Часовникът уж е един и същ, но за ГЕРБ тиктака

...
Часовникът уж е един и същ, но за ГЕРБ тиктака
Коментари Харесай

Край на бриджа в Банкя. Какво спъна преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ

Часовникът сякаш е еднакъв, само че за ГЕРБ тиктака по-бързо, в сравнение с за ПП-ДБ. Или най-малко такова е чувството след ултиматума на Мария Габриел. Тя желае завършек на договарянията и връщане на мандата още във вторник, а ПП-ДБ - още диалози до сключване на съглашение. Какво спъна договарянията за кабинет?

Шест дни и половина. Точно толкоз изминаха от консултациите, при които Мария Габриел прикани президента за повече време за договаряния, и конференцията, на която отново Мария Габриел сложи ултиматум на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ ( ПП-ДБ ) да реализират неотложно единодушие с ГЕРБ , тъй като времето е изчерпано.

Ултиматумът пристигна като изненада. Преговарящите от ГЕРБ упрекнаха сътрудниците си от ПП-ДБ, че отхвърлят да одобряват предложенията на партията за състава на министрите, и им дадоха " оптимално малко време ", с цел да одобряват изискванията им. Лидерите на ПП-ДБ обаче отхвърлиха обвиняванията. Те споделиха, че същинската причина за спора е отводът на ГЕРБ да подпише съглашение за промени и механизъм за попълване на регулаторите.

„ Бойко Борисов внезапно е схванал, че с тези ясни написания губи достъп до запаси, внезапно е схванал, че неговата клиентела ще му се разсърди, в случай че стои гладна “, разяснява пред Свободна Европа политологът Евгений Дайнов . Той има поради обстоятелството, че съглашението е прекомерно детайлно, вади на ярко взимането на решения и с това допуска, че ще е по-ясно кой е виновен за обещано деяние, вместо тази отговорност да остане в сивата зона.

„ Разбрал е, че това е краят – не на Бойко Борисов като политик, само че на Бойко Борисов като шеф на разбойници “, добави той.

Според неговия сътрудник Христо Панчугов обаче няма по какъв начин съглашението за промени да е главната причина за изострените връзки, защото в него „ има текстове, които са значително пожелателни “.

„ Проблемът са постовете в Министерския съвет, разпределнието на салдото на властта “, сподели Панчугов.

Какво написа във въпросното съглашение, подготвяно от ГЕРБ и ПП-ДБ? Има ли в него ясни задължения? И то ли обърка договарянията или въпросът за министрите?
Как стартира всичко
Първият знак, че през идващите седмици ще се приказва за сключване на съглашение, пристигна 15 дни преди ротацията сред премиера Николай Денков и досегашната външна министърка Мария Габриел. Тогава ПП-ДБ за документ с оферти по какъв начин и по кое време да се извършат назначенията в регулаторите, промените в правосъдната система и в спецслужбите.

Първоначално водачът на ГЕРБ Бойко Борисов контракта на ПП-ДБ, само че по-късно сподели, че през идващите дни партията му ще приготви свое предложение и то ще е за съдружно съглашение. От думите му стана ясно, че двете обединения имат едно главно разграничение – до момента в който от ГЕРБ желаят първо да бъдат контрактувани министрите, от ПП-ДБ държат предпочитано да е договарянето на промените и регулаторите.

До този миг двете обединения управляваха дружно в продължение на 9 месеца, само че бяха постоянно упреквани поради неналичието на явен документ, в който да са написани механизмите за взимане на общи решения. ПП-ДБ още през юни предходната година, само че до сключване по този начин и не се стигна.
Обратът късно в неделя
сред двете обединения започнаха на 9 март, няколко дни откакто държавното управление на Денков. Късно вечерта тази неделя последва и неочакван брифинг на ГЕРБ, единствено часове преди президентът да връчи мандата на ГЕРБ. На него от партията оповестиха, че договарянията са в задънена улица, а като причина показаха нежеланието на ПП-ДБ да има равнопоставеност измежду министрите в бъдещия кабинет.

Лидерите на ПП-ДБ отхвърлиха изказванието. Те споделиха, че са съгласни както да продължат ръководството с сегашния състав на кабинета, по този начин и да дадат спомагателни министерства на ГЕРБ. А Христо Иванов уточни, че разривът с ГЕРБ е за това дали и по кое време да бъде подписано съглашението за общото ръководство.

В понеделник същото сподели и Кирил Петков .

„ Това съглашение, тези няколко листа хартия се оказаха пречката “, Петков пред бТВ. По думите му в неделя сътрудниците им от ГЕРБ очевидно са го прочели деликатно „ и нещо в него, не разбираме тъкмо какво, ги е тормозило задоволително, с цел да създадат крачка обратно “.

Минути по-късно обаче Петков посочи, че казусът за ГЕРБ е бил в " две-три фрази " в самия завършек на съглашението.

Поглед върху документа демонстрира, че тези фрази се отнасят до промени в службите.

бяха изпратени до медиите още същата вечер от ПП-ДБ. Свободна Европа потърси пресцентъра на ГЕРБ, както и договарящите от партията за удостоверение дали документът е достоверен, само че не получихме отговори нито на позвъняванията, нито на писмените запитвания. До вторник обаче никой от партията не е оспорил наличието му.
Какво написа в съглашението
В документа е записано, че двете страни ще опитат да изпълнят напълно четиригодишния мандат и съглашението ще важи за целия му интервал. В него се планува Мария Габриел да е министър председател за 9 месеца до декември 2024 година, след което ще има още два ротационни мандата, всеки по 15 месеца.

Като първа съществена смяна, която беше откроена и от Кирил Петков, съглашението планува завършек на „ плаващите или „ скрити болшинства “ – нещо, за което ПП-ДБ на ръководството. Множество пъти от този момент ГЕРБ формираше болшинства при гласуването на закони не с ПП-ДБ, а с Движение за права и свободи и „ Възраждане “. Скорошен образец има и от преди по-малко от месец, когато ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ за АЕЦ „ Козлодуй “ против това на ПП-ДБ. Тогава беше публикуван и запис, на който се чува разискване по какъв начин да стане гласуването, без „ да се усетят “ от ПП-ДБ.

Сега в плана за съглашение, който не е финален, написа, че двете обединения „ се задължават да работят в условия на обвързано болшинство и да ползват прецизно механизма за взимане на решения ”. Този механизъм планува всяка седмица те да се срещат и да разискват гласуванията в Народното събрание.
Регулатори
Друга съществена точка визира попълването на регулаторите. В това число влизат извънредно значими органи като Конституционният съд, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за противопоставяне на корупцията, Висшият правосъден съвет (ВСС) и други. В сегашния му тип от съглашението са отпаднали концепциите постовете да бъдат разпределени по квоти. По-рано самата ПП-ДБ предложи те да бъдат поравно за двете обединения, а пък от ГЕРБ в една трета от назначенията.

Сега в документа е записано единствено, че постовете ще се разпределят след проби за „ интегритет и професионализъм “. Всяка от обединенията ще има право на несъгласие, в случай че другата предложи претендент със съмнителна биграфия.

Освен това не е включено и при регулатори, които се гласоподават с болшинство от две трети, да се търси поддръжка единствено от партии, с „ евроатлантическа ориентировка “. В сегашния парламент за такава се счита единствено Движение за права и свободи. В понеделник Кирил Петков сподели точно че „ това ни тормози, че даваме обезпечено място единствено на Движение за права и свободи “.
Съдебна промяна и промяна в службите
За попълването на регулаторите, някои от които от години са с изтекли мандати, няма написани периоди. Всъщност в целия документ са записани единствено два условни периода.

Първият визира правосъдната промяна, за която се споделя, че остава главен приоритет. В тази връзка ГЕРБ и ПП-ДБ се ангажират да одобряват нов Закон за правосъдната власт в периодите, планувани съгласно измененията в Конституцията. Този закон е основен, тъй като е обвързван с окончателното делене на Висш съдебен съвет на два съвета - на съдиите и на прокурорите. Едва по-късно ще може да бъде определен и нов основен прокурор.

Другият единствен ангажимент със период пък визира промяната на службите за сигурност. Тя би трябвало да стартира с нужните законови промени най-късно до 31 юли , когато завършва парламентарната сесия. ПП-ДБ упорстват за такава промяна още от началото на взаимното ръководство, само че досега ГЕРБ, както и Движение за права и свободи, които поддържат държавното управление, бяха срещу.

Така всички опити за промени завършваха без триумф. През септември, да вземем за пример, Атанас Атанасов от ПП-ДБ подаде оставка като началник на парламентарната комисия за спецслужбите, а Борисов и водачът на Движение за права и свободи Делян Пеевски, че „ в този момент не е време “ за промени.
Кой е тогава препъникамъкът
Според политолога Христо Панчугов обаче тези периоди надалеч не са задоволителни, с цел да се поясняват като мощно задължаващи. По думите му останалите написани задължения също не оставят усещане за незаобиколими гаранции за промяна.

„ Самото съглашение, колкото и да се пробва да бъде показано като някаква хватка, от която няма изплъзване, в действителност е задоволително свободно, с цел да могат партиите да продължат да варират “, счита той.

Според него същинският проблем, поради който се стигна до обществен раздор сред ГЕРБ и ПП-ДБ, са министерските постове. В неделя от ПП-ДБ споделиха, че външното министерство, министерствата на вътрешните работи, нововъведенията и растежа, екологията, образованието и културата ще бъдат с министри на ГЕРБ.

„ Въпросът е кой ще забележим с изключение на тях. Той ще е индивидът, който ще е бил проблематичният “, предвижда Панчугов. Неговото съмнение е, че към министерството на защитата е имало съществени несъгласия. В съглашението, оповестено от ПП-ДБ, не беше включен анексът с объждания състав на държавно управление.

Политологът проф. Евгений Дайнов обаче не е склонен, че тематиката с министерствата е същинската причина за спора сред двете обединения. Според него самите задължения, написани в документа, фактически биха сложили ГЕРБ под напън да промени политическото си държание.

„ Тук към този момент носиш отговорност – написано е, че би трябвало да свършиш еди какво си и като не го свършиш, всеки може да ти държи сметка “, споделя той и напомня обвиняванията към водача на ГЕРБ, че взима политическите си решения с сътрудниците си по време на игра на карти, вместо в Народното събрание.

„ Очевидно всичко става прекомерно дейно за надзор, прекомерно транспарантно, не могат да се вземат решение нещата на бридж в Банкя. И това стъписа [Борисов], че е краят на неговия скришно феодално-разбойнически модел на ръководство “, сподели Дайнов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР