Частна военна компания под различни имена присъства в Украйна отпреди

...
Частна военна компания под различни имена присъства в Украйна отпреди
Коментари Харесай

Христо Грозев: Неконтролираните паравоенни организации са лошата част от войната



Частна военна компания под разнообразни имена участва в Украйна отпреди влизането на формалната съветска армия в страната . Наблюдаваме компанията „ Вагнер “ и забелязахме, че към 120 души от нея влязоха на украинска територия. Следващите седмици влязоха доста повече и бяха отстранени от украинската войската “.
Това сподели пред БНР проверяващият публицист Христо Грозев, изпълнителен шеф и ръководител на борда на проверяващото издание Bellingcat. По думите му това е най-лошата част от войната, тъй като е неконтролирана от никого паравоенна организация, финансирана от олигарси .

„ Това е рентабилен бизнес. Получават пари от Министерството на защитата. Не съблюдават законите на войната. Загубите измежду членския им състав не се регистрират пред обществото в Русия. Това е преимуществото за Кремъл да употребява тези форми “.

В предаването „ 12+3 “ Грозев добави, че на този стадий е открита личността на 150 офицери от ФСБ със задача да развиват мрежа от свои сътрудници в Украйна , които са политици и публицисти, блогъри, хора, които могат да въздействат на публичното мнение.

„ Всеки от тях се е срещал със своите сътрудници в скъпи дестинации по света. Похарчената сума за 7 години е голяма. Агентурната мрежа обаче не влезе в помощ на съветската инвазия … Партиите, обект на сътрудниците, са опозиционни с проруска устременост. Финансирали са даже придвижване с демократични визии, което си е разрешавало да подлага на критика и Кремъл “.

По думите му преди към две седмици източници в Русия са изразили терзание, че Путин е в гняв и може да прибегне до обезверени ограничения , като употребява нуклеарно оръжие, с цел да смени разказа.

„ Към днешна дата тяхното виждане е, че е прекомерно слаб, с цел да бъде изпълнена такава поръчка. Между него и аленото копче има петима души, които да изпълнят поръчката . На този стадий има най-малко или двама от тях, които няма да я изпълнят, тъй като няма да има кой да ги отбрани при един предстоящ Нюрнбергски развой. Тези хора знаят загубите от войната. Много добре си показват какъв брой слаб ще бъде Путин след три-четири месеца “.

Журналистът акцентира, че в историята няма случай, в който някой общественик да наложи сходна висока цена, в това число на своя хайлайф, и те да го оставят на място :

„ Затова си мисля, че някой готви нещо там, покрай него “.

Интервюто с Христо Грозев можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР