Чехия даде на Русия срок до края на другия месец

...
Чехия даде на Русия срок до края на другия месец
Коментари Харесай

Чехия даде на Русия срок да съкрати хората в легацията си в Прага

Чехия даде на Русия период до края на другия месец да понижи числеността на личния състав на посолството си в Прага до този на чешкото дипломатическо посланичество в Москва, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Вчера новият чешки министър на външните работи Якуб Кулханек, който зае поста по-рано същия ден, даде на Русия ултиматум до през днешния ден да разреши на 20-имата чиновници на чешкото посолство в Москва, които изгони, да се върнат. Искането обаче не бе изпълнено.

В събота Чехия експулсира 18 сътрудници на посолството на Русия в Прага, откакто сподели, че двама съветски сътрудници са предизвикали през 2014 година детонация в оръжеен склад в страната, при която починаха двама души. Чешките управляващи обявиха, че взривените оръжия са принадлежали на българския предприемач Емилиян Гебрев.

Русия отхвърли обвиняванията на Чехия и назова дейностите и " провокативни и недружелюбни ". Тя на собствен ред разгласи в неделя, че експулсира 20 чиновници на чешкото посолство в Москва, което е по-малко от съветското в Прага.

По оценка на чешкото министерство на външните работи личният състав на посолството на страната в Русия наброява 24 души - 5 дипломати и 19 механически чиновници. Руското посолство в Чехия пък наброява 94 сътрудници - 27 дипломати и 67 механически чиновници.

Руският дипломат в Прага Александър Змеевски дойде в чешкото министерство на външните работи за среща с неговото управление.

Чешките управляващи в това време ускориха защитата на съветското посолство в Прага.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР