Чернова на правителствен документ излезе в медиите и породи скандал.

...
Чернова на правителствен документ излезе в медиите и породи скандал.
Коментари Харесай

Извадено от гардероба. Наистина ли властите готвят санкции по черен списък


Чернова на държавен документ излезе в медиите и породи скандал. Това е най-краткото резюме на едно обвиняване, отправено към управляващите: че в желанието си да основат български правила, които да наподобяват на американския закон „ Магнитски “, те са произвели план, несъответстващ с демокрацията.

Според това, което е оповестено в медиите, черновата планува черни описи, създавани от изпълнителната власт. В описите биха били включени хора, за които има подозрения, че са корумпирани. Имуществото им може да бъде запорирано и отнемано.

Този текст не е законопроект. Той не е внасян в Народното събрание и не е оповестен за публично разискване.

Никой не отхвърля съществуването му, само че никой не споделя кой тъкмо е създателят му. И ръководещи, и съпротива употребяват за концепциите в него думата „ фашизъм “. Никой не е податлив да го поддържа. И въпреки всичко този план и концепциите в него се трансфораха в съществена тематика от последните дни.

Как и за какво? Отговорът е в идващите редове.
Какво е това, което се появи в медиите
За първи път текстът на плана беше оповестен в четвъртък, 26 май. Той се появи първо в уеб страницата „ Епицентър “, а малко по-късно беше оповестен и от Българското национално радио (БНР).

Черновата е на Закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната . Тя планува основаването на два листата – на хора, за които има данни, че са свързани със злоупотреби, и на обвързваните с тях лица.

Решението кой ще попадне в подобен лист съгласно черновата ще се взима от Междуведомствен съвет с ръководител министъра на финансите и с членове зам.-министри на правораздаването, вътрешните и външните работи, стопанската система и промишлеността, представители на Национална агенция за приходите и ДАНС.

Основанията за попадане в описите са данни за реализирането на „ активност, ориентирана против ползите “ на България или „ ползи, които България се е задължила да пази по силата на интернационалните контракти “; данни за прилагане „ с незаконни цели на високотехнологични финансови артикули “; данни за „ злоупотреби и измами в киберпространството “; данни за „ нерегламентирана активност на капиталови медиатори “.

Черновата планува сметките на хората в описите да бъдат замразени, против тях да може да стартира инспекция по Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество. Проектът планува също за тях да не важи банкова, комерсиална, държавна или служебна загадка. На включените в описите се дава опция да апелират това пред Върховния административен съд.

Според юриста Андрей Янкулов от „ Антикорупционен фонд “ отнемането или запорирането на имущество без правосъдно решение и без процедура, която да подсигурява правата на засегнатите, би нарушило редица интернационалните стандарти и задължения на България и би „ аварирала “ пред Европейския съд по правата на индивида в Страсбург и пред Съда на Европейския съюз в Люксембург.

До момента подобен текст не е импортиран в Народното събрание и не е пуснат за публично разискване .

Всички представители на ръководещите, които са коментирали тематиката, споделят, че изтеклата чернова не е обсъждана в границите на ръководещата коалиция. Тя не е призната от работната група към Министерството на правораздаването, която изготвя план на подобен закон.

Никой не отхвърля съществуването на черновата, само че и никой не споделя кой е създателят.
По план за подобен закон се работи, само че не е подготвен
Никой от ръководещите и опозицията досега не е изразил обществено поддръжка за сходно предложение. Коалиционните сътрудници на „ Продължаваме промяната “ намерено го подлагаха на критика.

По законопроект с такова име сега се работи в границите на работна група към Министерството на правораздаването. В нея вземат участие и специалисти на Министерство на финансите, на външните работи, Българска народна банка, Национална агенция за приходите, представители на университетските среди и други

Групата обаче не приключила работата си, уточни правосъдното министерство в позиция. Институцията заяви, че не поддържа оповестения в медиите текст.

„ Разпространеният в медиите текст на законопроект има несъответствия и очевидни несъгласия с Конституцията на Република България, актовете на Европейския съюз и Европейската спогодба за отбрана правата на индивида, заради което не може да бъде подсилен в този му тип от Министерство на правораздаването и подложен на разискване “, написа в позицията.
Какво мислят съдружните сътрудници
След публикуването на черновата представители най-голямата партия в ръководещата коалиция „ Продължаваме промяната “ потвърдиха, че по подобен закон се работи. Те споделиха, че оповестената в медиите чернова не е подготвен вид.

„ Това, което е оповестено, не е признато от работната група и не е пуснато за публично разискване “, сподели вицепремиерът Асен Василев .

Другите три партии в ръководещата коалиция споделиха, че няма да поддържат сходен план.

Председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски сподели, че концепциите в черновата са „ неприемливи “. „ Абсолютно недопустим. Няма по какъв начин да бъде подсилен. Мисля, че няма рационален човек в страната, който да каже „ да “ на това, в което беше оповестено “, сподели той пред БНР.

„ ИТН “ ще се опълчи „ изрично “ на подобен законопроект, сподели депутатът от партията Станислав Балабанов . „ Ако това изобщо е минало през мозъка на някой перверзен политик, това е безспорен фашизъм. Това няма по какъв начин да бъде подкрепено от обикновено мислещите хора “, сподели той пред БНР.

„ Демократична България “ също е срещу сходни решения, сподели съпредседателят на обединението Христо Иванов . „ Такъв законопроект няма, няма и да има “, сподели той.

Опозицията също подлага на критика текстовете. ГЕРБ го дефинира като „ мракобесие “.

„ Това, което изтече, колкото и да се отхвърлят от него, някой го е написал и то е скандално. Фактът, че на някой може да му мине такава мисъл през главата, към този момент е рисков “, разяснява през БНР Екатерина Захариева от ГЕРБ. „ Това е безспорна принуда и мракобесие. “
Защо този текст се появява в този момент
Представители на ръководещите считат, че публикуването на тази чернова на законопроект в този миг цели да саботира напъните им в битката с корупцията.

„ Не липсват заинтригувани лица към тематиката „ Магнитски “, които да саботират напъните на държавното управление да осветли корупцията “, сподели пред БНР министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер (ПП).

„ Причината тъкмо в този миг да бъде пусната в публичното пространство някаква мостра за проектозакон – една от многото разновидности по тематиката, за мен е опит да се отклони публичният спор от това, което е в действителност значимо. (…) Очевидно е, че няма да приемем и няма да предложим никакъв закон, който опонира на базови европейски правни рамки. “

Според депутата Андрей Гюров (ПП) тематиката е „ извадена от дрешника за да всява ужас и напрежение “.

„ Аз разбирам за какво се появява в този момент този пас към медиите. Защото има хора, които се тормозят от още една вълна наказания по „ Магнитски “, сподели Христо Иванов (ДБ).
Защо се приказва за български отговор на „ Магнтиски “
Въпросът за потребността от български закон, посредством който да се ползват наказания на непозната страна против жители на България на българска територия, беше издигнат преди близо година. Повод бяха глобите, наложени от Съединени американски щати по закона „ Магнитски “ на предприемача и народен представител Делян Пеевски, хазартния предприемач Васил Божков и техни компании.

Тогава Министерството на финансите в София, ръководено още веднъж от Асен Василев като длъжностен министър, сътвори личен „ черен лист “ на компаниите, свързани с тях. На държавните компании беше подредено да нямат стопански връзки със глобените.

В началото на 2022 година обаче Върховният административен съд реши да приключи действието на българския черен лист. Мотивът беше, че, който да регламентира това.

След това вицепремиерът, че приготвя нов закон, който да се ползва от българската страна в случаи на наложени наказания от други страни, които заплашват финансовата система и стопанската система на страната.

„ Когато излезе първият лист „ Магнитски “, имахме дупка в законодателството. Държавата нямаше по какъв начин да отбрани държавните институции и държавните компании по съответен метод. Поели сме ангажимент тази законодателна празнина да бъде запълнена “, сподели Василев в петък, след публикуването на чернова на подготвяния закон в медиите.

На същото мнение са и участниците в работната група към Министерството на правораздаването, която приготвя законопроекта.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР