на Народното събрание за образуване на народен референдум. Въпросите са свързани с начало на процедура по договаряния по член 50 от Лисабонския контракт за излизане от Европейския съюз; за неотложно запориране на " транзакциите на лица и институции у нас със Съединени американски щати, Русия, МВФ и СЗО, до момента в който не се приключи използването на преференции от жители на Украйна с оглед равностойното им състояние с пребиваващи у нас жители на други наранени от спорове страни " ; избор, без медиатор, като " Информационно обслужване ", на Велико Народно заседание " за въвеждане на наложителен и важен тест на лъжата в съда и безспорна монархия с княз, генетичен роднина на Александър Батенберг или на Георги Раковски и Петър Берон ". Крайният период за внасяне на подписката е 22 февруари т.г.

Конституцията споделя, че Народното събрание приема решение за производство на народен референдум, а президентът в осъществяване на своите пълномощия с декрет насрочва датата.

Според Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление предложение до Народно събрание за производство на народен референдум може да бъде направено от предприемчив комитет на жители с изборни права, събрал не по-малко от 200 000 подписа. Парламентът наложително приема решение да се организира допитване, когато това е поискано от предприемчив комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български жители с изборни права и не опонира на плануваните в закона ограничавания. В предлагането за народен референдум се включват един или няколко въпроса, на които жителите дават отговор с " да " или " не ".

Ако в период до три месеца от уведомяването подписката не бъде импортирана в Народното събрание, процедурата по внасяне на предложение за референдум се приключва, което се вписва в регистъра на Народното събрание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР