Чехия е информирала Европейския съюз и НАТО за предполагаемата намеса

...
Чехия е информирала Европейския съюз и НАТО за предполагаемата намеса
Коментари Харесай

Чехия каза на ЕС и НАТО, че подозира Русия за взрив във военни складове

Чехия е уведомила Европейския съюз и НАТО за хипотетичната интервенция на съветското разузнаване при гърмежите в чешки хранилища за муниции преди седем години. Разкритията доведоха да изгонването на съветски дипломатически личен състав от Прага. Очаква се въпросът да бъде прегледан на срещата на европейските външни министри в понеделник.

Чешкият министър председател Андрей Бабиш обоснова решението за изгонване на 18 чиновници в съветското посолство в Прага.

„ Въз основа на ясни доказателства, събрани в следствието на нашите служби за сигурност, мога да заявя, че има задоволително обосновани съмнения за намесата на чиновници от Главното разследващо ръководство, отдел 29155, при гърмежите в складовете за муниции в региона на Върбетица през 2014 година. Чехия е суверена страна и би трябвало да реагира по нужния метод на получените сведения в региона на сигурността “.

Според някои изказвания има и българска диря по случая с взривените муниции. Специалистът по въпроси на сигурността проф. Марк Галеоти уточни пред Би Би Си, че те са били обект на договорка за украинската войска на български търговец на оръжие.

Чешката полиция търси двама мъже с съветски паспорти с имената Александър Петров и Руслан Боширов. Същите са обвинени за отравянето с „ Новичок “ на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия в Солсбъри през 2018 година

Дипломатическият скандал сложи под въпрос присъединяване на Русия в търга за строителството на нов енергоблок на атомната централа „ Дуковани “.

Чешкият министър на индустрията бе безапелационен, че „ Росатом “ евентуално няма да бъде позволена даже до процедурите по сигурност преди самия търг.

Отменено бе и идно посещаване в Москва на чешкия външен министър Ян Хамачек.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР